Koliko košta roaming telefoniranje na FIFA 2022 Katar?

blank

Prve dvije utakmice hrvatske nogometne reprezentacije bile su zagrijavanje za najbolje što tek dolazi. Provjerili smo koliko košta korištenje mobitela u Kataru

Ako se upravo nalazite u Kataru i bodrite Vatrene na svjetskom prvenstvu u nogometu te želite nekoga nazvati, a wireless mreža nije blizu kako biste prošli bez dodatnih troškova, jedno od pitanje je koliko će me koštati taj poziv. Ili koliko košta odgovor na dolazni poziv, kolika je cijena jedne SMS poruke u roamingu te smijem li se spojiti na internet, a da me to ne košta barem 100 kuna, nakon minute korištenja.

Ništa manje bitna nije niti informacija o trajanju impulsa odnosno obračunske jedinice. Ako se već javite nekome na dolazni poziv i samo kažete: „u Kataru sam, ne mogu razgovarati“, možda ste platili cijelu minutu. Ne zaboravite niti na telefonsku sekretaricu na koju su preusmjereni dolazni pozivi u slučaju nejavljanja. Ako odbijete poziv nećete proći nimalo povoljno jer će vam se ostavljena govorna poruka naplatiti kao dvostruki poziv – do Katara i natrag do Hrvatske. Stoga, isključite svoju digitalnu tajnicu.

blank

Još je jedna stvar bitna u ovoj roaming priči – odnose li se cijene i jedinice na sve mobilne mreže u Kataru ili je potrebno odabrati određenu partnersku mrežu kako biste prošli povoljnije. I Jesu li sve usluge podjednako dostupne i prepaid i postpaid korisnicima. Možda vaš telekom operator u ponudi ima opciju koja uključuju određeni broj minuta, SMS poruka i megabajta.

Hrvatski Telekom

Cijene za Katar jedinstvene su za cijeli Katar te ne postoji diferencijacija naplate po lokalnom pružatelju usluge za korisnike HT-a. Sve što korisnik treba učiniti prilikom boravka u Kataru je uključiti automatsko pretraživanje mreže i spojit će se na najbolji signal. Aktualne partnere po tipu tehnologije korisnici mogu pronaći na linku.

Roaming usluge dostupne su i prepaid i postpaid korisnicima te i jedni i drugi imaju mogućnost aktivacije roaming opcija; prepaid korisnici mogu aktivirati opciju Travel&Surf dok postpaid korisnici imaju malo veći izbor opcija, a sve su navedene na linku.
U nastavku se nalazi pregled cijena prema kategoriji korisnika:

blank

blank

A1 Hrvatska

Roaming usluge u Kataru dostupne su A1 i Tomato korisnicima (cijene se razlikuju ovisno o tome koristi li se Vodafone partner – povoljnija cijena ili neki drugi operator). Povoljnije roaming opcije dostupne su A1 korisnicima uz ugovor.

U ponudi su opcije Putne minute koje uključuju minute poziva (odlaznih i dolaznih) te Roaming surf opcije koje uključuju prijenos podataka. Obje opcije mogu se koristiti u EU/EEA roamingu te isključivo na Vodafone partnerskoj mreži izvan EU/EEA roaminga (potrebno odabrati Vodafone operatera u Kataru). Obračunska jedinica u Kataru je 60 sekundi.

Cijene usluga za A1 pretplatnike u Kataru, bez opcija Putne minute ili Roaming surf, ovise o odabranoj mreži, a za odlazne pozive i o tome gdje se poziv terminira. Povoljnije cijene su na Vodafone partnerskoj mreži.

Za A1 i Tomato korisnike na bonove te Tomato pretplatnike cijene se također razlikuju ovisno o odabranoj mreži, za odlazne pozive i ovisno o tome gdje poziv terminira.

A1 korisnici na ugovor

Vodafone partnerske mreže:

o Odlazni poziv prema Hrvatskoj i unutar posjećene zemlje 18,99 kn/min, prema ostalim zemljama EEA 19,99 kn/min, ostalim zemljama Europe 20,99 kn/min, prema ostalim zemljama Svijeta 21,99 kn/min
o Dolazni poziv 10,99 kn/min
o SMS 3,99 kn/sms
o Prijenos podataka 2,96 kn/100kB

Ostale partnerske mreže:

o Odlazni poziv prema Hrvatskoj i unutar posjećene zemlje 20,99 kn/min, prema ostalim zemljama EEA 21,99 kn/min, ostalim zemljama Europe 22,99 kn/min, prema ostalim zemljama Svijeta 23,99 kn/min
o Dolazni poziv 10,99 kn/min
o SMS 3,99 kn/sms
o Prijenos podataka 7,02 kn/100kB

A1 korisnici na bonove i Tomato korisnici

Vodafone partnerske mreže:

o Odlazni poziv prema zemljama EEA 19,22 kn/min, ostalim zemljama Europe i Svijeta 22,27 kn/min
o Dolazni poziv 12,10 kn/min
o SMS 4,99 kn/sms
o Prijenos podataka 2,96 kn/100kB

Ostale partnerske mreže:

o Odlazni poziv prema zemljama EEA 22,27 kn/min, ostalim zemljama Europe i Svijeta 25,32 kn/min
o Dolazni poziv 12,10 kn/min
o SMS 4,99 kn/sms
o MMS 9,05 kn/mms
o Prijenos podataka 7,02 kn/100kB

Telemach Hrvatska

Za korisnike Telemacha Hrvatska jedna minuta dolaznog poziva u Katru košta 8,95 kn, uz 60 sekundi kao obračunsku jedinicu. Minuta odlaznog poziva prema Hrvatskoj jednako košta kao i minuta odlaznog poziva prema Katru 19,50 kn, također uz 60 sekundi po jednoj obračunskoj jedinici. Cijene se odnose na sve mobilne mreže u Katru s kojima Telemach ima roaming – Vodafone i Ooredoo, a sve usluge su dostupne i prepaid i postpaid korisnicima.

Cijena poslanog SMS-a iznosi 3,50 kn. Cijena podatkovnog prometa u Telemachovom cjeniku izražena je u kilobajtima i iznosi 5,95 kn po 100 kB. 100 kB je mjerna jedinica za prijenos podataka.

Telemach u ponudi nema prepaid i postpaid glasovne i podatkovne pakete koji su važeći u Katru.