U Hrvatskoj je raspisan natječaj za 6G, zainteresirani su HT, A1 i Telemach

blank

HAKOM je očigledno predugo rastezao s raspisivanjem natječaja za frekvencijsko područje koje je planirano za 5G

Natječaj za 5G u Hrvatskoj je trebao biti raspisan još u 2020. godini, ali je plan poremetila pandemija koronavirusa te je odluka prolongirana na prvu polovicu 2021. godine. Prolazi i prva polovica ove godine, ali 5G natječaj se ne raspisuje.

U međuvremenu, Hrvatski Telekom je 29. listopada 2020. godine 5G uslugu komercijalno ponudio svojim korisnicima. Tijekom nekoliko posljednjih mjeseci 5G signalom uspjeli su pokriti 1,5 milijuna u Hrvatskoj te najnoviju generaciju mobilne telefonije dovesti u čak 36 gradova i općina.

11. ožujka ove godine i A1 Hrvatska se uključio u 5G te je u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz započeto testiranje, a 5G signal već emitiraju na 3,6 GHz na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu. I na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, A1 Hrvatska od 1. ožujka ove godine testira 5G mrežu s korisnicima. Na području pokrivenom signalom u spektru od 3,6 GHz Osječani mogu isprobati prednosti pravog 5G-a, a to su gigabitne brzine i niske latencije. Testni korisnici dobivaju pristup 5G mreži, što se dodatno ne naplaćuje. Pristup 5G mreži još uvijek ne naplaćuje niti Hrvatski Telekom.

blank

Svoje sudjelovanje u 5G-u nedavno je najavio i Telemach Hrvatska, prilikom promjene naziva iz nekadašnjeg Tele2. I oni u skoroj budućnosti planiraju ponuditi brzu podatkovnu uslugu za svojih gotovo milijun korisnika.

U HAKOM-u očigledno nisu imali drugog izbora, shvativši da su predugim odugovlačenjem s raspisivanjem natječaja za 5G Hrvatsku svrstali u red zemalja koje su i dalje na prethistorijskom 4G-u. Naime, u Europi je 5G usluga prisutna već dvije godine – u travnju 2019. godine u Švicarskoj je pokrenuta prva 5G mreža u Europi. Nešto ranije 5G su dobili i Korejci.

Stoga HAKOM-ovu odluku o raspisivanju natječaja za 6G smatramo logičnom i ispravnom. U prethodnih gotovo 20 godina Hrvatska je pratila sve svjetske trendove te smo među prvima imali 3G i 4G mobilne mreže u komercijalnom radu. Kada bi se ove godine najprije raspisao natječaj za 5G frekvencije, što u ovom trenutku nije za očekivati da bi se moglo dogoditi, najprije je potrebno pričekati rasplet cijelog tog događaja te i zatim izgradnju mreže. Hrvatska bi dobrano kaskala ne samo za svijetom, koji je već počeo testirati 6G, nego i za našim regionalnim okruženjem.

Naime, natječaj za 5G već su raspisale nama susjedne Slovenija i Mađarska, a Rumunjska je u 5G ušla puno ranije. Kao što je poznato, u Hrvatskoj već funkcionira veći broj 5G uređaja (konkretno, u mreži Hrvatskog Telekoma ih je oko 40.000 dok za A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska nemamo dostupan podatak).

Ako se pitate nije li ovo sve preuranjeno te radi li se o neprovjerenoj informaciji, podsjetit ćemo vas da su se Apple, Google i LG prošle godine pridružili Next G Alliance koja je već od ranije počela s razvojem šeste generacije mobilne telefonije (6G). U toj alijansi već su od prije Ericsson i Nokia, ali i Cisco, Hewlett Packard Enterprise, Intel, Keysight Technologies, Mavenir, MITRA i VMware.

blank

Još jedan bitan podatak ističemo: u 2020. godini Kina je u orbitu lansirala prvi 6G eksperimentalni satelit. Putem terahercnog spektra koristit će se različite aplikacije za pametne gradove, zaštitu okoliša i prevenciju katastrofa, pratiti poljoprivredni usjevi i šumski požari. Naravno, očekujemo znatno veće brzine prijenosa podataka od 1 Gb/s, koliki je minimum za 5G.

Ako vas zanima frekvencijsko područje u kojem će se koristiti 6G, to je visokofrekventni terahercni spektar smješten između microwave i infracrvenog spektra. Znamo da pojedini stanovnici našeg planeta smatraju (iz samo njima poznatih razloga) kako je 5G opasan po zdravlje, a takve statuse objavljuju po internetu koristeći upravo frekvencije koje se koriste za 5G: kod kuće danonoćno koriste wireless na 3,5 i 5 GHz (što mogu vidjeti ako pogledaju stražnju stranu svojeg wireless rutera), na poslu su također okruženi istim signalom, voze se u tramvajima s wireless signalom. Što znači da su već godinama okruženi s frekvencijama koje se koriste za 5G, a da to niti ne znaju.

blank

Na Hvaru su čak i unaprijed zabranili 5G – Gradsko vijeće Hvara donijelo je odluku o obustavi uvođenja 5G-a, o čemu su u lipnju prošle godine informirali HAKOM. Hrvatska je po tome postala jako poznata i u svijetu. Nisu samo Vatreni nogometaši naši najbolji ambasadori. Za očekivati je da će cijenjeni gradski zastupnici Hvara uskoro donijeti i novu odluku, o obustavi uvođenja 6G-a.

Po Zagrebu se može vidjeti veći broj grafita na kojima piše „5G ubija“. Nakon što HAKOM u sljedećim mjesecima raspiše natječaj za 6G, sigurno možemo očekivati novi val vandalizma po Zagrebu – uz onaj ružni grafit na Muzeju suvremene umjetnosti, na kojem piše „5G = SMRT“, sigurno će uslijediti još jedan: 6G = SIGURNA SMRT“. Samo se nadam(o) da će nam smrt biti brza. Brža od uvođenja 5G-a u Hrvatskoj.

blank

 

EDIT (1.4.2021. u 23:30): Naravno, kao što ste i mogli pretpostaviti, ovaj je članak napisan kao prvotravanjska (prvoaprilska) šala 🙂