Uz Google Karte će i stari, neekonomični automobil postati ‘eko’

blank

Prosječna starost voznog parka u Hrvatskoj je oko 13 godina, što nije dobro za naš okoliš. Zahvaljujući Googleovoj navigaciji situacija se popravlja

Uz svaki novi model automobila proizvođači i prodavači ispisuju prosječnu potrošnju goriva i emisije CO2, a u novije vrijeme imamo sve više električnih pa i uz njih imamo takve podatke. Čak i ako imate stari, neekonomični automobil on može postati „eko“ ukoliko smanjite potrošnju goriva, a samim time i štetne emisije u okoliš. Naša majka Zemlja sigurno će biti zahvalna na tome.

Uzmemo li u obzir prosječnu starost automobila u Hrvatskoj jasno je kako se na domaćim prometnicama voze automobili stari 20 pa i više godina. U fokusu današnjih eko normi, koje su iz godine u godinu sve strože, to su veliki zagađivači. Na žalost, financijska situacija mnogima ne omogućuje kupnju novog ili barem novijeg automobila.

Jedna poslovica kaže „nije sreća imati ono što nemaš nego najbolje iskoristiti ono što imaš“. Vrijeme je za unaprjeđenje vašeg limenog ljubimca uz pomoć još jednog ljubimca, a to je pametni telefon. Bez ključa automobila, vozačke dozvole, osobne iskaznice i mobitela nitko ne ide niti do pekare, a kamoli do rodbine na malo duži put.

Iz prve je upalio moj stari, ali dobri BMW E36. Nije me nikad razočarao, a 29 godina mu je. Čak i klima uređaj uredno radi ljeti, grijanje je spremno za zimske mjesece. Međutim, stara tehnologija ispod haube znači i nešto veću potrošnju benzina. Koliko god štedljivo vozio potrošnja ne pada ispod 10 litara. Nekada i litru više potroši.

S obzirom da godinama više niti do centra grada ne idem bez uključene Google Maps navigacije, a razlog je izbjegavanje gužve i pronalazak najbolje odnosno najbrže rute, pametni telefon prije početka vožnje na početnom ekranu obavezno prikazuje Googleovu navigaciju. Iako mi je pametni telefon postavljen na engleski jezik, u postavkama aplikacije Google Karte odabrao sam hrvatski jezik za upute kako bi ulica bila ulica, a ne „julika“ pri engleskom izgovoru.

blank

blank

Od sada Google Karte nude opciju „preferiraj rute s manjom potrošnjom goriva“, što je u pravom smislu riječi „pomladilo“ moj BMW. Iako je na papiru to i dalje automobil iz 1992. godine zahvaljujući novoj Googleovoj opciji ekološki najprihvatljivije rute potrošnja je manja i za 25 posto. Dakle, više ne troši 10 nego 7 ili 8 litara benzina. To je već prihvatljivo i za moj novčanik, a prihvatljivije je i za okoliš. Potrebne su godine istraživanja dok se jednom motoru za toliki postotak smanji potrošnja.

Ekološki najprihvatljivija ruta u praksi znači koju minutu dužu vožnju, ali je to vrlo često vožnja po lokalnim prometnicama na kojima gotovo pa niti nema prometa. Na kraju krajeva, kad idem na duži put automobilom onda mi polazak 10 minuta ranije najčešće nije nikakav problem.

blank