Virtualni pogled na Mona Lisu u muzeju Louvre s HTC Vive Cosmos

blank

Uz VR naočale HTC Vive Cosmos možete na potpuno nov način pogledati Da Vincijevu poznatu sliku Mona Lise

Muzej Louvre u suradnji s programom HTC VIVE Arts predstavlja prvo iskustvo virtualne stvarnosti. Na izložbi posvećenoj Leonardu da Vinciju nalazi se i Mona Lisa u virtualnoj stvarnosti.

blank

“Mona Lisa: s druge strane stakla” pruža potpuno drugačiji pogled na poznatu Da Vincijevu sliku nego što ćete ju doživjeti u samom muzeju u Parizu u kojem se nalazi oko 35.000 predmeta iz razdoblja od 7000. p. n. e. do otprilike 1848. godine.

Na početku sedmominutnoga iskustva tijekom kojega uranjaju u virtualnu stvarnost sudionici će
se zateći u dvorani Salle des États u Louvreu, u kojoj je trajno smještena Mona Lisa, zahvaljujući
najnovijemu naglavnom sustavu za virtualnu stvarnost tvrtke Vive, Vive Cosmos. Sudionici se
na početku nalaze iza skupine promatrača koji stoje ispred slike u muzejskoj galeriji.

blank

Kako se gomila razilazi, gledatelj se približava slici, a zaštitno staklo i okvir nestaju. Sudionici, koji su u tome trenutku sami pred remek-djelom, vide žive pojedinosti toga slavnog ulja na drvetu, uključujući teksturu drvene ploče koja se razabire ispod sloja boje te stražnju stranu ploče na kojoj mogu vidjeti napuklinu u drvetu i kako je restaurirana.

Putujući kroz vrijeme, gledatelji će ovim iskustvom steći uvid u to kako je umjetničko djelo izvorno stvoreno i kako se mijenjalo tijekom posljednjih 500 godina. Pripovjednim se elementom iskustva ruše mnogi mitovi o poznatoj Moni Lisi uz otkrivanje više pojedinosti o njezinoj odjeći i identitetu.

blank

U iskustvu “Mona Lisa: s druge strane stakla” ističe se Da Vincijeva upotreba tehnike sfumato koja
podrazumijeva nanošenje brojnih tankih slojeva boje kako bi prijelaz svjetla u sjenu postao gotovo neprimjetan. Gledateljima se učinak Da Vincijeva sfumata u sklopu ovoga iskustva dočarava dimom koji ispunjava prostor i omekšava svjetlost. Iskustvom virtualne stvarnosti usto se otkrivaju skrivene pojedinosti izvornoga prirodnog krajolika koji je Da Vinci naslikao iza svojega modela.

Proširena kućna inačica za publiku diljem svijeta može se preuzeti pomoću HTC-ova neograničenoga pretplatničkog servisa za doživljaj virtualne stvarnosti VIVEPORT Infinitiy te na drugim većim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, uključujući mobilnu virtualnu stvarnost za sustave iOS i Android.

Uz sadržaj koji posjetitelji mogu vidjeti u muzeju, publika diljem svijeta ima priliku iskusiti posjet Louvreu ulazeći u muzej kroz slavnu Piramidu u virtualnome prostoru prije nego što posjeti Grand Galerie i razgleda sve Da Vincijeve slike koje se nalaze u Louvreovoj zbirci u virtualnoj stvarnosti.

Ovo nevjerojatno iskustvo virtualne stvarnosti zajedničkom su suradnjom omogućili Louvre, HTC
i studio za produkciju virtualne stvarnosti Emissive.