TEST Cat S62 Pro: Inspekcija završnih radova u renoviranom stanu

blank

Isprobali smo termalnu Flir kameru mobitela Cat S62 Pro u stanu koji se renovira – provjerili smo podno grijanje i vodoinstalaterske radove

Poznato je da su mobitel i pametni telefoni Cat odličan izbor za sve koji trebaju uređaj koji će, ako treba, pasti i na beton, a da mu ništa ne bude. Upravo je takav Cat S62 Pro, Android smartphone izuzetne izdržljivosti u različitim situacijama – za nespretne, ali i za spretne majstore koji žele provjeriti jel sve u redu s instalacijama koje su upravo završili.

blank

blank

blank

Ovaj će telefon dobro doći i svima koji sami žele obaviti inspekciju prozora i vrata (prolazi li hladnoća kroz njih te koje su zone problematične), različitih instalacija kojima treba provjeriti temperaturu. S ovom se kamerom može pronaći skrivena mačka na ormaru ili ispod kreveta, dijete koje se negdje sakrilo u stanu ili u dvorištu…

Sve je to moguće zahvaljujući ugrađenoj termalno kameri Flir čije je srce jezgra za toplinsko snimanje Lepton 3.5. Dakle, ova kamera vidi ono što naše oko ne vidi, zbog velikih valnih duljina. Kamera pomoću posebne senzorske tehnologije pretvara toplinu koju stvaraju svi predmeti u slike u boji. Na taj se način na ekranu telefona Cat S62 Pro pruža vizualni prikaz najmanjih temperaturnih razlika.

Neke od ovih novih značajki aplikacije MyFLIR Pro obuhvaćaju Izoterme (označene temperaturne raspone), temperaturno aktivirane alarme te nove opcije načina Miješanje za snimanje toplinskih podataka. Tu je i VividIR koji značajno poboljšava prikaz detalja u usporedbi s uobičajenom MyFLIR toplinskom snimkom. Kroz aplikaciju možete birati između devet načina prikaza, ovisno što želite izmjeriti.

blank

blank

Uđete li u mračni podrum ili na tavan, usmjerite kameru i provjerite ima li kakvih živih bića koja bi vas dobrano mogla uplašiti. Naravno, vi ćete najprije njih uplašiti jer ste vi došli na „njihov“ teritorij, ali nećete se valjda s njima o tome raspravljati.

Uz kameru možete pratiti nevidljive izvore topline, uspoređivati relativne temperature i vidjeti kroz dim. Kamerom se ipak ne može vidjeti kroz zidove, vrata, staklo ili odjeću, detektirati zakopane predmete.

Na ekranu se prikazuje najviša i najniža temperatura koju kamera iščitava u prostoru, a moguće je obaviti mjerenje u (najviše pet) točaka koje se definiraju preko ekrana. Usmjerimo li kameru prema hladnoj vodi i vrućem čaju, moći ćemo istovremeno dobiti obje temperature.

blank

Usmjerimo li kameru prema ljudskoj koži, dobit ćemo epidermalnu temperaturu na površini kože, koja je nekoliko stupnjeva niža od temperature tijela. Dakle, ovo nije toplomjer s kojim ćete mjeriti svoju ili tuđu temperaturu tako da se ne koristi u medicinske svrhe.

Podno grijanje, test s Cat S62 Pro
Podno grijanje, test s Cat S62 Pro

Cat S62 Pro testirali smo u stvarnim uvjetima, u jednom stanu koji se renovira, a radovi su upravo pri kraju te je potrebno napraviti inspekciju jesu li svi radovi bili uspješni. Pogledajte što je sve termalna kamera pametnog telefona Cat S62 Pro ustanovila tijekom zahtjevnog testa podnog grijanja i vodoinstalacija: