Tele2 na korak do 5G mreže

blank

Implementiranjem 4G+ Tele2 je svojim korisnicima osigurao prosječno veće brzine prijenosa podataka spajajući sve frekvencije u jedinstven kapacitet

Nova tehnička nadogradnja pod nazivom „Carrier Agregation“ podrazumijeva znatno bolje korisničko iskustvo Tele2 korisnicima jer se povećava kapacitet prometa unutar okvira maksimalnih brzina pa će korisnici imati prosječno veću brzinu preuzimanja podataka, bez obzira na to što maksimalne brzine interneta ostaju iste kao i do sada.

Ako ste korisnik Tele2 mreže i nalazite se na područjima s najvećim prometom, na svojem ćete ekranu mobitela vidjeti oznaku 4G+, što znači da uređaj istodobno koristi dva frekvencijska spektra ili više njih. Kada nema prijenosa podataka, na mobilnom uređaju pisat će 4G jer uređaj „sluša“ samo jednu frekvenciju. Funkcionalnost „Carrier Aggregation“ sada jamči bolje korištenje radiofrekvencijskih resursa, ali i pokazuje da je Tele2 korak bliže sljedećem cilju – implementaciji 5G mreže.

Implementirana je na područjima s najvećim prometom i do kraja 2019. godine bit će dostupna na 50 posto mreže, uključujući područja svih većih gradova i turističkih središta. Uz osnovnu funkciju u smislu povezivanja dviju frekvencija, do kraja 2019. godine na najfrekventnijim prometnim područjima implementirat će se i treći frekvencijski pojas. Za iduću godinu u Tele2 planiraju nastaviti s intenzivnom nadogradnjom kapaciteta, s obzirom na to da očekuju i daljnji rast podatkovnog prometa.

blank
Nenad Šlibar, Tele2

„Zbog stalnog povećanja broja pametnih telefona, njihovih mogućnosti i količine prenesenih podataka, kapacitivne potrebe u mobilnim mrežama višestruko se povećavaju. Implementacija najnovije funkcionalnosti, odnosno 4G+ mreže stavlja nas korak bliže konačnoj implementaciji 5G mreže. Naš tehnički odjel nastavlja s dodatnim aktivnostima povećanja kapaciteta kroz dodavanje novog frekvencijskog spektra, implementacijom najnovijih tehnologija odašiljanja i primanja signala. Krajnji nam je cilj uvijek napraviti korak više kako bismo dodatno poboljšali iskustvo surfanja za naše korisnike, kojih je više od milijun, a što potvrđuje zadovoljstvo korisnika našom mrežom“, istaknuo je Nenad Šlibar, direktor sektora mreže i informacijskih tehnologija u Tele2. Podsjetio je ujedno kako je Tele2, kao stalni pokretač promjena na hrvatskom tržištu, svojim pretplatnicima i korisnicima bonova još početkom 2016. godine prvi omogućio potpuno 4G iskustvo.

Danas je Tele2 4G mreža dostupna kod 98 posto populacije u Hrvatskoj, a nedavno su stigli i do milijuntnog korisnika. Tele2 je s radom u Hrvatskoj počeo 17. listopada 2005. godine.