Tele2 je svojim korisnicima smanjio količinu podataka po maksimalnoj brzini

blank

Umjesto 1 terabajta, korisnicima je od sredine listopada dostupno 200 GB po maksimalnoj brzini prijenosa podataka

Neograničeni Tele2 Pokućni internet od sada se po maksimalnoj brzini isporučuje do potrošenih 200 GB, a zatim se brzina smanjuje na 2 Mb/s. Do sredine listopada 2020. korisnici su na raspolaganju tijekom mjesec dana imali 1 TB. Ako bi potrošili spomenuti terabajt, brzina bi im se smanjila na 1 Mb/s.

blank

Cijena od 169 kuna mjesečno ostala je ista i nakon smanjivanja paketa s 1 TB na 200 GB, a razlog takvoj odluci je „osiguranje integriteta mreže te bolja kvaliteta usluge“. Iz odluke se iščitava potencijalni problem opterećenja odnosno pada mreže, s kojim se mogu suočiti, s obzirom da sve veći broj zaposlenih radi od kuće, studenti imaju online nastavu, mnogi građani su u samoizolaciji, stiže zima, sve više se koriste streaming sadržaji (od nedavno je Netflix dostupan s titlovima na hrvatskom jeziku)…

Tele je promijenio Uvjete korištenja Tele2 pretplatničkih tarifa Internet DESET GB, PEDESET GB, STO GB i BEZBROJ GB koji se odnose na pokućni internet. Promijenili su točku 3. Uvjeta korištenja:

Mjesečni promet po maksimalnoj mogućoj brzini pristupa internetu Korisnik može koristiti na
adresi koju će odrediti prilikom sklapanja pretplatničkog ugovora, a za koju Telemach Hrvatska
d.o.o. (dalje: Telemach) utvrdi da na njoj ne postoji preveliki broj korisnika koji se spajaju na baznu
stanicu te utvrdi da je raspoloživa. Prilikom korištenja Tarife na drugim lokacijama, Korisnik će
imati na raspolaganju brzinu do 2 Mbps za preuzimanje i slanje podataka.

U Tele2 smatraju kako se s 200 GB mjesečno može surfati u trajanju 2400 sati, otvarati 120.000 internetskih stranica, poslati 70 milijuna kratkih poruka ili 400.000 e-poruka s manjim prilozima, slušati 40.000 pjesama, 100 sati gledati video u HD rezoluciji ili 400 sati u SD rezoluciji, razgovarati s prijateljima 6000 sati putem Skype glasovnog poziva ili 800 sati putem video poziva itd.

blank

Korisnici koji tijekom mjesec dana prijeđu 200 GB mjesečno, brzina pristupa internetu do kraja tekućeg obračunskog razdoblja, umjesto dosadašnjih 1 Mb/s bit će do 2 Mb/s te će se primjenjivati u razdoblju od 0 do 24 sata u danu.

Sudeći po komentarima na društvenim mrežama i zaprimljenim komentarima čitatelja web portala Portofon.com, korisnici nisu sretni što je došlo do navedene promjene.

Istovremeno, odaberete li tarifu BIZNIS EKIPNA, mjesečna naknada za do četiri člana iznosi 150 kuna. Za neograničeni internet potrebno je nadoplatiti 84 kune za dodatni podatkovni paket BEZBROJ GB tako da ukupno košta 234 kn/mjesečno. Iako se tarifa nalazi na webu pod poslovnim korisnicima, u uvjetima korištenja piše da ju „može ugovoriti privatni i poslovni pretplatnik“.

blank

Na web stranici smo pronašli i sljedeću ponudu za tarifu BIZNIS EKIPNA, za iznos od 98 kn/mjesečno + PDV po članu, a također uključuje neograničeni internet:

blank