Kroz računalnu prijevaru došao do više od desetak tisuća kuna

blank

Policija upozorava građane vezano uz računalne prijevare, a objavili su i jedan primjer iz splitsko-dalmatinske postaje

Nikad nemojte dijeliti svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama, a svaki sumnjivi način komunikacije treba prijaviti policiji.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska zaprimila je prijavu 67-godišnjaka koji je preko društvene mreže stupio u kontakt s nepoznatom osobom radi kupovine artikla, nakon čega je osoba od njega tražila podatke što je i učinio, odnosno poslao je broj svoje bankovne kartice i kod za autorizaciju koji je dobio od banke.

Nakon što mu je nepoznata osoba nekoliko puta rekla da ponovi slanje koda, oštećeni je svaki put osobi slao kod, ali je ubrzo shvatio da je prevaren jer je s njegovog računa u nekoliko navrata podignuto više od desetak tisuća kuna. U odnosu na događaj kriminalističko istraživanje je u tijeku.

Kako sigurno online kupovati i/ili prodavati?

Ako objavljujete oglas za prodaju nekog proizvoda ili usluge na internetskom oglasniku, za uplatu na vaš račun zainteresiranom kupcu nikada ne šaljite broj kartice, datum važenja ili CVV/CVC broj s poleđine kartice! Nikada ne šaljite fotografiju obje strane svoje kartice (prednju i stražnju stranu).

Kako bi kupac izvršio uplatu na vaš račun, NIJE potrebno autorizirati karticu putem 3D-Secure programa te isto tako nemojte odgovarati na poslane poveznice u kojima se od vas traži da unesete podatke o kartici ili podatke o limitima po svojim karticama.

Prije objave samoga oglasa za svoje usluge ili proizvode pomno pročitajte i sigurnosne smjernice koje se nalaze na istome.

Ako vas zainteresirani kupac kontaktira s namjerom da kupi vaše usluge ili proizvode, za uplatu koju trebate zaprimiti dovoljno je da kupcu pošaljete IBAN svog računa.

Koristite mobilni uređaj te stolno ili prijenosno računalo koje je zaštićeno najnovijim sigurnosnim softverom.

Koristite online trgovine iz Hrvatske ili drugih članica Europske unije-veće su šanse da možete riješiti moguće probleme.

Provjerite prodavatelja prije nego otkrijete svoje kartične podatke putem interneta ili putem telefona. Provjerite uvjete poslovanja internetske trgovine. Pažljivo proučite uvjete plaćanja, dostave, reklamacija i povrata.

Kartične podatke unosite samo na sigurnim stranicama – potražite \’https\’ na početku adrese internetske stranice te sličicu neotključanoga lokota pored trake za adresu (\’s\’ kao secure ili siguran, a ne s uobičajenim \’http\’).

Nikome ne otkrivajte lozinke, čak niti putem telefona. Vaša vas banka nikada neće tražiti PIN ili lozinku.

Budite oprezni kada koristite internet u kafićima ili ste aktivni na forumima, virtualnim sobama za chat ili društvenim mrežama – prevaranti ih često koriste kako bi otkrili vaše osobne podatke.

Izbjegavajte korištenje opcije automatskoga dopunjavanja i ispunjavanja obrazaca na internetu. Prevaranti vrlo jednostavno mogu pristupiti takvom programu.

Pripazite na lažne e-poruke (phishing) financijskih institucija u kojima se od vas traži da potvrdite podatke o računu. Takve e-poruke prijavite institucijama od kojih navodno dolaze kako biste pomogli u razotkrivanju prevaranata. Banke nikada od svojih korisnika ne traže potvrdu putem e-poruka.

Redovno ažurirajte antivirusni program i postavke vatrozida (firewall) na računalu.