Zbog teorija zavjere u 2020. godini oštećeno je 159 stupova s 5G baznim stanicama

blank

Razlog agresije prema stupovima s 5G baznim stanicama su neutemeljene tvrdnje o povezanosti bolesti Covid-19 i 5G mreža

Britanski regulator Ofcom objavio je da je u 2020. godini, do danas, napadnuto i oštećeno 159 stupova s baznim stanicama, a razlog su teorije zavjere o štetnosti koju 5G signal može uzrokovati za ljudsko zdravlje. Napadi i oštećenje baznih stanica doveli su do prekida rada baznih stanica u trajanju od 170.000 sati.

U godišnjem izvješću Connected Nations (povezane nacije) procjenjuje se stanje mobilne i fiksne mreže u Velikoj Britaniji. Otkrivene su razmjere vandalizma prema mobilnoj infrastrukturi u 2020. godini, što se pripisuje neutemeljenim tvrdnjama.

blank

U 2020. godini kruži niz neutemeljenih tvrdnji, povezanih s pandemijom, najčešće putem društvenih mreža, a prethodno su kružile lažne tvrdnje o tome da emisije elektromagnetskog polja 5G baznih stanica predstavljaju povećani rizik za zdravlje ljudi.

O vandalima i vandalizmu te paljenju infrastrukture tijekom pandemije Covid-19 i koronavirusa, očito nadahnutom teorijama zavjere, izvještavaju i druge zemlje, ne samo Velika Britanija. Ipak, tijekom pandemije se u Velikoj Britaniji nastavilo s uvođenjem 5G mreža i optičke mreže, unatoč zahtjevnim okolnostima.

Do kraja 2020. godine u Velikoj Britaniji će biti postavljeno oko 3000 baznih stanica putem kojih će četiri telekom operatora prenositi 5G signal do korisnika, što je oko deset puta više nego što je bilo krajem 2019. godine.