Uspjeh Samsungove Galaxy A serije kroz 2019. godinu

blank

U čemu je tajna uspjeha Samsungove Galaxy A serije?

U drugom tromjesečju čak su tri modela iz Samsunga bila među top 5 najprodavanijim pametnim telefonima u Europi. U ponudi su srednje jaki do manje slabi modeli, a prethodno je korisnicima bilo vrlo teško se snaći u ponudi između velikog broja modela. Sve dok se nije pojavila serija Galaxy A s jednostavnijim označavanjem modela.

U prvom tromjesečju Samsung je jednostavnije složio modele u Galaxy A seriji, a kako bi se dodatno modeli razlikovali od prethodnika iz serije A nova linija koristi dvocifreni broj u nomenklaturi, na primjer A30 i A50.

Počevši od Galaxy A10 modela predstavljenog u ožujku 2019., Samsung je svakog mjeseca objavio novi model pod A serijom. Nova Galaxy A serija čini 56% prodaje Samsungovih pametnih telefona u drugom tromjesečju 2019. Pogledajte graf:

blank
Prodaja Galaxy A serije u 2019.

Dodatni razlog rastu prodaje je i globalni trend da se kupuju telefoni baš tog cjenovnog ranga u kojima su Samsungovi Galaxy A modeli.

U svibnju 2019. zabrana trgovine SAD-a s Huaweijem utjecala je na njegovu globalnu prodaju pametnih telefona. Konkretno, regije poput Europe bile su ozbiljno pogođene. Honor proizvodi, uglavnom u cjenovnom rasponu od 180 do 249 USD, koji su predstavljali veliki dio prodaje izvan Kine, značajno su opali što se tiče prodaje.

Samsungova nova A serija učinkovito je iskoristila situaciju i povećana je prodaja. To je bilo moguće samo zato što je Samsung imao portfelj proizvoda koji je usko odgovarao ciljanom rasponu cijena Honorove linije sa srednjim i niskim cijenama pametnih telefona.

blank
Prodaja pametnih telefona u cjenovnom rangu od 200 do 299 USD

Velika su očekivanja i od potpuno novog modela Galaxy A90 5G koji je predstavljen na IFA sajmu u Berlinu početkom rujna 2019. Taj bi model mogao dati obol 5G mobitelima, iako niti njegova cijena od 749 eura nije tako mala.