TEST Samsung Galaxy Z Flip: Zarazno dobar mobitel

blank

U svijetu mobitela konačno se nešto novo događa – testirali smo preklopni Samsung Galaxy Z Flip sa savitljivim ekranom. Smjestili smo ga u prednji džep hlača i bez problema sjeli

blank

Preklopni mobiteli u povijesti Samsunga čine znatan udio broja modela, možda čak najveći u odnosu na sve druge proizvođače mobitela. Vratimo li se u daleku 1998. godinu, tad je predstavljen SGH-500 kod kojeg se u svakom trenutku mogao vidjeti monokromatski ekran s četiri retka teksta, ali je preklopni mehanizam prekrivao tipkovnicu. Telefon radi samo na frekvenciji od 900 MHz.

Svoj pohod na hrvatsko tržište Samsung je započeo modelom SGH-600 iz 1999. godine, kod kojeg je preklopni poklopac skrivao tipkovnicu. Predivan mobitel, u minijaturnim dimenzijama u odnosu na sve tadašnje mobitele, s izrazito kvalitetnim preklopnim mehanizmom.

Samsung SGH-500, SGH-600, SGH-800, E700
Samsung SGH-500, SGH-600, SGH-800, E700

Zatim u 2000. godini dolazi SGH-800 s preklopnim dizajnom, kojeg možemo smatrati predakom najnovijeg preklopnog modela Samsung Galaxy Z Flip iz veljače 2020. godine, s kojim Samsung u (visoku) modu ponovo vraća preklopni mehanizam otvaranja. I tada je, kao i danas, cilj bio smanjiti dimenzije uređaja dok se prenosi.

Zatim u 2000. godini dolazi predivni preklopni SGH-A100 (nešto kasnije tijekom godine i SGH-A110 s WAP pretraživačem), a oba dual band modela rade na 900 MHz / 1800 MHz. Svi dotadašnji preklopni modeli imaju samo jedan (unutrašnji ekran).

Samsung SGH-A300 i Galaxy Z Flip
Samsung SGH-A300 i Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip i SGH-A300
Samsung Galaxy Z Flip i SGH-A300

I zatim u 2001. godini dolazi do male revolucije u kojoj je predvodnik Samsung s modelom SGH-A300. Bio je to prvi model s dva ekrana, kako bismo u svakom trenutku znali tko nas zove putem radio valova. Zbog dizajna vanjskog ekrana A300 je podsjećao na „veš mašinu“ (perilicu rublja), a karakterizirala ga je kvalitetna izrada te još uvijek monokromatski ekran koji nije prikazivao boje. Tek će (također preklopni) Samsung T100 u 2002. godini, kad je GPRS zaživio, donijeti predivan ekran s 4096 boja.

Zatim slijedi velik broj Samsungovih modela mobitela s preklopnim dizajnom, poput A400 (prvog tipično ženskog mobitela iz 2001. godine, zbog specifičnih mogućnosti koje je donio za žene), zatim A800, S100, V100, T400. U gotovo svakoj Samsungovoj slovnoj oznaci postoji nekoliko preklopnih modela mobitela.

Sjećate li se predivnog E700 s kraja 2003. godine? Najveći šminkeri i ljubitelji dobrog dizajna nosili su taj model s ekranom koji prikazuje 65.536 boja. Kad biste se i danas negdje s njime pojavili, biste bili u trendu.

Pogledajte video Samsung Galaxy Z Flip:

Mogli bismo Samsungove preklopne modele nabrajati još satima, ali jedan model ipak moramo spomenuti, a kojeg također možete vidjeti u našem video filmu u ovom testu Samsunga Galaxy Z Flip – Bang Olufsen i Samsung u krajem 2005. godine su predstavili model Serene. Za 1000 eura kupci su dobili preklopni, crni mobitel pri čijoj su izradi spojeni dizajn danskog Bang & Olufsena te Samsungovo inženjerstvo. Rezultat: svevremenski dizajn.

Samsung SGH-A100, SGH-A300, B & O Serene i Galaxy Z Flip
Samsung SGH-A100, SGH-A300, B & O Serene i Galaxy Z Flip

Ali, neće Samsung Serene (samo) po tome ostati zapamćen u povijesti mobilne telefonije: uz motorizirani mehanizam mobitel se sam otvara i zatvara. Dovoljno je samo malo dotaknuti preklopni dio, a zatim motor sve sam obavlja. Očekivano, telefon je drugačiji od svih drugih: ekran je smješten u donjem dijelu kućišta, a kružna tipkovnica i kružni prekidač u iPod stilu u gornjem. Izuzetno je komplicirano bilo pisanje SMS poruka, ali sve odiše ekstravagancijom i kvalitetom. Pozicija kamere je također na neobičnom mjestu.

Prethodno je Bang & Olufsen surađivao s Ericssonom pri izradi GSM modela BeoCom 9500 i BeoCom 9600 iz sredine 90-tih te krajem 90-ih s Philipsom na izradi BeoCom 9800. Ali, Serene je ipak posebniji model po pitanju dizajna.

Povratak u sadašnjost

Drugačiji od drugih mobitela na tržištu je i novi Samsung Galaxy Z Flip SM-F700F/DS 256GB predstavljen 11. veljače 2020. u San Franciscu, zajedno s novim Galaxy S20 modelima. Iako nije prvi preklopni model sa savitljivim ekranom u ovom mini obliku (u studenom 2019. Motorola je predstavila RAZR 2019, ali njegova prodaja i mjesecima nakon predstavljanja ne počinje), već osvaja srca mnogih korisnika kojima postaje predmet želje.

blank

S nestrpljenjem otvaramo crnu kutiju u kojoj je smješten Samsung Galaxy Z Flip. Na prvi pogled, ništa ne izgleda posebno jer je telefon rasklopljen i do izražaja dolazi 6,7 inča dijagonale ekrana. Dočekuje nas i oznaka AKG na slušalicama; znači, nećemo samo uživati u savitljivom ekranu, malim dimenzijama mobitela nego i u glazbi koja se sluša preko USB Type-C ulaza jer ne postoji 3,5 mm ulaz za slušalice. Uz 256 GB možemo napuniti memoriju s ogromnom količinom pjesama. Ili pak neograničeno slušati glazbu iz oblaka.

blank

U crnoj Mirror Black boji Galaxy Z Flip je nešto manje uočljiv nego u ženskoj Mirror Purple ljubičastoj boji. Pogled nam prvi ide na središnji savitljivi dio ekrana – primjećuje se neravnina i pri pogledu i pod prstima. Fizika je neumoljiva, barem u ovom trenutku razvoja fleksibilnih, savitljivih ekrana.

Pokrećemo film s YouTubea kako bismo u stvarnim uvjetima vidjeli kako se ponaša taj savitljiv dio ekrana. Iznenađenje: ne uočava se ništa posebno, video gledamo kao i na svakom današnjem fullHD+ ekranu. Savitljivi se dio uopće ne vidi, što i sami možete vidjeti u našem video filmu, a jedino što nam nedostaje su stereo zvučnici, uz ovako veliki ekran:

blank

Dynamic AMOLED ne gubi boje niti oštrinu bez obzira na vidljivi kut. Pokazujemo novi Z Flip prijateljima. Svi pipkaju taj preklopni, savitljivi dio te se pitaju zašto to nije ravno. Možete li napraviti špagu, pitamo ih ?
Ne znamo kako će se savitljivi dio ekrana ponašati i nakon više tisuća puta otvaranja; nama izgleda kvalitetno napravljen te da bi sve moglo potrajati jako dugo.

Jasno, ekran traži određene mjere zaštite, koje se i vide na samom uređaju – kad je preklopljen tada se ekrani ne dodiruju, a do njih ne dolazi niti ništa drugo, što je bila uobičajena pojava na gotovo svim preklopnim mobitelima od prije 20-ak godina, kada se na ekranu vidjelo lagano oštećenje od tipki. Na dnu obruba kućišta, koji je nešto deblji nego na današnjim pametnim telefonima, nalaze se dvije metalne točke na koje se naslanja gornji dio ruba ekrana. I treba paziti da ništa ne dođe do ekrana jer će ih izgrebati. Zaštićen je i preklopni metalni dio cilindra koji spaja gornji i donji dio kućišta od plastike (naprijed) i stakla (natrag).

blank

blank

blank

Preklapamo mobitel, stavljamo u prednji džep. Zatim sjedamo na stolicu, bez ikakvih zapreka i straha. Dolazi novo vrijeme kad nam više neće trebati one dosadne „pederuše“ i torbice za nošenje mobitela sa sobom. Dakle, dobili smo glavnu prednost, a to je praktičnije nošenje mobitela. Debljina kućišta u preklopljenom stanju je 17,3 mm odnosno 7,2 mm kad je telefon rasklopljen. Dakle, bolje od većine današnjih pametnih telefona, koji su ipak deblji za jedan milimetar. Masa od 183 grama se osjeti u ruci i to je ono što nas veseli i daje osjećaj kvalitete u ruci.

Dakle, kad se ekran rasklopi, Galaxy Z Flip je sličan današnjem klasičnom pametnom telefonu, uz nešto veći rub oko samog ekrana. Dok se na ekranu ne gleda multimedijski sadržaj, ulegnuće se primjećuje, a malo se ulegnuće može osjetiti i oko rupice 10-megapikselne selfie kamere koja je izbušena unutar ekrana. Galaxy Z Flip je prvi mobitel na svijetu sa savitljivim ekranom i rupicom unutar ekrana. Kod Motorole RAZR 2019 (bilo bi bolje da se zove RAZR 2020) na vrhu se nalazi urez za prednju kameru.

blank

blank

Poput svih današnjih smartphoneova, i Galaxy Z Flip je sklizak u ruci te će bez problema skliznuti s tekstilne površine ako je samo jedan stupanj nagnuta. Na internetu smo pronašli jako lijepe zaštitne maske uz koje telefon ne gubi na eleganciji, ali je praktičniji i sigurniji u rukama.

Možda biste očekivali da se na vanjskom dijelu kućišta nalazi veliki ekran, kako bi se iskoristila sva ta površina, ali tu je smješten omanji Super AMOLED ekran od samo 1,1 inča te rezolucije 300 x 112 piksela. Na Samsungu SGH-A300 vanjski ekran je veći i nudi 80 x 48 piksela. Razlog je ugradnja baterije u dva dijela, a ukupni je kapacitet baterije 3300 mAh (3200 mAh efektivno).

Samsung SGH-A300 i Galaxy Z Flip
Samsung SGH-A300 i Galaxy Z Flip

Ekran na Z Flip modelu prikazuje točno vrijeme nakon pritiska na bočnu tipku za pokretanje telefona (na kojoj se nalazi i senzor otiska prsta), ali on se koristi i za prikaz obavijesti o propuštenim pozivima, pristiglim porukama te kao tražilo za selfie fotografiranje. Da, može poslužiti i za to, iako nije baš neka sreća. Sva sreća pa je površina tog dijela telefona refleksivna tako da se možemo bolje vidjeti.

12 + 12 kamera

Pored mini ekrana smještena je i dvostruka kamera od 12 + 12 megapiksela, jako dobre kvalitete uz f/1.8 i f/2.2 otvor blende tako da se i u slabijim svjetlosnim uvjetima dobiju dobri rezultati. Jedan senzor je širokokutni, što itekako dolazi do izražaja kako bi se iskoristio neobično širok ekran u omjeru 21,9:9. Prilikom fotkanja moguće je odabrati omjere 9:22, 3:4, 9:16 te posebno prilagođen format 1:1 gornjem dijelu ekrana.

blank

blank

blank

Taj dio je posebno dobro riješen prilikom selfie fotkanja jer telefon, poput malenog laptopa, možemo smjestiti na neku površinu i zatim upravljati funkcijama kamere u donjem dijelu ekrana. Kao da imamo ispred sebe neki radni stol. Na isti se način mogu gledati i različiti sadržaji na ekranu, s tim da tada ipak imamo malu dijagonalu ekrana. Ali, cool izgleda ova funkcionalnost. Samsungovci su se zaista potrudili te doradili Android 10 i sučelje One UI 2 za što bolje iskustvo korištenja.

Mnogima je glavna fora napraviti selfie u ovom položaju mobitela
Mnogima je glavna fora napraviti selfie u ovom položaju mobitela

Uz optičku stabilizaciju slike Galaxy Z Flip nudi dobre rezultate u većini situacija, a digitalno zumiranje do 8 puta omogućuje pogled prema sitnim slovima na raznim proizvodima na kojima to nismo uspjeli pročitati bez mobitela. Zumiranje, iako digitalno, omogućuje da kvalitetnije vidimo ono što bismo snimili bez zumiranja i zatim naknadnim zumiranjem same fotografije.

blank

Ekran i baterija

Vratimo se na glavni ekran rezolucije 2636 x 1080 koji nije zakrivljen na rubovima kao na nekoliko dosadašnjih modela iz Galaxy S serije, ali je omogućena Edge funkcija koja povlačenjem prsta s ruba ekrana poziva prečace do češće korištenih funkcija, u bilo kojem trenutku. Uz 5 aplikacija moguće je taj dio raširiti i dobiti sve ostale aplikacije. Praktičnije je i brže pristupanje do drugih funkcija telefona, ukoliko gledamo film ili surfamo internetskim pretraživačem u tom trenutku. Nadalje, dobijemo li recimo SMS poruku, možemo ju povećavati odnosno širiti po ekranu razdvajanjem dva prsta (kao kad zumiramo sliku).

blank

blank

Baterija je danas vrlo bitan dio korisničkog filtera prilikom odabira mobitela: ugrađen je kapacitet od 3300 mAh, u dva dijela, podržano je brzo punjenje snagom od 15 W, ali i bežično punjenje koje smo i isprobali putem meanIT bežičnog punjača kojem pripisujemo i odličan dizajn, dok se ne koristi za punjenje. Zgodno je što se putem Z Flipa mogu bežično puniti i drugi uređaji koji podržavaju brzo punjenje putem standarda WPC Qi.

blank

blank

Baterija se od 0 do 100 posto puni za točno 100 minuta. Podesili smo jakost osvjetljenja ekrana na 50 posto, a zatim na YouTubeu pokrenuli video od 9 sati trajanja. Morali smo video ponovo pokrenuti, nakon nekog vremena. Telefon je spojen na ruter Wi-Fi mreže udaljen tri metra. Nakon pet sati reprodukcije preostalo je još 66 posto kapaciteta baterije, a telefon se s 0 posto baterije isključio tek nakon 15 sati reprodukcije.

Cijena za Samsung Galaxy Z Flip

Uz jedan nano SIM i jedan eSIM utor te 8 GB radne i 256 GB interne memorije (nije proširiva microSD karticama) Samsung Galaxy Z Flip pokreće 8-procesorski 7-nanometarski čipset Snapdragon 855+ na taktu do 2,95 GHz, uz izuzetno ugodan rad s više desetaka aplikacija koje smo vrlo često koristili.

Mobitelu se vrlo malo toga može prigovoriti (nema stereo zvučnike, mali vanjski ekran kojeg očekujemo većim na sljedećim modelima). Iako se cijena za Samsung Galaxy Z Flip od 11.899 kuna (ožujak 2020.) čini visokom, ona realno nije visoka. Znamo, pada vam na pamet što se sve može kupiti za taj iznos (smartphone, laptop, slušalice, pametni sat), ali poanta nije u tome. Ne možemo uspoređivati kruške i jabuke.

Uzmite u obzir ugrađeni savitljivi ekran, koji je tehnološki napredniji nego svi dosadašnji ekrani. Telefon je praktičniji, posebniji, lakši za nošenje. Uzmemo li u obzir da je cijena za Apple iPhone 11 Pro s 256 GB čak 11.099 kuna, a za iPhone 11 Pro Max još i više (11.949 kuna), postavljamo pitanje zbog čega se za Samsung Galaxy Z Flip smatra da je skup uređaj.

blank
Ovako se isključuje Galaxy Z Flip: istovremeno se pritisnu Power tipka i tipka za smanjivanje glasnoće

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank