Vraća li se roaming nakon izlaska Velike Britanije iz EU?

blank

S 1. veljače 2020. Velika Britanija više nije članica Europske unije. Vraća li se i roaming naplata?

U sjeni događaja oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Brexit) ostalo je nejasno vraća li se naplata korištenja mobilnih telefona prilikom roaminga u britanskim mobilnim mrežama. Upit smo poslali svim domaćim telekom operatorima, a generalni je zaključak kako se za sada (a to za sada vrijedi do 31. prosinca 2020. godine) ništa ne mijenja.

Dakle, slobodno koristite svoje mobilne telefone (telefonirajte, šaljite SMS i MMS poruke, koristite podatkovni promet), bez straha od dodatnih naplata. Osim ako ćete u Velikoj Britaniji s hrvatskom SIM karticom boraviti duže od četiri mjeseca i ukoliko u roamingu trošite više nego što to dopušta vaš tarifni model kojeg koristite. Isto tako, ne mijenja se niti cijena odlaznih poziva iz Hrvatske prema Velikoj Britaniji.

Prenosimo očitovanja domaćih telekom operatora i HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti).

A1 Hrvatska:

S obzirom na to da nisu poznati svi detalji BREXITA te prijelazno razdoblje traje do kraja 2020. godine, poslovne odluke donosit ćemo ovisno o tržišnoj i regulatornoj situaciji. Za sada korisnici i dalje mogu koristiti pogodnost domaćih cijena u Velikoj Britaniji. Ako u budućnosti dođe do izmjene cijena, korisnike ćemo pravovremeno obavijestiti.

Bonbon:

Uvjeti korištenja roaming usluga HT-a u Ujedinjenoj Kraljevini (UK) se ne mijenjaju od 1. veljače 2020. godine. Važeća roaming regulacija nastavlja se primjenjivati u odnosu na UK do kraja 2020. godine, dok će eventualne promjene nakon toga ovisiti o mogućem dodatnom sporazumu između EU i UK.

Hrvatski Telekom:

Uvjeti korištenja roaming usluga HT-a u Ujedinjenoj Kraljevini (UK) se ne mijenjaju od 1. veljače 2020. godine. Važeća roaming regulacija nastavlja se primjenjivati u odnosu na UK do kraja 2020. godine, dok će eventualne promjene nakon toga ovisiti o mogućem dodatnom sporazumu između EU i UK.

Tele2:

Cijene mobilnih usluga tijekom boravka korisnika u roamingu u Velikoj Britaniji neće se mijenjati do kraja 2020. godine jer do tada traje prijelazno razdoblje nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Ne možemo u ovom trenutku predvidjeti rezultat pregovora Europske unije i Velike Britanije o roaming uslugama nakon tog prijelaznog razdoblja, niti procijeniti kada će točno doći do promjene cijena i koliko će iznositi naplata roaming usluga jer to izravno ovisi o pregovorima Europske unije i Velike Britanije.

HAKOM: Cijene roaminga u UK i međunarodnih poziva ostaju zasad iste

Korisnici usluga elektroničkih komunikacija ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u roamingu jer će pravila i cijene za Ujedinjeno Kraljevstvo biti na snazi najmanje do 31. prosinca 2020. kada završava trenutno dogovoreno prijelazno razdoblje i do kad bi se trebala dogovoriti sva pravila u budućim odnosima EU-a i Ujedinjenog kraljevstva.

Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, zahvaljujući prijelaznom sporazumu, korisnici usluga elektroničkih komunikacija ne moraju strahovati zbog nepredviđenih troškova u roamingu. Naime, za vrijeme boravka u Ujedinjenom Kraljevstvu korisnici će do daljnjega moći koristiti usluge po jednakim pravilima i ništa se trenutačno ne mijenja, pa tako neće biti ni promjena prilikom pozivanja UK iz Hrvatske. I dalje ostaju na snazi isti uvjeti i cijene korištenja roaminga u Ujedinjenom Kraljevstvu prema pravilu „U roamingu kao kod kuće” (eng. Roam Like At Home), kao i cijene međunarodnih poziva prema Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ova pravila će za Ujedinjeno Kraljevstvo biti na snazi najmanje do 31. prosinca 2020. kada završava dogovoreno prijelazno razdoblje. HAKOM će pravovremeno obavijestiti javnost nakon završetka prijelaznog razdoblja o eventualnim izmjenama, a operatori svoje korisnike.

Podsjećamo kako u EU vrijede propisi koji ograničavaju cijene roaminga za EU korisnike kada borave u drugim državama članicama, kao i za međunarodne pozive iz jedne države članice u drugu. Izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, o ovim pravilima će se pokušati postići dogovor do kraja prijelaznog razdoblja.