U 2024. godini očekuje se isporuka 1,17 milijardi pametnih telefona u svijetu

blank

Analitička tvrtka Canalys uz znakove oporavka pametnih telefona očekuje rast u sljedećoj godini, iako je tendencija posljednjih godina vrlo loša

Istraživanje tvrtke Canalys ukazalo je na rane znakove oporavka na tržištu pametnih telefona, predviđajući pad isporuka od 5 posto na godišnjoj razini na 1,13 milijardi jedinica u 2023. u usporedbi s padom od 12 posto u 2022.

U svojoj globalnoj prognozi isporuka pametnih telefona tvrtka smatra da je manji pad potaknut povratkom rasta na Bliskom istoku, Africi i Latinskoj Americi od 9 posto, 3 posto odnosno 2 posto, piše Mobile World Live. Očekuje se da će se tržište u potpunosti oporaviti u 2024., s isporukama koje će doseći 1,17 milijardi jedinica, što je porast od 4 posto.

Viši analitičar Toby Zhu rekao je da “industrija pametnih telefona očito izlazi iz najmračnijih dana”, pri čemu potrošači pridaju veću vrijednost svojim uređajima zbog prosječne prodajne cijene koja je dosegla 440 USD u usporedbi s 332 USD u 2017., za koju je rekao da je bila vrhunska godina za sektor.

Sanyam Chaurasia, viši analitičar u Canalysu, rekao je da će oporavak pametnih telefona biti potaknut nadogradnjama na tržištima u razvoju jer “uređaji ostaju sastavni dio povezivosti, zabave i produktivnosti”.

Chaurasia je također rekao da će se jedan od tri pametna telefona isporučena u 2024. prodavati u azijsko-pacifičkom području zbog velike potražnje za nadogradnjom. Canalys je istaknuo kako se očekuje da će se kineski brendovi, uključujući Honor i Xiaomi, “agresivno proširiti izvan Kine” zahvaljujući poboljšanju uvjeta poslovanja.