Uskoro počinje IFA sajam u Berlinu na kojem ćemo vidjeti nove modele mobitela

blank

IFA ili Internationale Funkausstellung se u Berlinu održava još od 1924. godine, a 1930. je fizičar i nobelovac Albert Einstein bio nazočan pri otvaranju sajma te je putem radija održao uvodni govor

Međunarodna radio izložba prijevod je naziva berlinskog IFA sajma „Internationale Funkausstellung“ koji se po 59. put održava u vremenu od 6. do 11. rujna 2019. Sve je počelo davne 1924. godine (u vrijeme kad nije postojao niti televizor, niti hladnjak, a niti mobitel, ali je postojao radio s vakuumskom cijevi) te je sve do 1939. godine IFA održavana svake godine. Uslijedila je pauza te se od 1950. pa do 2005. održavala svake dvije godine.

Miss IFA 2019
Miss IFA 2019

U početku je IFA sajam nosio naziv “Große Deutsche Funkausstellung” odnosno velika njemačka radio izložba te je više puta mijenjao naziv, najčešće zbog tehnološkog napretka. 1939. naziv se mijenja u “Große Deutsche Rundfunk- und Fernseh-Rundfunk-Ausstellung Berlin” odnosno velika njemačka radio-televizijska izložba u Berlinu. „Internationale Funkausstellung“ naziv postoji od 70-ih godina, a u novije se vrijeme koristi samo skraćenica IFA.

Inače, od kraja drugog svjetskog rata pa do 1970. godine sajam je bio putujući budući da se održavao u Düsseldorfu, Frankfurtu na Majni i Stuttgartu, a od 1971. ustalio se u Berlinu. U Berlinu će sigurno biti do 2023. godine, do kada traje aktualni ugovor između organizatora i Messe Berlin, aktualne lokacije IFA sajma.

blank

Danas je to međunarodni sajam konzumne elektronike i kućanskih uređaja na kojem se od 2006. svake godine početkom rujna predstavljaju novi mobiteli, televizori, slušalice, pegle, hladnjaci, usisavači itd.

Prošle je godine IFA sajam posjetilo 244.000 posjetitelja, a mogli su vidjeti novitete na 1814 štandova izlagača, na ukupnoj površini od 161.000 m2.

I ove će godine u Berlinu biti predstavljene mnoge svjetske i europske premijere novih modela pametnih telefona, tableta, pametnih televizora i pametnih satova te drugih zanimljivih i inovativnih uređaja poput pametnih hladnjaka.

blank