Gdje i kako popraviti mobitel za vrijeme izvanredne situacije dok traje epidemija koronavirusa?

blank

Mnogi rade od kuće, djeca školsku nastavu prate preko mobitela i tableta. Što ako vam se uređaj pokvari? Možda trebate kupiti novu bateriju ili punjač?

Zbog Odluke Stožera civilne zaštite o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koje su na snazi od 19. ožujka 2020. godine, a kako bi se ograničio bliski osobni kontakt sa svrhom sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, trgovine tehničkom robom su zatvorene tijekom sljedećih 30 dana.

Istražili smo na koji način i gdje kupiti novi punjač jer će punjači sigurno u sljedećim tjednima ili mjesecima biti češće korišteni nego inače. Isto vrijedi i za baterije, ne samo pametnih telefona i klasičnih mobitela nego i prijenosnih računala. Možda će nekome trebati nove slušalice, zbog rada od kuće. Mnogi će od tmurne svakodnevice željeti pobjeći u virtualni svijet.

Što ako vam se pokvari mobitel ili neki drugi elektronski uređaj, razbije se ekran? Trebate li kupiti novi, gdje i na koji način kupiti novi mobitel. Spremaju li se mobiteli nakon slanja u servis u svojevrsnu karantenu?

blank

Iako kiosci rade i u njima se mogu kupiti jeftiniji modeli mobitela, većina takvih uređaja nije namijenjena za profesionalni rad, ali vam svakako dobro mogu doći jer je većina funkcionalnosti pametnih telefona vrlo slična.

Portofon.com je porazgovarao s nekoliko hrvatskih trgovina i servisa, koji su nam u vrlo kratkom roku poslali svoje odgovore. Dobili smo i pohvale za samu ideju kako bi što veći broj građana mogao u kratkom vremenu popraviti uređaj ili kupiti novi.

Servis uređaja

Ako se pitate trebate li prije slanja uređaja na servis napraviti dezinfekciju na samom uređaju i na koji način, iz nekih servisa odgovaraju da to ipak ne radite! Jasno, nestručnim čišćenjem možete oštetiti površinu ekrana, unijeti vlagu u kućište, oštetiti mikrofone i zvučnike. Zanimalo nas je i da li je moguće doći osobno do servisa i na koji način dostaviti pokvareni mobitel u servis.

Tech Doctor
Tech Doctor

Sukladno uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Tech Doctor servisni centar je zatvorio prijemni odjel za korisnike, što znači da se ne mogu niti donijeti u servis niti preuzeti nakon popravka. Kako bi i u ovo vrijeme osigurali kvalitetnu uslugu, svoje uređaje korisnici mogu dostaviti na sljedeći način u Tech Doctor servisni centar:

• Samsung servis Od Vrata do Vrata, na trošak servisa, a uslugu možete ostvariti pozivom na broj 072/726 786 (Samsung pozivni centar)
• svi brendove koje servisira Tech Doctor korištenjem usluga logističkih službi, tj. slanjem o svom trošku na adresu Radnička cesta 1/A, 10000 Zagreb.

Uređaji se trenutno ne mogu osobno preuzeti na adresi servisa Tech Doctor već će isti, po popravku, biti dostavljeni korisniku na prijavljenu adresu, na trošak servisa. Za sve informacije nazovite 01/6188 513 ili se obratiti na info@techdoctor.hr.

meanIT.hr
meanIT.hr

Zaprimanje meanIT uređaja na servis, izdavanje i reklamacije se u Intelkom d.o.o. obavljaju ispred ulaza u servis u Zagrebačkoj cesti 145a u Zagrebu. Strankama nije dozvoljen ulaz u poslovnicu pa preporučuju prethodnu najavu telefonom na broj 01/3865 888 ili e-mailom (servis@meanit.hr, info@meanit.hr) radi ubrzanja procesa.

Smartphoneservice.hr za sada radi punim kapacitetom, a kako je poslovnica zatvorena uređaj se u servis može dostaviti preko dostavljača na području grada Zagreba ili poštom na području cijele Hrvatske. Uređaje bi mogli i preuzeti, ali preferiraju slanje dostavljačima jer je poslovnica zatvorena te samo servis na odvojenoj lokaciji radi. Prodajno mjesto nalazi se u prizemlju zagrebačkog Avenue Malla dok je servis na razini -3).

Smartphoneservice.hr
Smartphoneservice.hr

Servis uređaja Neutrinomobile.hr obavlja putem dostavnih službi. Ukoliko je uređaj pod jamstvom, Neutrinomobile šalje dostavu po vaš uređaj, a nakon popravka uređaj se dostavom vraća vlasniku. Trošak dostave u oba slučaja snosi Neutrinomobile koji odnedavno posluje na novoj adresi, Zagrebačka cesta 126 u Zagrebu. Komunikaciju oko servisa možete obaviti putem e-maila servis@neutrinotau.hr.

Neutrinomobile.hr
Neutrinomobile.hr

iService.hr radi punim kapacitetom putem webshop online narudžbe servisa (jedini imaju kompletnu platformu na kojoj su podržani svi uređaji za servis, mobiteli, tableti i Mac računala). Dolazak u poslovnicu nije moguć zbog zakona koji je na snazi. Korisnik može naručiti bilo koji popravak i poslati uređaj poštom na sjedište tvrtke iService d.o.o. (Ulica grada Vukovara 20, 10000 Zagreb). Za korisnike s područja grada Zagreba organizirali su vlastitu službu koja će doći po uređaj i vratiti korisniku popravljen. Primopredaja je beskontaktna.

MMM Agramservis d.o.o. radi koliko novonastala situacija dozvoljava te sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Korisnici svoje neispravne uređaje u MMM Agramservis d.o.o. mogu dostaviti dostavnom službom jer su prijemna mjesta Smartson poslovnica Mesnička i Žitnjak zatvorena. Sukladno tome, za područje Republike Hrvatske koriste dostavne službe, a na području Grada Zagreba provode i svoju novu Premium uslugu servisa „od vrata do vrata“ za sve van jamstvene popravke.

Agramservis.hr
Agramservis.hr

Zaštitne mjere u servisima

Što se tiče mjera zaštite koje se provode za dostavljene uređaje na servis, Tech Doctor je poduzeo sve mjere zaštite i prevencije širenja COVID-19 virusa u skladu s preporukama svjetske zdravstvene organizacije. Sukladno preporukama, dostavljeni uređaji po zaprimanju borave u karanteni 48 sati prije bilo kakve obrade. Zbog toga trebate imati razumijevanja ako nešto duže traje popravak uređaja.

Serviseri u Neutrinomobile.hr rade s rukavicama i maskama na licu tako da se pridržavaju svih aktualnih uputa što se tiče sigurnosti i zaštite.

Uređaje u Smartphoneservice.hr dezinficiraju odgovarajućim dezinficijensima te pomoći UV komore, prije i poslije servisa. Na njihovoj web i Facebook stranici nalaze se preporuke kako korisnici sami mogu dezinficirati uređaj.

iService.hr
iService.hr

Uređaji se u iService.hr popravljaju isti dan čim se zaprime. Prethodno se kompletan uređaj dezinficira, popravlja i zatim ponovno dezinficira te se vraća korisniku isti dan ili najkasnije sljedeći. Trude se da korisnik što kraće bude bez telefona jer je to sredstvo bez kojeg ljudi ne mogu. Plaćanje servisa se obavlja direktno putem web shopa, a nude kartično plaćanje, mogućnost do 6 rata, transakcijski i gotovinski na primopredaji.

Svi zaposlenici u MMM Agramservis d.o.o. koriste zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva. Mobilni uređaji se prilikom ulaska i izlaska sa servisa dezinficiraju izopropanol alkoholom koji je namijenjen za čišćenje elektroničkih uređaja tako da građani ne moraju brinuti oko sigurnosti i dezinfekcije. Uređaji odmah ulaze u proces te se popravljaju u najbržem mogućem roku.

Rezervni dijelovi

Zanimala nas je još jedna vrlo bitna stvar, a to je hoće li u servisima biti dovoljno dijelova u dogledno vrijeme, ako se izvanredna situacija rastegne. Evo i odgovora iz hrvatskih servisa.

Servisni centar Tech Doctor redovno naručuje rezervne dijelove, ali i ima dostatnu zalihu za sljedeći period. Na žalost, u ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću potvrditi hoće li i koliko koronavirus imati utjecaja na samu dostupnost u budućnosti.

Koronavirus utječe na nabavu dijelova u Smartphoneservice.hr, ali za sada imaju dovoljne zalihe za većinu uređaja.

Za sada u iService.hr imaju sve dostupne dijelove. Osigurali su se u mjesecu prije. Svjesni su mogućih problema i kako će sve to izgledati nakon određenog vremena – tri pošiljke iz Velike Britanije i Njemačke im kasne te je pitanje kada će osigurati nove dijelove za servis.

Utjecaj koronavirusa i njegov negativni trend donio je veliku štetu svim granama mobilne industrije koje su usko vezano uz poslovanje MMM Agramservisa d.o.o. Ipak, poduzeli su sve mjere za normalan rad i nesmetani popravak mobilnih uređaja.

 

Online trgovine

Mobis.hr

Prvo smo „pokucali“ na vrata jedne od najpoznatijih hrvatskih web trgovina mobis.hr, u kojoj su zastupljeni pametni telefoni i dodatna oprema većine proizvođača. Na naše pitanje utječe li koronavirus na dostupnost novih modela mobitela dobili smo odgovor da je mobis.hr online trgovina i dalje otvorena 7 dana u tjednu, od 0 do 24 sata.

Proizvodnja se u Kini i drugim zemljama koje su glavni proizvođači uređaja i komponenti stabilizirala i većina se kompanija vraća u „business as usual“ način rada. Dakle, isporuke uređaja su se normalizirale, kako postojećih tako i novih modela.

mobis.hr
mobis.hr

Trenutno su aktivne prednarudžbe za novi Huawei P40 lite čiji dolazak i početak prodaje očekuju sljedeći tjedan, a prošli tjedan krenula je prodaja Samsungove S20 serije. Iz mobis.hr najavljuju skori dolazak novih Xiaomi, Alcatel i Realme modela na hrvatsko tržište. Napominju kako postoji mogućnost da će dostava paketa nakon kupnje mobitela trajati malo duže nego što je uobičajeno, zbog čega mole korisnike za razumijevanje.

Ukoliko trebate nove slušalice ili bateriju, građani sve to mogu naručiti preko web shopa mobis.hr. Pokvari li vam se punjač (univerzalni microUSB, USB-C ili za iPhone) ili trebate power bank (prijenosnu bateriju), nema razloga za brigu.

Korisnici koji nemaju mogućnost online kupnje mogu iskoristiti pogodnost telefonske narudžbe na broj 01/6188 514, a oni koji nemaju običaj kupovati putem weba, a koriste se internetom mogu se obratiti direktno putem e-mail adrese info@mobis.hr. Naručena se roba šalje dostavom, a sve detalje o plaćanju korisnik će dobiti prilikom razgovora. Naravno, nudi se i obročno plaćanje.

Ovo je vrlo bitno za istaknuti: svi uređaji iz mobis.hr trgovine originalno su zapakirani, a prodajni paket se otvara samo u slučaju potrebe ovjere garancije, i to pod sterilnim uvjetima. Djelatnici koriste svu propisanu zaštitnu opremu i redovito dezinficiraju radnu okolinu.

Neutrinomobile.hr

Sve Neutrinomobile poslovnice su zatvorene, ali web shop Neutrinomobile.hr radi uobičajeno. Kupnju novog mobitela i dodatne opreme možete obaviti direktno putem web shopa ili pak kontaktom preko e-maila info@neutrinomobile.hr. Za kupnju iznad 500 kuna dostava je besplatna.

MeanIT.hr

Zbog novonastale situacije Intelkom d.o.o. je poduzeo sve mjere zaštite te čini sve kako bi se poslovanje nesmetano nastavilo. Poštujući pritom mjere koje preporučuju HJZ i SZO, osobito one koje se odnose na držanje udaljenosti te smanjenje socijalnog kontakta. Narudžbe meanIT uređaja i dodatne obavljaju se isključivo telefonskim putem, preko web shopa www.meanit.hr ili putem e-maila tako da strankama nije dozvoljen ulaz u poslovnicu u Zagrebačkoj cesti 145a u Zagrebu. Isporuke robe iz skladišta se obavljaju ispred ulaza u skladište. Preporučuju prethodnu najavu telefonom ili e-mailom radi ubrzanja procesa.

Smartson.hr

Sve nove uređaje na hrvatskom tržištu možete pronaći u web shopu Smartson.hr kao i svu dodatnu opremu, gadgete i ostali asortiman.

Smartson.hr
Smartson.hr