Uz litre goriva Google Maps spašava zdravlje i živote

blank

Jeste li čuli za najnoviju Googleovu opciju ekološki najprihvatljivije rute u Hrvatskoj? Donosi uštede u najbolje vrijeme

Google je odabrao najbolji trenutak za dostupnost opcije koja štedi gorivo pri korištenju aplikacije Karte – uz izbjegavanje plaćanja cestarine, što je mnogima najčešći način kako uštedjeti na gorivu, vozači biraju još i između izbjegavanja korištenja trajekta te izbjegavanje autoceste već duži niz godina.

Najnovija opcija „preferiraj rute s manjom potrošnjom goriva“ je ipak puno bolja jer štedi i novac i vrijeme, za razliku od vožnje po lokalnim i „starim cestama“ na kojima vam u jesen i u proljeće prijete traktori koji izlaze iz njiva, a tijekom cijele godine pojedini vozači sumnjivih sposobnosti i upitne tehničke ispravnosti vozila.

blank

Ono što dodatno ističe novu, ekološku opciju u Google Maps aplikaciji je što ćete do odredišta stići uz slično vrijeme dolaska kao i da ste odabrali najbržu rutu, ali ćete uz dodatnih nekoliko minuta vožnje uštedjeti 10 ili 20 posto goriva. Stoga, sljedeći put pri odabiru rute odaberite onu sa zelenim listom.

Uz uštedu nekoliko dragocjenih litri goriva te uz kretanje na odredište 10-ak minuta ranije odlučio sam provjeriti i svoje zdravlje, a ne samo funkcionalnost nove opcije. S obzirom na moje godine vrijeme je da, poput automobila u najboljim godinama, provjerim svoje zdravlje.

Za kvalitetan i dobar test mobitela, ali i automobila, potreban je dobar vid. Već nekoliko desetljeća testiram mobitele i automobile, kroz moje ruke su prošle tisuće uređaja s tipkama i s ekranima osjetljivima na dodir, a ostavio sam svoj otisak i na najmanje 600 volana (upravljača), testirajući nove automobile.

Do doktorice opće prakse odlazim u vrijeme najgorih gužvi, oko 16:30 sati, ali uz Google Karte ne razmišljam o najboljoj ruti nego sudbinu prepuštam u sigurne ruke – na ekranu se iscrtava najbolja ruta na kojoj je najmanje zastoja, nema gužvi zbog sudara, a istovremeno je i najštedljivija. Piše i da ću odabirom ponuđene rute uštedjeti 11 posto goriva.

Moja draga doktorica me želi poslati na specijalistički pregled vida, ali prvi slobodan termin u Zagrebu je tek u ožujku sljedeće godine; dakle tek za pet mjeseci. Zastade ona na trenutak te me priupita: volim li voziti automobil. Naravno, dogovaram, i odmah pitam gdje bih to trebao ići.

Do Vrbovca, kaže doktorica, jer je tamo već sljedeći tjedan bio jedan slobodan termin. Netko je odustao, a mjesto je upražnjeno. Zahvaljujući povezivosti i digitalizaciji zdravstva doktorica je pronašla opciju, kao da je Google pitala.

blank

Prošlo je tih tjedan dana, sjedam u svoj automobil te u Googleovoj navigaciji upisujem dom zdravlja Vrbovec. Ne moram znati niti adresu, ta me je mogućnost oduvijek oduševljavala i predstavljala prednost pred drugim navigacijama u kojima sam uvijek morao upisati točnu adresu restorana, ako sam išao na ručak, na primjer.

U prethodnoj vožnji sam s 11 posto uštede goriva bio jako sretan – to znači da ću s istom količinom goriva u rezervoaru prijeći više kilometara. Sad slijedi iznenađenje: odaberem li od Zagreba do Vrbovca rutu sa obilježenim zelenim listom, a koja predstavlja rutu s manjom potrošnjom goriva i zanemarivim vremenom koje ću pri tome izgubiti, mogu uštedjeti čak 22 posto goriva. Vožnja je samo jednu minutu duža od druge rute na kojoj ću štedjeti samo 6 posto goriva, u odnosu na opcije koje mi se nude.

Dolazim u Vrbovec te bez čekanja ulazim u ordinaciju. Ugodan pregled prolazi vrlo brzo i bezbolno, u ugodnom razgovoru. U manjim gradovima su ljudi uvijek opušteniji. Tako sam se i ja osjetio izlaskom iz ordinacije, a prije pokretanja motora upisujem adresu u Zagrebu. Znam se vratiti i bez pomoći navigacije, ali ponovo želim štedjeti gorivo. Nova ruta mi omogućuje uštedu do 18 posto goriva.

blank

Mora se priznati kako novom opcijom Google Karte spašavaju naš okoliš, rjeđe ćemo vrijeme provoditi na benzinskim postajama. Uz više goriva u rezervoaru mogu se naručiti na još neke preglede – recimo, pregled srca i tlaka, što je jedan od najvećih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj.

Stoga, nemojte čekati mjesecima na mogući pregled u svojem gradu nego potražite termin u nekom od susjednih gradova, uz uštede koje omogućuju ekološki najprihvatljivije rute, odnedavno u gotovo 40 zemalja diljem Europe, uključujući i Hrvatsku.

S ekološki najprihvatljivijom rutom, korisnici odabiru opciju koja je optimizirana za nižu potrošnju goriva što pomaže u uštedi novaca za gorivo, ali i smanjuje emisiju ugljičnog dioksida, nešto o čemu mnogi sve više razmišljaju.

Otkako je predstavljena u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj opcija ekološki najprihvatljivije rute pomogla je u uštedi više od procijenjenih pola milijuna metričkih tona emisija ugljika što je jednako uklanjanju 100.000 automobila s cesta. Taj broj mogao bi se udvostručiti na 1 milijun metričkih tona emisija ugljika, što je jednako uklanjanju 200.000 automobila s cesta kako će opcija ekološki najprihvatljivije rute biti dostupna u sve većem broju zemalja.