TEST Huawei Mate 50 Pro: Ima apsolutno sve. SVE!

blank

Huawei je ponovo podignuo letvicu i bacio rukavicu u lice drugim proizvođačima – Mate 50 Pro je magičan telefon

Huaweijeva serija Mate vratila se na velika vrata. I ponovo obara razne rekorde kvalitete – u fenomenalnoj izradi, kameri kakvu do sada nismo vidjeli, softveru koji je zanimljiv i intuitivno je riješen, a unutar kućišta nalazi se hardver preuzet s najboljih proizvođačevih polica. Kao da su čuvali najbolje za kraj 2022. godine. Baš u vrijeme kad se kupuju pokloni, drugima i sebi.

Da, da, znamo da se ponavljamo po tko zna koji put, ali ovo je sad zaista naj naj kamera na nekom pametnom telefonu, što je potvrdio i DxOMark u čijoj je tablici, na kraju kad su zbrojili sve ocjene, pisalo 149 za Mate 50 Pro. To je za dva boda više od prvih konkurenata.

Kamera od koje srce ubrzano radi

blank

Kamera s razlogom ostavlja konkurenciju u prašini iza sebe – kao što smo unatrag gooodinama navikli od Huaweija, kamera na svakom njihovom flagship modelu mora briljirati. Tako je i ovaj put, Mate 50 Pro je prvi smartphone na svijetu čija kamera ima fizički podesiv otvor blende u 10 razina. Možete odabrati fizički otvor blende f/1.4 pa do f/4.0. Dostupna je i virtualna blenda s otvorom od f/0,95 pa do f/16. Što je ovaj broj manji to je bolji.

Noću ne propustite koristiti noćni način rada koji će za dvije-tri sekunde snimiti toliko detalja, ali ne i uobičajeni šum, da ćete ostati na dvije-tri sekunde bez riječi. Ne znamo što su sve napravili, ali unutar tog lijepog i elegantnog kućišta toliko je foto opcija da bismo mogli cijeli test napisati samo o tome. Stoga ćemo morati biti brzi u pisanju kako ne biste predugo čitali 😊Oštrina detalja je daleko veća nego kod konkurenata, slova u natpisima se ne raspadaju, nisu nazubljena, nemaju primjetnog šuma.

ISO se podešava od 100 pa do 1600, brzina okidača od 1/4 sekunde pa do 32 sekunde. Idealno za popeti se na Sljeme i navečer snimiti panoramu Zagreba, na tronošcu, kao što radi svaki pravi fotograf. Ili s nadvožnjaka snimiti kretanje automobila. Možete samo zamisliti koliko je unutar tih sekundi prikupljeno detalja.

blank

U portretnom načinu obavezno treba podesiti ljepotu, uz korake od 1 do 10 kako biste sve još bolje popeglali. Ne propustite neke od efekata koji će dati dodatni cool efekt finalnom rezultatu. Klasični foto izbornik omogućuje zum do 100x pa slobodno provjerite što piše na majici koja se suši na balkonu preko puta vas. Poželite li to snimiti moći ćete s 20x zumom. Ovo postaje uzbudljivo jer Huawei Mate50 Pro već na papiru odnosno ekranu, dok pišemo ovaj tekst, ubrzava rad srca.

Nakon kupnje telefona nemojte niti slučajno zaboraviti isprobati Pro način rada jer tek onda u njemu dobivate nešto čime bi Lupino osvojio svaku djevojku, nakon što joj na ekranu pokaže što je snimio. Vjernost boja, kontrast, dinamika i oštrina oduševljavaju. Senzor sada nudi 24% više svjetla nego na modelu Mate 40 Pro.

U profesionalnom načinu ISO ide do 409.600 pa ćete osvijetliti i najtamnije dijelove scene. Okidač se može podesiti da snima scenu od 1/4000 sekunde pa do 30 sekundi. Nađete li se na utrci Formule 1 shvatit ćete kakvu kameru imate u rukama. Manualno fokusiranje dopušta izoštravanje i zamućivanje uz tako lijep taktilni osjećaj, precizno, točno onoliko koliko želite. I na kraju balans bijele boje. Kupi li Mate 50 Pro fotograf u duši on će vjerojatno zaboraviti na sendvič koji je ponio sa sobom u prirodu.

blank

I sad dolazimo do još više mogućnosti kamere, a među njima je detalj koji smo uspjeli isprobati u ugodnom društvu – Juraj Šebalj, ambasador Huaweija, dobio je novi Mate 50 Pro kad i mi u Portofon te smo kroz opciju Superuređaj u postavkama povezali dva Matea i na prvom Mateu dobili mogućnost nadzora onoga što snima drugi Mate.

Jura je krenuo sa svojim telefonom u šetnju, a mi smo na našem ekranu gledali što to on snima. Znate što je snimao? Ma znate Juru koji se fura – tražio je plavi automobil na parkingu. Onog trenutka kad ga je pronašao i mi smo to vidjeli, udaljeni desetak metara dalje. Ova značajka omogućuje i prijenos zvuka pa smo usput i slušali Juru dok je pristojno tražio plavi automobil.

Jura je otišao dalje svojim putem, a mi smo zavirili u još neke foto opcije. Može se snimati usporeni film – ako želite uloviti kapljice vode iz pipe to ćete uspjeti bez problema. Ili Formulu 1 ili susjeda koji vozi kao da je F1 vozač.

Nalaze se tu još mnogi efekti za video i statično snimanje (slikanje svjetlom, ubrzana snimka, dokumenti, makro, visoka razlučivost), a dvostruki prikaz je idealan za vbloggere koji žele uživo komentirati scenu koju snimaju, bez da kasnije moraju montirati sebe u video, kako bi i oni bili u kadru. Nije to ništa novo, ali bitno je spomenuti kako biste znali što sve nudi tako dugo očekivani novi Mate.

blank

Prošle su dvije godine od prethodnog Mate 40 modela koji je također briljirao, a sigurni smo da su svi njegovi vlasnici i dan-danas zadovoljni. Jednog smo baš sreli na predstavljanju nove Mate 50 serije u Zagrebu.

Zaključak za kraj foto testa: ne znamo može li bolje od ovoga, ali ako će nam to netko otkriti bit će to Huawei Mate 60 Pro, sigurni smo. Iskreno, ne znamo što bismo prigovorili kameri. Čak je i uobičajeno grijanje kućišta dobro riješeno jer se pri duuugom snimanju kamerom grije gornji metalni okvir dok je donji dio blago zagrijan. Super je jer toplina ne smeta i ne dolazi u direktan kontakt s rukom dok snimamo.

blank

blank

blank

blank

blank

Zamalo smo zaboravili: nismo spomenuli koliko megapiksela imaju kamere, ali to nije niti bitno jer vlasnike serije Mate se ne pita za taj detalj. Svi pitaju kakve su kamere i žele vidjeti rezultate. Optička stabilizacija nalazi se na glavnom senzoru od 50 megapiksela (onaj što ima f/1.4 do f/4.0) te na telefoto senzoru od 64 megapiksela s 3,5x optičkim zumom. Za snimanje širokih scena (hvata 120 stupnjeva) koristi se senzor od 13 megapiksela. Video se snima u 4K (nema opciju s 8K).

Isprobali smo i prednju kameru od 13 megapiksela s 3D kamerom sa senzorom dubine. Zumirali smo svoje lice te smo doslovno obavili dermatološki pregled kože. Svaki detalj smo pregledali. S obzirom da autor teksta nije doktor (nego je diplomirao na telekomunikacijama) nema niti dijagnoze, ali smo laički sve shvatili. Ušli smo u postavke fotke te ju još malo doradili, a zgodno je što se može popraviti i neke detalje poput građevine i njezinih proporcija, na primjer.

A Google, sve aplikacije, gdje su one?

Sve je tu, ništa ne nedostaje. Dapače, uz Android i pristup Googleovoj trgovini aplikacijama (Play store) postoji još jedna trgovina kako bi izbor za korisnika bio još veći – AppGallery. Huaweijev store je već nekoliko godina unatrag ozbiljna trgovina u kojoj se nalazi većina domaćih i svjetski poznatih aplikacija, ali nisu uvijek sve bile tu. Sad su sve tu!

blank

blank

blank

Kako do Google aplikacija na Huaweiju? Vrlo jednostavno, u samo nekoliko koraka:
– otvorite AppGallery
– u tražilicu upišite Gspace (nama se to automatski ponudilo, na Mate 50 modelu) i instalirajte (Gspace) aplikaciju treće strane
– pojavit će vam se sve bitne Googleove aplikacije (YouTube, Karte odnosno Maps, Gmail, Drive, Meet, Photos, Google, YouTube Kids, Google Family, YouTube Music, Google Duo), ali i druge poput Facebook, Instagram, WhatsApp, Microsoft Teams, Uber, Zoom itd.)
– u Gspace aplikaciji pojavit će vam se i Trgovina Google Play te preko nje možete doći do svih aplikacija koje Google inače nudi

Dakle, za manje od dvije minute imat ćete kompletan Android smartphone, bez ikakvih uskraćenih mogućnosti kao što su logiranje, povijest korištenja, aktualno praćenje (kao recimo gdje se nalazi vozač Ubera koji ste naručili). U svakoj od Googleovih aplikacija imat ćete svoj profil, svoje liste u YouTubeu na primjer itd. Ovdje se ne radi o web aplikacijama nego o punokrvnim mobilnim aplikacijama. Jedina aplikacija koju nećete imati je Google Pay odnosno Google Wallet.

Od tog trenutka Huawei Mate 50 Pro nudi sve što i drugi proizvođači Android telefona. Pa i više, jer imate AppGallery trgovinu u kojoj možete pronaći i neke druge zanimljive aplikacije. Mislimo da smo završili s problemom koji se inače ističe vezano uz Huaweijeve telefone. Problema nema!

Punjenje baterije

Ponovo nas je Huawei Mate 50 Pro očarao i ugodno iznenadio. Kad smo napisali „očarao“ to ne znači da nas je samo vizualno oduševio, kao što vas netko može očarati svojim nastupom.

Bateriju smo potrošili u potpunosti, uređaj se isključio te smo ga spojili na priloženi strujni adapter snage 66 W. U pakiranju, uz kompletan punjač, dolazi još i zaštitna maska, prozirna, kako bi još više do izražaja došao dizajn. Napomenimo kako se na hrvatskom tržištu neće moći kupiti Orange boja u kojoj smo telefon uzeli na test nego crna i srebrna.

Na grafu možete vidjeti kako se od 0 do 100 posto puni Huawei Mate 50 Pro, s baterijom kapaciteta 4700 mAh. Nakon samo 5 minuta baterija je već bila na 17 posto. To je dovoljno da se ode do kupaonice, uzme pasta za zube, operu zubi i pogledate na nekoliko sekundi u ogledalu.

Nakon 10 minuta baterija je već na 35 posto. To je već dovoljno za sate i sate korištenja telefona tijekom jutra i do ranih popodnevnih sati. 50 posto kapaciteta baterija postiže za 15 minuta. Nekima je toliko potrebno da se ujutro probude, odgode dva alarma prije ustajanja i dođu sebi.

Nakon pola napunjene baterije počinje zaštita te se baterija nešto sporije puni, ali i dalje ekstremno brzo. I dok se u prvoj polovici kapaciteta svakih 5 minuta nadopunila za oko 17 posto kasnije je taj postotak točno 12 posto (na svakih 5 minuta punjenja). Nakon prelaska 90 posto kapaciteta punjenje se još malo usporava te se za pet minuta dobije 8 posto novog punjenja.

Ukupno, od 0 do 100 posto punjenje traje 40 minuta. Podržano je i bežično punjenje snagom od 50 W. Super ako volite u vožnji nadopuniti bateriju, a to podržava vaše vozilo. Većina novih automobila to i nudi.

blank

Hardver, ekran, ergonomija

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G radi na taktu do 3,2 GHz. Dakle, to je avion jer koristi trenutno najjači čipset na svijetu. Da, Mate50 Pro nema 5G, ali autor ovog teksta na svojem 5G telefonu niti ne koristi tu konekciju, nakon što ju je tjednima od pojave mogućnosti koristio.

U praksi nema smisla, osim ako vam je to jedini način spajanja na internet (nemate wireless) ili često preuzimate velike količine podataka, dok ste van dosega Wi-Fi mreže. Zašto nema smisla, u situaciji ako imate Wi-Fi za veća preuzimanja podataka (ažuriranje softvera, skidanje velikih igrica)? Pa samo će vam se baterija brže trošiti jer nemaju sve bazne stanice podršku za 5G.

Ugrađenih 8 GB RAM-a nije 12 GB kao što neki flagship modeli imaju, ali za više od 90 posto stvari koje ćete obavljati neće vam trebati toliko radne memorije. Ako skinete neku jako, ali baš jaaaako zahtjevnu igru, možda primijetite razliku.

blank

Ugrađeno je u telefon 512 GB memorije, ali napominjemo kako ova Orange izvedba s eko (veganskom) kožom i staklom Kunlun na prednjoj strani nije dostupna u Hrvatskoj nego je dobavljiva crna i srebrna boja s 256 GB i drugom vrstom stakla (koristi se staklo na obje strane kućišta, uz metalni okvir). Sasvim dovoljno!

Ako vam to(liko) nije dovoljno možete kupiti NM SD karticu kapaciteta 128 GB ili 256 GB. S tim da su to poprilično skupe (Huaweijeve) kartice i osjetno su skuplje od klasičnih microSD kartica – oko 500 kuna košta 128 GB, a 256 GB je nešto iznad 700 kuna.

Istaknimo kako, bez obzira na visoku cijenu kartica, Huawei jedini na svojim flagship modelima nudi proširivu memoriju korištenjem vanjske kartice, što drugi proizvođači ne nude. Jasno, kupite li model s većim kapacitetom baterije, vjerojatno ćete slično proći kao da ste kupili dodatnu karticu.

Unutar IP68 vodootpornog staklenog kućišta mase oko 205 grama (ide u slatku vodu do 6 metara, a ne manje od da kao ostala Android konkurencija), izuzetno ugodne ergonomije i debljine od 8,5 mm, smješten je i ekran sa zakrivljenim rubovima. Dijagonale je 6,74 inča, koristi OLED tehnologiju za koju nema smisla pisati hvalospjeve jer su već toliko puno napisani. Oduševit će vas i sve oko vas. Zvuk iz stereo zvučnika je jako dobar, a glasnoće na mobitelu nikad nije dovoljno.

blank

blank

Ekran se osvježava brzinom do 120 Hz, može se podesiti i dinamično između 60 i 120 Hz, a ako želite uštedjeti bateriju onda odaberite 60 Hz te ćete možda nekada primijetiti sitne trzaje slike na ekranu posjetite li neku zahtjevnu web stranicu. Ispod ekrana se nalazi optički senzor otiska prsta).

Mi smo postavili 120 Hz, baterija se ionako u tren oka nadopuni, a razlika se ipak može vidjeti. Odabrali smo i pametnu razlučivost kako bi telefon koristio ponekad samo HD rezoluciju (808 x 1744 piksela), a nekad i 1212 x 2616 piksela. To vam je kao luster: ako ima jednu žarulju onda troši manje, a ako ih ima tri onda troši više. Takvi su i pikseli na ekranu.

Huawei Mate 50 Pro s EMUI 13 nadogradnjom na Android 12 OS-u s podrškom za dvije SIM kartice radi ugodno, sučelje nudi mnogobrojne personalizacije kroz teme i organizaciju ikona aplikacija na početnom ekranu. Recimo, možete uz Smart Folders imati osam aplikacija unutar mape (foldera), bez da otvarate mapu.

blank

Dostupno je i Petal Search traženje aplikacija ukoliko ih ne pronađete preko dvije trgovine s aplikacijama, ima i Petal Karte ako želite isprobati nešto drugačije od Google Karti (nismo sigurni naplaćuje li se nakon određenog vremena korištenje aplikacije Petal Karte).

Jel se isplatilo čekati na novi Mate model? Zemlja je u međuvremenu napravila puna dva kruga oko Sunca. Da, isplatilo se! Cijena za Huawei Mate 50 Pro (DCO-LX9) je 9999 kuna (1327 eura, studeni 2022.).

blank

blank