U Mađarskoj startala 5G mreža

blank

Dijelovi Budimpešte prvi će imati na raspolaganju nove usluge, a 5G u Mađarskoj uveli su Magyar Telekom i Ericsson

U cijeloj 2019. godini u Europi je 5G pokrenulo samo devet zemalja (u Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Irskoj, Finskoj i u Rumunjskoj). Ericsson i Swisscom pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi 17. travnja 2019.

Dobra vijest stiže iz Mađarske, a 5G usluge uvode Magyar Telekom i Ericsson. Pokretanje 5G mreže nastavak je njihovog dugog partnerstva u 2G, 3G i 4G. Stadioni Groupama Arena i Puskás Ferenc u Budimpešti te testni kolodvor vozila ZalaZone u Zalaegerszegu su među lokacijama koje će imati koristi od 5G, uključujući sjedište Magyar Telekoma u Könyves Kálmán körútu.

LG V50 ThinQ 5G
LG V50 ThinQ 5G

Na web stranici operatora Magyar Telekom u ponudi smo pronašli 5G telefone LG V50 Thinq 5G i Huawei Mate 20X 5G koji se mogu uzeti na 22 mjesečne rate.

Huawei Mate 20 X (5G)
Huawei Mate 20 X (5G)

Pokretanje 5G mreže, temeljene na proizvodima i rješenjima Ericssonovog radijskog sustava, dogodilo se samo dva tjedna nakon što je Magyar Telekom za tu namjenu osigurao 3,5 GHz spektar na mađarskoj aukciji spektra 26. ožujka 2020. Mreža će pretplatnicima biti dostupna putem uređaja spremnih za 5G, što će im omogućiti da koriste usluge povezanosti nove generacije.

Tibor Rékasi, predsjednik uprave, Magyar Telekom, kaže: „Magyar Telekom se dugo priprema za pokretanje 5G nakon šest mjeseci istraživanja poslovnih mogućnosti i 5G tehnologije te testiranja mreže. To nam omogućuje brzo pokretanje komercijalnih usluga nakon dobivanja frekvencije. 5G našim klijentima pruža veću brzinu prijenosa podataka i nisku latenciju, kao i povezivanje mnogih novih uređaja. 5G će postati platforma za nove aplikacije i mogućnosti kako za industrije, tako i za pojedince.”

blank

Arun Bansal, predsjednik i voditelj regije Europa i Latinska Amerika, Ericsson, kaže: „Iznimno mi je drago što dalje gradimo snažno i plodno partnerstvo s Magyar Telekomom, koji je posvećen inovacijama i digitalizaciji kao i mi. Kao lideri u 5G, u Ericssonu smo uočili ogroman utjecaj koji on ima na inovacije, a s nestrpljenjem očekujem vidjeti kakve će nove prilike donijeti Mađarskoj.
Mobilne mreže su u kriznim vremenima važnije nego ikad prije. Svi se oslanjamo na njih da ostanemo povezani i sigurni, od pristupa hitnim i zdravstvenim službama do komunikacije s obitelji. 5G otvara posve nove mogućnosti, od udaljene medicinske skrbi, trenutačnih usluga hitne službe, do dronova koji isporučuju robu, a sve to može pomoći društvu tijekom pandemije.”