WhatsAppova nova politika privatnosti izazvala reakciju u Viberu

blank

Iz Vibera korisnike WhatsApp aplikacije pozivaju da potraže alternativu, nakon što su promijenjeni uvjeti politike privatnosti

WhatsApp je najavio promjenu uvjeta privatnosti te će se korisnički podaci izmjenjivati s Facebook aplikacijom. Nekima se to baš i ne sviđa. Izvršni direktor Vibera poziva korisnike da potraže alternative.

Rakuten Viber je izrazio svoje ogorčenje najnovijom verzijom WhatsAppove politike privatnosti. Iako su korisnici WhatsAppa do sad imali pravo izbora i aplikaciji mogli zabraniti dijeljenje njihovog broja mobitela s Facebookom, to će ubuduće biti obavezno. Korisnici moraju pristati na nove uvjete u roku od 30 dana ili više neće moći koristiti svoje račune.

Viber u svojoj objavi za javnost spominje intervju koji je WhatsAppov suosnivač Brian Acton odradio s Parmy Olson u Forbesu 2018. godine. U tom intervjuu Acton objašnjava razloge svojeg odlaska kao i tweet u kojem je ljudima savjetovao da izbrišu svoj Facebook račun:

„Prodao sam privatnost svojih korisnika zbog veće koristi. Donio sam odluku i napravio kompromis. Živim s tim svaki dan.“

Najnovija verzija politike privatnosti ukazuje na dovršenje asimilacije WhatsAppa u Facebook. Kako WhatsApp i Facebook postaju jedan entitet, na korisnicima te messaging aplikacije zarađuje se više nego prije, što bi trebalo biti upozorenje svima koji žele privatnost pri slanju poruka.

Do ažuriranja 4. siječnja uvjeti ugovora WhatsAppa glasili su ovako, a prenio je Viber:
– „Poštivanje vaše privatnosti ugrađeno je u naš poslovni DNK. Otkako smo pokrenuli WhatsApp,
težimo izgradnji naših Usluga imajući na umu niz snažnih načela privatnosti.“
– „Međutim, vaše WhatsApp poruke nećemo dijeliti s Facebookom gdje bi ih drugi mogli vidjeti. Zapravo, Facebook vaše WhatsApp poruke neće koristiti ni u koje druge svrhe osim za pomoć u
radu i pružanju naših usluga.“

Obje ove izjave su uklonjene, što i nije veliko iznenađenje, smatraju u Viberu. Istovremeno, iz Vibera izjavljuju da je Viber, za razliku od zabrinjavajuće nove politike privatnosti WhatsAppa, uvijek prednjačio osobnim primjerom, implementirajući ključne značajke kako bi zajamčio sigurnost i zaštitu korisničkih podataka. Usporedni chart messaging servisa WhatsApp, Viber, Telegram, Signal (izvor: Viber, siječanj 2021.):

Usporedni chart messaging servisa WhatsApp, Viber, Telegram, Signal (izvor: Viber, siječanj 2021.)

Te Viberove značajke uključuju:

● Automatski uključenu obostranu enkripciju za sve za besplatne osobne pozive i chatove, bez
potrebe za aktiviranjem posebnih postavki od strane korisnika. Dogovor je jasan i jednostavan:
nitko, čak ni Viber, nema pristup vašim pozivima i chatovima osim samih sudionika.

● Viber ne pohranjuje isporučene poruke, a sigurnosna kopija u cloudu automatikom je isključena: korisnici koji žele sačuvati sigurnosne kopije svojih chatova uvijek mogu aktivirati pohranu u cloud, ali Viber ne zadržava niti jednu kopiju korisničkih poruka i poziva.

● Privatnost zaslona: Viber nudi vrhunsku privatnost zaslona, a korisnicima omogućuje slanje samouništavajućih poruka unutar chata, dok se čitavi chatovi mogu u potpunosti sakriti i kasnije pogledati samo pomoću PIN-a koji korisnik postavi.

● Korisnički podaci ne dijele se s Facebookom: Viber je prekinuo sve poslovne veze s Facebookom. Informacije o korisnicima ne dijele se niti će se ikada dijeliti s Facebookom. Telefonski brojevi i osobni podaci korisnika ne dijele se s bilo kojom trećom stranom.

„Najnovije zabrinjavajuće ažuriranje politike privatnosti WhatsAppa pojam „privatnost“ svodi na nivo vica. Ažurirana verzija ne samo da pokazuje koliko WhatsApp ne mari za privatnost svojih korisnika već predstavlja svojevrsni rekord u nepoštivanju korisnika i teško da će ovo biti posljednji takav slučaj s njihove strane. Neizmjerno sam ponosan na Viberovu politiku privatnosti, stoga pozivam sve žene i muškarce koji se vide kao nešto više od pukih podataka koje treba prodati najboljem ponuđaču da svoje chatove i pozive nastave na Viberu”, izjavio je Djamel Agaoua, izvršni direktor Rakuten Vibera.