Kako otvoriti račun na Wirex

blank

Kartica za digitalno plaćanje Wirex odnedavno ima podršku i za hrvatske kune. Otvorili smo račun, a u nastavku donosimo cijeli postupak

Wirex je kartica za digitalno plaćanje, dostupna u 130 zemalja svijeta, podržava ukupno 18 valuta (kripto i tradicionalne). Odnedavno je podržano dodavanje i trošenje kuna kroz aplikaciju odnosno putem kartice.

Velika prednost Wirex rješenja je što se može koristiti i kao web i kao mobilna aplikacija dok je, na primjer, Revolut samo web aplikacija. Uskoro će Wirex podržavati i MasterCard (prijave počinju u tijekom listopada 2020.).

Kako se koristi Wirex? Vrlo jednostavno: dođete u trgovinu i plaćanje obavite preko kartice ili pak aplikacije. Ako plaćate obavljate u kunama, a na računu imate Bitcoin, u tom se slučaju obavlja automatska konverzija, bez ikakve provizije. Dakle, ne morate prethodno obavljati zamjenu Bitcoina u kune ili neku drugu valutu. Sve se obavlja automatski. Plaćanje je moguće u svim trgovinama koje podržavaju Visa karticu kao sredstvo plaćanja.

blank

Od ostalih bitnih informacija spomenimo da je Wirex kartica besplatna za naručiti, trebala bi vam stići na kućnu adresu za 4 dana. Revolut se, recimo, plaća 5 funti. Revolut podržava korištenje i izvan EU zemalja, ali nema USA područje. Revolut je besplatan što se tiče mjesečno g korištenja, a Wirex se plaća 1,20 eura mjesečno.

Wirex omogućuje podizanje većeg iznosa na bankomatu (7500 USD mjesečno, u odnosu na 5000 USD kod Revoluta). Jednostavnija prijava je preko Wirex. Za korištenje ovakvog načina plaćanja bitni su benefiti koje korisnici dobivaju, poput povrata novca koji se može dobiti prilikom kupnji. Naravno, tu je i efekt koji postoji kad kažete da plaćate s nečim novim. Naročito je ovo zanimljivo za Early adapterse odnosno korisnike koji prihvaćaju nove tehnologije.

Wirex kartica postaje ozbiljan korak ka uvođenju kriptovaluta u stvarni platni promet, naročito podržavanjem kune. Iako će kuna kroz koju godinu nestati, ali to trenutno puno znači. U digitalno vrijeme koje nam dolazi mnogi će morati postati tehnološki pismeniji, natjerat će ih sam sustav kojem svjedočimo i kod nas.

Kako otvoriti Wirex račun?

Sve počinje na web adresi https://wirexapp.com, na kojoj se obavlja postupak unosa vaše e-mail adrese, imena i prezimena, kućne adrese. Tu ćete unijeti i lozinku te datum rođenja. Zatim na vaš e-mail dolazi verifikacija e-maila. Sljedeći korak je unos broja mobitela kako bi se dobio jednokratni kod koji se unosi u web sučelje.

blank

blank

blank

Slijedi skeniranje koda s ekrana u web aplikaciji kako bi se preuzela Wirex aplikacija s AppStore ili Google Play trgovine. I prebacujemo se zatim na smartphone. Koristili smo Android 10 pametni telefon, a u trgovini smo pronašli aplikaciju pod nazivom Wirex Visa Card & Multicurrency Wallet. Naravno, naziv aplikacije možete i ručno potražiti, ne morate koristiti QR kod čitač.

blank

Zatim u aplikaciji na pametnom telefonu unosimo svoje korisničko ime (username) odnosno e-mail i lozinku. U sljedećem koraku Wirex šalje SMS poruku sa 6-znamenkastim kodom kojeg unesemo u aplikaciju, na traženo mjesto. Potvrdimo svoju kućnu adresu u aplikaciji te svoje osobne podatke koje smo već unijeli na webu.

blank

Zatim slijedi upload osobna iskaznice, vozačke dozvole ili boravišne dozvole, ovisno što želite. Odabrali smo osobnu iskaznicu koju fotografiramo s prednje i zatim sa stražnje strane. Slijedi selfie fotkanje s prednjom kamerom.

blank

blank

blank

Pričekamo verifikaciju svih podataka, u roku nekoliko sekundi je sve riješeno, ali iz Wirexa upozoravaju da to može potrajati do 24 sata. Preko e-maila ili u mobilnoj aplikaciji dolazi nam obavijest da je proces kompletiran. Time je podešavanje aplikacije završeno. Na ekranu viidimo da imamo 0.00 HRK na računu.

Zatim naručujemo fizičku Wirex Visa karticu, a biramo valutu za karticu između EUR, GBP i USD. Odabrali smo EUR. Kartica stiže u roku 4 dana. Napomenimo kako vođenje Wirex računa košta 1,20 eura mjesečno odnosno oko 10 kuna.

U web sučelju nam se ponovo otvara logiranje u Wirex. Zatim možemo pristupiti svojem računu te provjeriti koliko imamo kuna, eura, Bitcoina, Wirex Tokena, a ponudit će nam se kupnja WXT (Wirex Token) kako bismo dobili više od 0,5 posto početnog povrata (Cryptopback) i podignuli taj postotak na 0,75%.

blank

blank

blank

blank

blank