Za godinu dana Zagreb će dobiti novi podatkovni centar spreman izdržati i snažne potrese

blank

Novi podatkovni centar moći će izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici, a A1 Hrvatska gradi ga prema najvišim svjetskim standardima

A1 Hrvatska će u trećem kvartalu 2021. godine u Novom Zagrebu otvoriti potpuno novi podatkovni centar s Tier III certifikatom prema UpTime institutu, svjetskom lideru u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Podatkovni centar će poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj.

Tomislav Makar, Antonia Kujundžić Velimirović i Igor Grdić
Tomislav Makar, Antonia Kujundžić Velimirović i Igor Grdić

Ukupna vrijednost investicije, čija je izgradnja (već) počela u rujnu 2020, iznosi 11 milijuna eura. Centar će osiguravati napredne sustave hlađenja, napajanja i sigurnosti. Dizajnom i izvedbom bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije. Instalirani sustavi koristit će provjerenu Vertiv tehnologiju koja već pogoni najbolje svjetske podatkovne centre.

Korisnici će moći bezbrižno koristiti resurse podatkovnog centra, bez ikakve brige o kvarovima opreme, gubitku podataka ili zastoja u poslovanju. Bit će sposobna izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici, garantirajući stabilnost konekcije u situacijama poput potresa u Zagrebu u ožujku.

Pogledajte animaciju budućeg podatkovnog centra A1 Hrvatska:

Nedavne izvanredne okolnosti izazvane koronavirusom i potresom u Zagrebu ubrzale su procese digitalizacije domaćih kompanija i povećale potražnju za cloud rješenjima. Sve veći broj subjekata na tržištu je prepoznao važnost pouzdane infrastrukture, koja im i u najtežim situacijama može osigurati nastavak poslovanja bez poteškoća. Upravo će izgradnjom novog podatkovnog centra po najvišim svjetskim standardima A1 Hrvatska poslovnim korisnicima osigurati spremnost na krizne situacije i povećanje prometa. Tier III podatkovni centri korisnicima jamče najviše standarde kvalitete i sigurnosti, odnosno njihov dizajn infrastrukture osigurava korisnicima nivo redundancije sustava N+1 čime se jamči maksimalna dostupnost usluga odnosno vremena neprekidnog rada. Također, za daljnji razvoj mreža nove generacije zahtjevi su da dohvat podataka bude u svega par milisekundi stoga je neophodno skratiti put odnosno imati kvalitetan podatkovni centar bliže korisnicima”, objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatske.

Tomislav Makar
Tomislav Makar

Osim dodatnih kapaciteta za A1 Hrvatsku i njihove korisnike novi podatkovni centar omogućit će razvoj tržišta podatkovnih centara u Hrvatskoj. Naime, drugi je podatkovni centar u regiji koji će biti i službeno certificiran prema Tier III standardu od strane UpTime instituta. Energetska efikasnost i učinkovitost odnosno dizajn prate najnovije svjetske trendove koje je kompanija Vertiv Croatia stekla u međunarodnim projektima podatkovnih centara za vodeće svjetske colo i cloud kompanije. Izrazito nam je zadovoljstvo sudjelovati na novom kapitalnom projektu podatkovnog centra A1 Hrvatska te primijeniti stečena znanja i vještine napokon i u Hrvatskoj“, izjavio je Igor Grdić, direktor prodaje za centralnu Europu te član uprave Vertiv Croatia.

blank
Igor Grdić, Antonia Kujundžić Velimirović i Tomislav Makar

Poslovni korisnici odabirom rješenja u A1 podatkovnom centru ostvaruju veliku uštedu na opremanju vlastitog prostora, a dobivaju pouzdano i kvalitetno rješenje, certificirano od strane svjetskog autoriteta u području podatkovnih centara. Osim uštede na opremi, A1 svojim korisnicima nudi i 24/7 korisničku podršku. Time korisnici ostvaruju dodatno olakšanje u pripremi Business continuity i Disaster recovery planova, koji su zbog nedavnih kriznih situacija postali fokus poslovanja svake kompanije,“ objasnila je Antonia Kujundžić Velimirović, direktorica upravljanja mrežom i IT uslugama A1 Hrvatske.

blank