Kad su Black Friday i Cyber Monday u 2020. godini?

blank

Mnogi čekaju kraj studenog kako bi si priuštili gadget, pametni telefon, pametni sat ili namještaj, a pravo vrijeme za kupnju su Black Friday i Cyber Monday

Black Friday ili Crni petak u 2020. godini održava se u petak 27. studenog. Tri dana kasnije, 30.11.2020., slijedi Cyber Monday – u ponedjeljak se akcije nastavljaju, ali samo na internetu. Ove se godine Black Friday i rasprodaje očekuju tijekom cijelog mjeseca studenog, jer se zbog epidemioloških mjera izazvanih pandemijom koronavirusa u trgovinama može nalaziti samo određeni broj kupaca.

I jedan i drugi događaj prilika su za kupnju različitih uređaja i usluga – ne prodaju se samo mobiteli, pametni telefoni, pametni satovi, stolice, namještaj, gume nego sve što vam padne na pamet. Prilika je to mnogim trgovcima da se riješe robe iz aktualne godine, prilika za čišćenje skladišta, a popust se kreću od 50 pa do 90 posto.

Kako je nastao Black Friday?

U SAD-u se Dan zahvalnosti ili Thanksgiving, nacionalni praznik svake godine obilježava četvrtog četvrtka u studenom. Taj dan se pije i jede u izobilju te su mnogi radnici tijekom 50-ih godina iz „opravdanog“ razloga sljedeći dan svojim poslodavcima dojavljivali da su bolesni. Dakle, ne bi došli na posao, a samim time su dobili čak četiri dana za odmor, odnosno spojili su četvrtak i petak s vikendom.

Postoje i neka druga (ružna i izmišljena) tumačenja koja kažu da je to u prošlosti bio dan kad su prodavani robovi.