Tko će zauzeti LG-jevu poziciju, nakon povlačenja iz biznisa s pametnim telefonima?

blank

31. srpnja LG će proizvesti svoj posljednji pametni telefon, odlučeno je nakon višegodišnjih gubitaka koje je akumulirala ova podružnica

Agoniji je kraj, zaključili su neki, ali nama je ipak žao što će LG napustiti tržište pametnih telefona. Tvrtka je u biznisu s mobitelima već 26 godina (od 1995. godine), daleko duže od većine današnjih top brandova, ali nije uspjela pronaći svoje mjesto, o čemu govore čak 23 kvartala bez profita (od drugog kvartala 2015.). Kroz taj period nakupili su gubitke od 5 bilijuna korejskih wona (5 tisuća milijardi, da ne bude zabune) odnosno gotovo 4,4 milijarde američkih dolara.

Razgovarali su o prodaji svojeg biznisa Volkswagenu, vijetnamskom Vingroupu te su pregovarali s još nekim „udvaračima“, ali bez uspjeha. Izgleda da nikome njihovih 1,9 posto udjela (odnosno nešto više od 20 milijuna pametnih telefona isporučenih u 2020. godini) na svjetskom tržištu nije zanimljivo.

A imali su se kroz povijest s čime pohvaliti: sjećam se LG Prade iz 2006. godine koju je zasjenio prvi Apple iPhone jer su uspjeli prvi napasti tržište s novim tipom ekrana – kapacitivnim, za koji su potrebni samo prsti, a ne i olovka koja se redovito u to vrijeme vezala uz rezistivne ekrane osjetljive na dodir. U 2009. godini LG je bio na trećem mjestu u svijetu.

blank
LG G2
LG G3
LG G3
LG G4
LG G4
LG G4 na predstavljanju u Londonu
LG G4 na predstavljanju u Londonu
LG G5
LG G5
LG G6
LG G6
LG G8
LG G8

Pravi uspjeh stiže tek u 2013. godini – u kolovozu su predstavili LG G2, model koji ih je vinuo u sam vrh te su se uspješno borili sa Samsungom, Sonyjem i HTC-om u Android areni (plus iPhone). Uslijedio je LG G3, također dobar model, pa LG G4 s kožnim pokrovom na stražnjem dijelu, a zatim i modularnim LG G5 s kojim ipak nisu pogodili. Bili su vizionari koje ljudi nisu razumjeli.

LG V50 ThinQ 5G
LG V50 ThinQ 5G

Uslijedila je kasnije i odlična serija V, bez iznimke za bilo koji model u toj top seriji. Nedavno su iznenadili svijet s modelom LG Wing, telefonom koji se akrobatski pretvara u nešto posebno. Ali, kašnjenje od tri godine iza Samsungovog Galaxy S i šest godina od pojave Appleovog iPhonea jednostavno se nije moglo nadoknaditi.

LG Wing
LG Wing

U SAD-u su bili popularni (više od 80 posto isporuka išlo je na tržište Sjeverne Amerike i Latinske Amerike)te su uglavnom zauzimali treće mjesto, iza Applea sa 60 posto udjela i Samsunga s 22 posto (podaci za Q4 2020). Postavlja se pitanje: tko će preuzeti potencijalne LG-jeve korisnike koji će trebati novi pametni telefon. Appleovi korisnici to sigurno nisu, ali Samsungu bi se mogla povećati baza korisnika.

Znamo da Huawei ne prodaje svoje pametne telefone u Americi (SAD). Ostaje još Motorola odnosno Lenovo, ali je pitanje koliko Amerikanci više pamte Motorolu kojoj su godinama bili vjerni (udio je 3 posto u Q4 2020). U Americi je popularan i Alcatel s udjelom od 2 posto, a na LG-jeve korisnike cilja i Nokia odnosno vlasnik HMD Global koji ima mali postotak udjela.

Bitan podatak je kako je čak 58 posto isporučenih LG-jevih pametnih telefona u svijetu imalo cijenu nižu od 150 USD, od 150 do 500 USD udio je bio 37 posto, a s cijenom iznad 500 USD bilo je samo 5 posto isporučenih telefona (na domaćem korejskom tržištu bili su poznati po premium uređajima).

LG će svoje mjesto u tehnološkoj eri koja je ispred nas pronaći u proizvodnji komponenti za električne automobile, u senzorima i IoT uređajima, a vjerujemo kako svoj interes vide u aktualnom 5G-u te u nadolazećem 6G-u kroz sedam ili osam godina.

blank