To smo čekali: preklopni pametni telefon s povoljnom cijenom

Foto: YouTube (Cnet)
Foto: YouTube (Cnet)

Uz Motorolu i Samsung u igru se s preklopnim (foldable) telefonima uključuje i TCL, uz povoljniju cijenu uređaja. Ali, ne tako brzo

Motorola Razr 2019 je koštala oko 1500 eura, a nasljednik Motorola RAZR 5G otprilike isto toliko. Prvi Samsung Galaxy Z Flip imao je cijenu 11.000 kuna. Uslijedio je Samsung Galaxy Z Flip3 s daleko povoljnijom i prihvatljivijom cijenom od 7699 kuna.

TCL je prije cca dvije godine predstavio svoju viziju savitljivih ekrana na pametnim telefonima i tabletima, što je bilo daleko naprednije od svih do tada viđenih koncepata – tablet se savijao na dva dijela tako da se praktički dobio tablet od tri dijela, a rolable odnosno rolajući ekran koji se doslovno uvlači i rola bio je još zanimljivije rješenje.

blank

Ali, iz TCL-a nismo vidjeli rješenje kakvo već dvije godine nude Motorola i Samsung. Dakle, kompaktni telefon koji se preklapa, uz savijajući dio na ekranu. Iako već postoji TCL-ovo rješenje, ono se neće pojaviti barem godinu dana iako je plan bio u četvrtom tromjesečju ove godine. To je TCL-ova strategija: kao veliki svjetski proizvođač ekrana imaju zanimljiva rješenja, ali ih ne nude na tržištu među prvima nego čekaju da nešto postane mainstream, a onda oni ulaze na tržište i nude cjenovno prihvatljiv uređaj za šire mase.

Taj prototip kodnog naziva Chicago Project već postoji i odličan je odgovor Samsungu i Motoroli na njihov Flip odnosno RAZR. Čak su ga i ustupili portalu Cnet.com, što možete vidjeti u videu:

Dakle, na jeftini(ji) preklopni pametni telefon morat ćemo pričekati barem do sljedeće 2022. godine, potvrdio je to za Cnet i Stefan Streit, glavni direktor marketinga TCL-a. Razlog su skupe komponente zbog pandemije koronavirusa, nedostatak podrške u prodaji, ali i potreba da se s brandom TCL više približe kupcima.

Naime, TCL je na tržište pametnih telefona krenuo tek nedavno – u rujnu 2019. u Berlinu su na sajmu IFA predstavili TCL Plex. Uslijedile su zatim TCL 10 i TCL 20 serije pametnih telefona. Streit procjenjuje da bi TCL-ov preklopni smartphone koštao oko 800 dolara dok Samsungov Flip3 košta 1000 dolara. Ako će netko potrošiti 800 dolara može i 1000, smatra Streit i vjeruje da će korisnici u tom trenutku prije odabrati brand kojeg duže poznaju.

TCL Plex, Berlin, IFA 2019
TCL Plex, Berlin, IFA 2019.

Možda u TCL-u znaju nešto što se skriva – jesu li korisnici spremni za preklopne, sklopive uređaje? Jedan je dio korisnik zasigurno spreman, pokazuju to prednarudžbe za Flip3 i Fold3 iz Samsunga, ali je pitanje žele li to mase. Iako su naša iskustva pozitivna, treba uzeti u obzir i okruženje u kojem se krećemo. Sve su to redom napredniji korisnici.

Ove bi godine u svijetu trebalo biti prodano oko 7 milijuna preklopnih uređaja, procjenjuje Strategy Analytics, ali u toj brojci je bila procjena da će TCL ponuditi svoj uređaj u 2021. godini. Onih „običnih“ pametnih telefona trebalo bi se ove godine prodati 1,35 milijardi.

Naravno, pitanje je i što o tome misli Apple. Procjenjuje se da će Apple prvi preklopni mobitel predstaviti tek u drugoj polovici 2023. godine. Dakle, tek za dvije godine. Te 2023. godine u svijetu bi se trebalo prodati 15 milijuna preklopnih mobitela dok bi u 2026. godini u svijetu trebalo biti isporučeno 170 milijuna takvih uređaja sa savitljivim ekranom, procjenjuje Strategy Analytics.

TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3

Oba su modela na prvi pogled slična, ali specifikacije su na strani Samsunga koji ima i veći vanjski ekran od 1,9 inča dok TCL nudi 1,1 inča. Dakle, kao prvi Samsung Flip. TCL-ov je model i nešto deblji, širi i teži (205 vs. 183 grama), ali nema vodootpornost kao Samsungov. Unutarnji je ekran kod oba modela vrlo sličan – Samsung ima 6,7 inča dijagonalu, a TCL nudi 6,67 inča.

TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)

TCL Chicago koristi Snapdragon 765G, a Samsung Flip3 koristi vrhunski Snapdragon 888. Postoji i razlika u brzini na 5G mrežama, što je također minus kod TCL-a. Nadalje, TCL ima 6 GB radne memorije, a Samsung Flip3 ima 8 GB. Oba modela startaju od 128 GB interne memorije. I dok Flip3 ima 3300 mAh, baterija u TCL Chicagu je 3545 mAh (zato je i deblji uređaj). Prednja kamera na TCL-u ima 44 megapiksela, a Samsung 10 megapiksela. Stražnja dvostruka kod Samsunga ima 12 + 12 megapiksela, a TCL nudi 48 + 16 megapiksela.

TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)

Ali, jedan je detalj na strani TCL-a, a to je naborani dio ekrana prilikom savijanja u sredini. Taj je dio kod TCL-a manje izražen, ne samo vizualno nego i na dodir. Dakle, kada dođe prvi TCL sa savitljivim ekranom u preklopnoj formi, možemo očekivati dobar uređaj jer vjerujemo da će do tada razvoj učiniti svoje. Moglo bi to biti u 2022. ili tek početkom 2023. godine.

Do tada će TCL zasigurno učiniti više na prepoznatljivosti branda za koji možemo reći samo riječi hvale. Do sada smo isprobali nekoliko TCL telefona i svaki od njih je bio izuzetno dobar, kvalitetan, ali i povoljan cijenom. I sami će potrošači tražiti neke nove vrste uređaja jer će im dosaditi današnji pametni telefoni.

TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)
TCL Chicago vs. Samsung Galaxy Z Flip3, Foto: YouTube (Cnet)