(Uspješna) priča se nastavlja: Huawei Mate 50 Pro

blank

Danas je Mate 50 Pro najbolji smartphone na svijetu, a niti prethodnici nisu bili ništa manje zanimljivi i probijali su također granice

Prvi na svijetu fizički podesiv otvor blende u 10 razina najnovija je inovacija u svijetu kamera na pametnim telefonima, a omogućio ju je najnoviji model Mate 50 Pro s potpisom Huawei. Uspješni proizvođač pametnih telefona još od 2013. godine sve najbolje pakira u Mate seriju te korisnicima nudi sve najbolje, bez premca.

U međuvremenu, Mate se proširio i na sklopive uređaje, a Huawei svoju Mate seriju omogućuje i korisnicima koji žele „lakše“ izdanje u Lite izvedbi. Ali, svaki Mate model je priča za sebe i ostavlja trag u dinamičnom svijetu mobitela. I usput maštu pretvara u stvarnost.

Sve je počelo sad već davne 2013. godine, u vrijeme kada je Mario Mandžukić postao prvi hrvatski nogometaš koji je postigao pogodak u finalu Lige prvaka, a te je godine Hrvatska ušla u Europsku uniju. 14. prosinca 2013. Kina je uspješno spustila rover na Mjesec, što je izuzetno bitno za čovječanstvo. Prvi (Ascend) Mate predstavljen je u Las Vegasu na sajmu CES, a već je tada privukao pozornost svojim velikim ekranom od 6,1 inča te kvalitetom kamere od 8 megapiksela. Android je tada imao naziv Jelly Bean, u verziji 4.1.

Huawei Ascend Mate
Huawei Ascend Mate

Sljedeće godine nestaje oznaka Ascend, a Mate se još više izdiže zahvaljujući 13-megapikselnoj stražnjoj kameri s optičkom stabilizacijom na modelu Mate S. U toj 2014. godini Huawei predstavlja Mate 8 sa snažnim čipsetom Kirin 950 te nudi barometar, instrument za mjerenje tlaka zraka.

Huawei Mate 9 serija označava novu eru u fotografiji pametnih telefona zahvaljujući Huaweijevom partnerstvu s legendarnim njemačkim proizvođačem kamera Leicom. Mate 9 je prvi s dva Leica objektiva te je bio pojačan dvostrukim kamerama od 12 MP i 20 MP.

Te 2016. godine započelo je snimanje 8. filmskog nastavka Ratova zvijezda u Dubrovniku, a Pokemon GO je bio najtraženiji pojam na Googleu. Dolazi i specijalna edicija Mate 9 Porsche Design koja Huawei podiže u visine u kojima nema konkurencije.

Huawei Mate 10 Pro
Huawei Mate 10 Pro
Ana Radišić i Huawei Mate 10 Pro
Ana Radišić i Huawei Mate 10 Pro

U 2017. godini Mate serija ima tri modela – Mate 10, Mate 10 Pro i Mate 10 Lite, a Pro izvedba je jedan od prvih Huaweijevih telefona koji je nudio opciju brzog punjenja od 22 W s adapterom tipa C.

U 2018. godini stiže prestižna oznaka RS, s modelom Huawei Mate RS Porsche Design, čime se pametni telefon i automobil još više povezuju, a model je donio dva čitača otiska prsta – jedan optički ispod ekrana te drugi na stražnjoj strani, što još nitko nije ponovio, koliko nam je poznato.

Huawei Mate RS Porsche Design
Huawei Mate RS Porsche Design
Ella Dvornik i Huawei Mate 20 Pro
Ella Dvornik i Huawei Mate 20 Pro

Huawei u Londonu u listopadu 2018. godine predstavlja jedan od svojih najprodavanijih pametnih telefona ikad – Mate 20 Pro prvi je Huaweijev telefon koji je podržavao digitalno zumiranje do 30x, a Kirin 980 čipset je u vrijeme predstavljanja bio jedan od najboljih procesora za pametne telefone.

Tu 2018. godinu pamtimo i po fantastičnom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije osvajanjem srebra u Rusiji, a drugim se mjestom te godine ovjenčao i Huawei preuzimanjem druge pozicije po prodaji pametnih telefona u svijetu. U tom drugom kvartalu 2018. isporučeno je više od 54 milijuna pametnih telefona, što je bio rast od 40,9 posto. Glavni konkurent imao je u isto vrijeme pad od 10,4 posto.

Huawei Mate 30 Pro
Huawei Mate 30 Pro

Mate 30 i Mate 30 Pro dolaze u 2019. kada se Dinamo konačno može pohvaliti pobjedom u Ligi prvaka; prvi put nakon 20 godina modri nisu izgubili utakmicu u prestižnom nogometnom natjecanju. Huawei se pobjednički može pohvaliti s nikad jačom baterijom od 4.500 mAh na Mate 30 seriji te s čak četiri snažne kamere izrađene u suradnji s Leicom dok stražnja kamera od 40 MP ima dvostruki OIS sustav.

Huawei Consumer Business Group (CBG) je objavio kako je u 2019. godini isporučio 200 milijuna pametnih telefona, što je 64 dana ranije u usporedbi s prošlom godinom. Iste godine je Huawei predstavio prvi dual-mode 5G pametni telefon na svijetu – Mate 20 X (5G).

Huawei Mate 20 X (5G)
Huawei Mate 20 X (5G)

Jedna od verzija najnovijeg Mate 50 Pro dolazi s veganskom kožom, što možete saznati u našem testu, a Huawei serije Mate 40 bio je prvi s veganskom kožom na poleđini kućišta.

Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate 40 Pro

Uz dizajn, kvalitetu izrade, potpuno funkcionalne Google servise uz Gspace, moćni Snapdragon 8 Gen 1 čipset i dobar zvuk novi Huawei Mate 50 Pro je prvi telefon s fizički podesivim otvorom blende u 10 razina, kamera briljira u svim uvjetima.

Uređaj dolazi s punjačem snage 66 W te nakon samo 10 minuta punjenja baterija od 4700 mAh ima kapacitet od čak 35 posto. Mate 50 Pro ostat će zabilježen u povijesti kao pametni telefon koji se najprije plaćao kunama, a zatim u eurima, od 1. siječnja 2023.

Mate nastavlja svoj uspješan put, uz milijune zadovoljnih korisnika te titulu smartphonea s najboljom kamerom na pametnom telefonu u svijetu, potvrdio je to nedavno i DxOMark.

Huawei Mate 50 serija i Richard Yu, CEO Huawei Technologies Consumer Business Group
Huawei Mate 50 serija i Richard Yu, CEO Huawei Technologies Consumer Business Group