Isprobali smo novi HTC Vive Cosmos i oduševili se

blank

Početkom listopada 2019. u Hrvatskoj počinje prodaja novog HTC Vive Cosmosa, a cijena iznosi 6799 kuna

HTC Vive Cosmos

HTC svoje VR uređaje ne predstavlja prečesto, veći je naglasak na novim sadržajima, a najnoviji model Vive Cosmos smješta se u sredini ponude, uz HTC Vive i HTC Vive Pro. U Zagrebu smo, na premijernom predstavljanju, isprobali VR headset koji se temelji na osobnom računalu te odlikuje većom praktičnošću nego svi dosadašnji VR-ovi koje smo isprobali i koristili – uz flip-up dizajn u bilo kojem trenutku možete i nešto pojesti, popiti, javiti se na poziv, komunicirati s drugim osobama iz stvarnog svijeta.

blank

Ipak, glavna odlika HTC-ovog VR headseta je virtualni svijet u koji smo i zaronili šetnjom po virtualnom muzeju koristeći dva dodatka za upravljanje i kretanje po virtualnom prostoru. Jedna od glavnih zamjerki VR uređajima svakako je osjećaj mučnine, ali toga kod HTC-a Vive Cosmos nije bilo. Još jednu zamjerku je HTC ispravio, a to je rezolucija slike koju gledamo odnosno kvaliteta ekrana.

Novi VR headset nudi više piksela nego drugi uređaji pa Vive Cosmos nudi 2880 x 1700 piksela, uz novi ekran koji u odnosu na prethodnu generaciju ima 45 posto veću rezoluciju, a u odnosu na prvi HTC Vive čak 88 posto više. Za rad se koristi interni tracking sa šest kamera pa bi tih šest kamera trebale pokriti cijelo područje koje koristimo za kretanje dok smo u virtualnom svijetu.

blank

Ono što nam se svidjelo kod novog HTC-a Vive Cosmos je i manja masa, bolje podešeno težište koje je na sredini glave, a prethodno spomenuti flip-up mehanizam oslanja se na čelo, a ne na lice. S obzirom da se ne koristi eksterni tracking, time je VR headset praktičniji za korištenje i za početak korištenja.

Cosmos poput samog naziva nudi beskonačno mogućnosti, model je bliži prosječnom korisniku, odlično se prilagođava različitim oblicima lica, a odlično radi i uz naočale te kontakte leće u očima. Slušalice nude odlično podešavanje u svim smjerovima, pa je i time poboljšana ergonomija tijekom korištenja. Inače, čak 60 posto ciljanih korisnika ovog uređaja u Europi nosi naočale, što je HTC-ovim inženjerima također bio vrlo bitan podatak prilikom razvoja headseta koji se koristi uz povezanost s računalom nešto jačih karakteristika putem žice ili bežično. Uz bežičnu povezivost, baterija će između dva punjenja potrajati oko četiri sata.

blank

Spomenimo i kako kontrolori koje držimo u ruci sada imaju drugačiji dizajn nego na Vive modelu, prekidači su bolje ergonomski postavljeni, a da bi se Vive Cosmos koristio potreban je nešto jači hardver nego što je zahtjev pri korištenju Vive modela. Ovo je minimalni zahtjev: procesor Intel Core i5-4590 / AMD FX 8350, grafika Nvidia GeForce GTX 970, 4 GB RAM-a, DisplayPort 1.2 ili noviji, 1x USB 3.0 te Windows 7 SP1.

Što se tiče ponude sadržaja, na početku kad se pojavio prvi Vive bilo je 270 aplikacija na raspolaganju korisnicima, sad ih nude više od 2000 dok se na Steamu nalazi više od 3000 naslova. U ekskluzivnoj trgovini aplikacijama nude 600 naslova kojima se može pristupiti za mjesečnu pretplatu od 15 eura. A pri kupnji Vive Cosmosa dobit ćete (prvu) godinu dana korištenja pristupa ekskluzivnim aplikacijama, bez plaćanja mjesečne pretplate.

blank

Početak prodaje u Hrvatskoj je od 3. listopada 2019, cijena za HTC Vive Cosmos iznosi 6799 kuna. Uz prednarudžbe do 2. listopada uključena je i 12-mjesečna pretplata na Viveport Infinity (na naslove poput Fisherman’s Tale, Fujii i Ninja Legends) te pristup premium videozapisima top brandova (GoPro, Discovery Channel i Animal Planet).

“HTC VIVE Cosmos najbolji je doživljaj virtualne stvarnosti dostupan u svijetu i iznimno nas veseli što ga, paralelno s ostatkom Europe, možemo predstaviti i u Hrvatskoj, odnosno omogućiti korisničko iskustvo iz prve ruke. Virtualna stvarnost područje je koje još uvijek pruža niz novih mogućnosti te smo ponosni što, razvojem sve naprednijih tehnologija i rješenja, HTC VIVE predvodi novu revoluciju igara i poslovanja čime uspješno zadovoljavamo kriterije i očekivanja sve zahtjevnijih potrošača“, istaknula je Petra Razić, direktorica Prodaje za centralnu i istočnu Europu.

Petra Razić, Maja Fertalić, Marko Savković
Petra Razić, Maja Fertalić, Marko Savković

Marko Savković, direktor Proizvoda za centralnu i istočnu Europu predstavio je novi HTC Vive uređaj te istaknuo njegove prednosti: „Prvi VIVE VR uređaj predstavili smo svijetu prije tri godine i u tom smo periodu samu tehnologiju i korisničko iskustvo vrhunske virtualne stvarnosti doveli do savršenstva u obliku Cosmosa, našeg dosad najsvestranijeg naglavnog sustava. Njegov novi sustav praćenja omogućuje nikad brži ulazak u VR, zahvaljujući šest senzora kamere za široko i točno praćenje. Kombinirana razlučivost piksela od 2880 x 1700 predstavlja povećanje od 88% u odnosu na prvi Vive i donosi kristalno jasan tekst i grafiku. Nove LCD ploče smanjuju udaljenost između piksela i zajedno sa stvarnim RGB zaslonima smanjuju efekt rastera. Zbog jedinstvenog preklopnog dizajna, prebacivanje između stvarnosti i virtualne stvarnosti moguće je za samo nekoliko sekundi, bez prekida putovanja u virtualnoj stvarnosti.“

blank

Specifikacije sustava Vive Cosmos:

Rezolucija: 1440 x 1700 piksela po oku (2880 x 1700 piksela zajedno)
Zaslon: dijagonalni dualni 3,4“ LCD zaslon
Brzina osvježavanja slike: 90 Hz
Vidno polje: 110 stupnjeva
Zvuk: ugrađene stereo slušalice
Potrebna povezivost s računalom: USB 3.0, DisplayPort™ 1.2
Periferni utori: USB-C 3.0, vlasnička veza s modulima
Praćenje: ne postoje najmanji prostorni zahtjevi u stajaćem/sjedećem položaju, najmanje 2 m x
1,5 za način rada u veličini sobe
Objektivi modula: Vive Motion Mod (brodovi s Cosmosom) i Vive Cosmos vanjski modul za
praćenje (prodaje se zasebno)
Podrška za Vive bežični adapter: da, prodaje se zasebno s priborom za pričvršćivanje. Potreban
je dostupan PCIe utor