Što znate o zdravlju srca, brinete li se za svoj kardiovaskularni sustav?

blank

Huawei je proveo istraživanje o znanju Europljana o zdravlju srca, a informirat se o zdravlju možete i preko pametnog sata

Što prije, to bolje stručni je moto o preventivi zdravlja srca, čak i među mladima i aktivnima ljudima. Kardiovaskularne bolesti mogu pogoditi svakoga pa je rano otkrivanje od presudne važnosti bez obzira na dob.

Pravilna prehrana, dobrobit i rano otkrivanje poremećaja krvnog tlaka mogu zaštititi od ozbiljnih posljedica, ali i moderna tehnologija može pomoći. U tu svrhu Huawei je nedavno lansirao i certificirao EKG funkciju na svojoj uspješnici među pametnim satovima, nagrađenom modelu Watch GT 3 Pro.

blank

Watch GT 3 Pro senzorski modul visokih performansi EKG-a može uhvatiti analizu sinusnog ritma i fibrilacije atrija korisnika u stvarnom vremenu. Među mnogim drugim zdravstvenim problemima, ovo praćenje elektrokardiograma može pomoći korisnicima u prepoznavanju nepravilnog srčanog ritma.

Proces mjerenja je jednostavan i praktičan poput dodirivanja elektrode na bočnoj strani uređaja 30 sekundi, kako biste vidjeli rezultate u stvarnom vremenu koji se pojavljuju na zaslonu sata odmah nakon mjerenja.

Rezultati istraživanja

Žene češće provjeravaju svoj krvni tlak od muškaraca, prema Huawei Health istraživanju provedenom za Huawei u devet europskih zemalja i Turskoj. Istraživanje je otkrilo niz zanimljivih uvjerenja o kardiologiji i prevenciji bolesti srca.

Samo 65% ispitanika redovito kontrolira krvni tlak. Među stanovnicima regije uvriježila se spoznaja – ‘mi smo ono što jedemo’ te čak 91% ispitanika smatra da prehrambene navike značajno utječu na stanje našeg krvožilnog sustava, pa tako i srca.

Najsvjesnijima su se pokazali Srbi i Grci (do 97 posto), dok su Turci na dnu tablice sa samo 78 posto. Ovu teoriju potvrđuju i svjetska kardiološka i hipertenziološka društva. Ona ukazuju da su glavni uzrok nastanka kardiovaskularnih bolesti nepravilne prehrambene navike.

blank

Srećom, svijest javnosti je visoka – čak 91% ispitanika Huawei Health istraživanja shvaća koliko je prehrana važna za naše srce i zdravstvenu dobrobit. Ključ zdrave prehrane su pravi omjeri unosa potrebnih namirnica – više proizvoda biljnog podrijetla nego mesa, ograničenje unosa soli i odabir ribe i biljnih ulja.

Istraživanje je otkrilo da 63% žena identificira orašaste plodove kao najzdraviji proizvod za srce dok 57% muškaraca smatra plodove mora najboljim izborom proteina. Zahvaljujući pravilnom radu liječnika i edukaciji sada samo 2% ispitanika smatra namirnice poput pomfrita korisnim za tijelo.

Mladi i adolescenti znaju za problematiku zdravlja srca, ali ne mare za izgradnju zdravih navika. Ubrzani ritam svakodnevnog života utječe na svijest o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, posebice među mlađim generacijama. Svaki drugi rumunjski, grčki i mađarski ispitanik u dobi od 18 do 29 godina tvrdi da bi čak i u toj dobnoj skupini njihovi vršnjaci već trebali početi paziti na svoje srčano stanje. U Hrvatskoj taj postotak iznosi 32%.

blank

Rezultati istraživanja Huawei Health pokazuju da će demografska skupina od 20 do 30 godina najvjerojatnije ignorirati potencijalne negativne simptome srčanog zdravlja. To je vrlo zabrinjavajuće, pogotovo jer je ova dobna skupina često izložena najvećim razinama stresa.

Istodobno, mlađi ljudi na mnogo načina zanemaruju svoje zdravlje – mnogi od njih imaju nisku razinu tjelesne aktivnosti, skloniji su upotrebi stimulansa i manje pažnje posvećuju uravnoteženoj prehrani. Bolesti je puno lakše spriječiti nego liječiti, stoga treba kontinuirano promicati zdrav način života i prevenciju, posebice kardiovaskularnog sustava.