U susjednoj Sloveniji Xiaomi je otvorio svoju prvu trgovinu

blank

Iako se Xiaomi Store nalazi izvan granica Hrvatske, slovenska lokacija je izuzetno pogodna za stanovnike sjeverno-zapadnog dijela Hrvatske

Slovenija je dobila svoj prvi Xiaomi Store. Proizvođač pametnih telefona i različitih gadgeta te kućanskih aparata već nekoliko godina svoje trgovine ima u Hrvatskoj, a od prije i u Austriji. Ukupno ih u svijetu imaju više od 1000. Nakon pet trgovina u Hrvatskoj (dvije u Zagrebu te po jedna u Splitu, Rijeci i Osijeku), Xiaomi je u Mariboru otvorio trgovinu s velikim brojem različitih proizvoda.

Pametni telefoni, električni romobili, televizori, robot usisavači, zrak za gume, slušalice, satovi, narukvice – sve to je dostupno u novoj trgovini u mariborskom trgovačkom centru Europark. Otvaranje Xiaomijeve trgovine provedeno je u suradnji s Colby, Xiaomijevim maloprodajnim partnerom u Sloveniji.

blank

Prisustvovali smo otvorenju nove trgovine u Mariboru, a otvorenje se poklopilo s objavom Xiaomija o ulasku u područje automobilske industrije. Xiaomi EC Company Limited u područje električnih automobila ulazi s kapitalom od 10 milijardi juana (otprilike, 10 milijardi kuna).

Xiaomi je unatrag 10 godina korisnicima isporučio veliki broj pametnih telefona. Sve je počelo u 2011. godini s modelom Xiaomi Mi 1 – prva serija prodana je u 184.600 komada, cijena za ovaj pametni telefon tada je bila 1999 juana (oko 300 USD). Xiaomi je 2010. godine osnovao Lei Jun.

U međuvremenu, Xiaomi je svoju ponudu upotpunio s velikim brojem kućanskih aparata, od kojih mnogi imaju prizvuk „pametni“. U drugom tromjesečju ove godine Xiaomi je u Europi zauzeo prvo mjesto po isporukama pametnih telefona, a u svijetu drži drugo mjesto s udjelom od 17,6 posto.

blank

Xiaomi je isporučio 52,9 milijuna pametnih telefona u svijetu, imaju rast isporuka od 86,8 posto u odnosu na drugi kvartal 2020. Od pametnih telefona imali su prihod 59,1 milijardi juana.

Internetski servisi Xiaomiju također donose novac – uz 7 milijardi juana u Q2 2021 imali su rast od 19,1 posto u odnosu na Q2 2020. Od svih proizvoda i usluga Xiaomi je tijekom tri mjeseca (travanj, svibanj, lipanj 2021.) ostvario 87,8 milijardi juana, uz dobit od 6,3 milijardi juana (otprilike i toliko kuna). U usporedbi s Q2 2020, u Q2 2021 imali su rast prihoda za 64 posto, a dobit je povećana za 87,4 posto.

U području AIoT-a tvrtka ima više od 100 milijuna korisnika (ukupno je 374 milijuna uređaja spojenu na AIoT platformu), a čak 7,4 milijuna korisnika u svijetu ima pet i više Xiaomijevih uređaja spojenih na Xiaomi AIoT platformu.

blank

Otvaranje prve Xiaomi trgovine u Sloveniji važan je strateški korak za pozicioniranje Xiaomija na slovenskom tržištu i za proširenje maloprodaje naših pametnih telefona i drugih proizvoda. Prva u nizu slovenskih trgovina nalazi se u Mariboru, uglavnom zato što će naši proizvodi biti lako dostupni svima u ovoj regiji. Putem Xiaomi trgovine želimo svim Xiaomijevim kupcima i obožavateljima omogućiti kontakt s našim inovativnim proizvodima i prekrasnim iskustvom pametnog načina života. Ovo je ujedno i osnovna misija Xiaomija. Veliko hvala svim obožavateljima Xiaomija, bez kojih naša priča ne bi bila moguća“, rekao je na otvorenju Goran Mudrovčić, Xiaomijev generalni direktor za Sloveniju i Hrvatsku.

blank

Drago mi je što sam dio otvaranja prve Xiaomi trgovine u Mariboru. Naše su trgovine prvi kontakt Xiaomi kupaca i obožavatelja s markom pa nam je otvaranje izuzetno važno. Naš je cilj osigurati dostupnost fantastičnih proizvoda u trgovinama u kojima Xiaomi kupci i obožavatelji mogu uživati u našim najnovijim pametnim telefonima i proizvodima iz bogatog i inovativnog Xiaomijevog ekosustava”, rekao je Matt Huang, direktor za balkanske zemlje u Xiaomiju za CEE i nordijske zemlje.

Matt Huang
Matt Huang

blank blank blank blank blank blank blank blank blank

blank