Univerzalni punjač za sve mobilne uređaje

blank

Od 2024. godine mnogi prijenosni uređaji morat će za punjenje koristiti USB-C konektor kako bi se smanjio otpad

Uz punjenje baterije telefona USB-C konektor koristit će se i za prijenos podataka žičanim putem između uređaja. Odlučio je to Europski parlament.

Zahvaljujući odobrenju Parlamenta europski potrošači uskoro će moći koristi jedan punjač za elektroničke uređaje. Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala.

Nova Direktiva, usvojena na plenarnoj sjednici s 602 glasova za, 13 protiv i 8 suzdržanih, dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune s pomoću kabela te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

blank

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje morat će imati istu brzinu punjenja što će korisnicima omogućiti da svoje uređaje pune istom brzinom sa svakim kompatibilnim punjačem.

Poticanje tehnoloških inovacija

Budući da bežično punjenje postaje sve raširenije najkasnije krajem 2024. Europska komisija morat će uskladiti zahtjeve za interoperabilnost kako bi se izbjegao negativan utjecaj na potrošače i okoliš. Time će se ukinuti efekt ovisnosti o odabranoj tehnologiji, odnosno ovisnost potrošača o jednom proizvođaču.

Bezicno punjenje

Više informacija i veći izbor za potrošače

Namjenske oznake s informacijama o značajkama punjenja novih uređaja omogućit će potrošačima da utvrde jesu li ti uređaji kompatibilni s punjačima koje već posjeduju. Tako će moći donijeti informiranu odluku o tome trebaju li uz novi proizvod kupiti i novi punjač.

Te nove obveze rezultirat će raširenijom upotrebom postojećih punjača i omogućiti potrošačima da izbjegavanjem kupnje nepotrebnih punjača uštede do 250 milijuna EUR godišnje. Treba naglasiti i da se u EU-u svake godine baci otprilike 11 tisuća tona starih i neupotrebljavanih punjača.

Sljedeći koraci

Vijeće mora službeno odobriti Direktivu koja će zatim biti objavljena u Službenom listu Europske unije. Stupit će na snagu 20 dana nakon objave. Države članice moraju u roku od 12 mjeseci Direktivu prenijeti u nacionalno zakonodavstvo, a potom za dodatnih 12 mjeseci početi primjenjivati njezine odredbe. Nova pravila neće se primjenjivati na proizvode stavljene na tržište prije tog datuma.