Izgleda kao Netflix, ali nije Netflix

blank

Jedan od načina na koji se pokušava doći do korisničkih podataka je ažuriranje te upozorenje na prestanak korištenja usluge

Banka vam neće poslati e-mail u kojem vas preko linka traže da ažurirate svoju lozinku. Možda će vas upozoriti da postoji nekakav problem (ako su vaši podaci u njihovoj bazi zloupotrijebljeni) te da biste trebali promijeniti lozinku.

Dobijete li obavijest da biste se trebali logirati u svoj Netflx račun kako biste mogli nastaviti uživati u svim prednostima svog Netflix računa te ako to ne napravite u roku 24 sata ograničit će vam pristup, vjerojatno je to lažni (fake) mail.

blank

blank

Prije nego li pomislite pritisnuti link za potvrdu svojih podataka, najprije s mišem na računalu provjerite na koju web stanicu dotični link vodi. U našem primjeru link nije vodio na Netflix nego na https://kliknovdjsloadsa-bf32ff.ingress-erytho.ewp.live/caiocroatr. Nemojte niti slučajno kliknuti na taj link.

Dakle, iz aviona se vidi da je link lažan, a isto to biste trebali provjeriti i kada vam netko u Facebook Messengeru pošalje link i tekst „jesi li to ti u videu“, nemojte odmah kliknuti na link nego provjerite gdje link vodi.

Kao što se i stranice Hrvatske pošte ponekad zloupotrebljavaju, kao i linkovi na Konzum ili neke druge trgovine. To se odmah može primijetiti jer iako se riječ „posta“ ili „konzum“ čak i nalaze u linku, provjerite što se tamo još nalazi.