Kako nadmudriti kriminalce koji zloupotrebljavaju internetske kupovine tijekom blagdana

blank

Iz policije savjetuju kako u blagdanskom razdoblju ne nasjesti na prijevare kriminalaca koji traže priliku za prijevaru online kupaca

Ispred nas je blagdanska ludnica, vrijeme kada se pojačano kupuje i troši. Ove će se godine kupnja u većem postotku obavljati online, a tamo prijete različite opasnosti. Kako zaštititi svoje elektroničko poslovanje/trgovinu?

EUROPOL-ov centar za kibernetički kriminalitet za početak je sastavio nekoliko uputa:

• Upoznajte svoj proizvod: neki su proizvodi rizičniji za prodaju od drugih. Primjerice, prodaja sitnih predmeta koji se lako mogu preprodati i za koje već postoji potražnja rizičnija je od osobno dizajniranih predmeta.

• Upoznajte svog kupca: ako prihvaćate plaćanja karticama i kupcima šaljete vrijednu robu, htjeli biste znati kome šaljete predmete, zar ne?

• Uspostavite sigurne načine plaćanja: banka putem koje obavljate transakcije karticama može vas savjetovati. Odabir sigurnog načina plaćanja ograničit će rizik od prijevare.

• Koristite pouzdanu uslugu dostave: odaberite način dostave gdje možete biti sigurni u profesionalno rukovanje vašom robom i rješavanje mogućih sporova zbog neisporuke.

blank