Viberova anketa otkriva što korisnici misle o privatnosti

blank

Čak 79% sudionika ankete spremno je odabrati drugu aplikaciju za poruke ukoliko se na onom kojeg koriste ne osjećaju sigurno

88% korisnika iz Hrvatske digitalnu privatnost smatra iznimno važnom, , što je 8% više od prosjeka za regiju, pokazuju rezultati ankete koju je proveo Viber. Viberova anketa provedena je u zemljama iz Europe, s Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Dalekog istoka, a ukupno je sudjelovalo oko 340.000 ljudi.

Na Međunarodni dan privatnosti Viber nas podsjeća da je zaštita privatnosti razgovora i dalje jedna od najvažnijih stavki za veliku većinu korisnika, s obzirom da messaging appovi i digitalna komunikacija postaju sve veći dio naših života.

Anketa jasno pokazuje da 77 posto korisnika aplikacije, diljem svijeta, digitalnu privatnost i dalje stavlja u sam vrh po važnosti. Od svih zemalja, one iz Zapadne Europe pokazale su najveću zabrinutost oko digitalne privatnosti – čak 85 posto sudionika ocijenilo je privatnost kao vrlo važnu, što je 10 posto više od globalnog prosjeka.

blank

Opcije koje su korisnicima najbitnije kod korištenja appa su one koje kod komunikacije nude visoku razinu privatnosti i automatsku obostranu enkripciju. U anketi je ponuđeno pet različitih opcija – 79% korisnika iz Hrvatske kao najbitniju je odabralo jamstvo privatnosti razgovora.

Odmah nakon toga bitno im povjerenje da se njihovi podaci neće sakupljati ili dijeliti u svrhe koje nadilaze uobičajene potrebe funkcioniranja aplikacije – tu je opciju odabralo 8% korisnika. Gotovo 100.000 ljudi, odnosno 72 posto sudionika iz Središnje i Istočne Europe, kao najvažniju stavku odabralo je obostranu enkripciju, za razliku od samo 18 posto iz ankete otprije godinu dana. Postotak je sličan i na globalnoj razini.

Iz Vibera ističu da su svi 1-na-1 privatni chatovi i Viber pozivi u njihovoj aplikaciji osigurani obostranom enkripcijom. Nitko ne može biti pozvan ili ući u grupni chat bez da prvo da dozvolu. Viber nudi i opciju tajnih chatova, kojima se može pristupiti samo putem PIN koda, kao i opciju samouništavajućih poruka, koje automatski nestaju nakon određenog vremenskog perioda i služe za slučajeve kad korisnici ne žele da druga strana sprema njihove poruke.

“Ova anketa jasno pokazuje da digitalna privatnost nikada ne bi smjela biti na drugom mjestu, pogotovo u vrijeme rastuće zabrinutosti oko nadgledanja i praćenja privatne komunikacije u svrhu profita”, izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera. “Kako je privatnost podataka najvažnija stavka za naše korisnike, tako je jedan od prioriteta i za nas. Našim korisnicima diljem svijeta nastavit ćemo pružati sigurnu uslugu i platformu koja će brinuti o privatnosti njihovih razgovora.“