TEST Huawei FreeBuds 4i: Što se sve može obaviti za deset sati

blank

Trajanje baterije Huaweijevih slušalica FreeBuds 4i je oko deset sati. Evo što se sve za to vrijeme može napraviti, dok slušate glazbu

Naravno, uz TWS Bluetooth slušalice Huawei FreeBuds 4i možete i razgovarati s prijateljima i poslovnim partnerima, obavljati Zoom i ostale video pozive, ali najzanimljivije su nam za slušanje glazbe.

Deset sati dobit ćete ako glasnoću zvuka držite do 50 posto jakosti, što je naša preporuka za sve slušalice. Čak biste trebali koristiti jakost do 30-ak posto, osim ako se krećete u bučnim okruženjima kada vam je potrebna veća jakost. Ali, u tom ćete slučaju koristiti opciju poništavanja buke (ANC) koja ipak smanjuje autonomiju baterije s jednim punjenjem.

blank

blank

Dakle, trajanje baterije je detalj po kojem se Huawei FreeBuds 4i ističu ispred drugih modela na tržištu. Ali, sviđa nam se i dizajn – dolaze u crnoj i bijeloj boji, a saznajemo da je inspiracija za ovalni, obli oblik inspirirana svjetski poznatom plažom s crnim pijeskom na Islandu.

Reynisfjara je ta svjetski poznata plaža s crnim pijeskom, nalazi se na južnoj obali Islanda, uz malo ribarsko mjesto Vík í Mýrdal. Želite li posjetiti ovu famoznu plažu i tamo slušati omiljenu glazbu s Huaweijevim slušalicama, do Islanda možete i zrakoplovom, a let će iz Zagreba ukupno trajati, nećete vjerovati, oko 10 sati. Uz jedno presjedanje u Amsterdamu, putovat ćete 9 sati i 35 minuta, a preko Frankfurta 10 sati i 20 minuta.

Reynisfjara plaža
Reynisfjara plaža

Dakle, napunite svoje Huawei FreeBuds 4i slušalice i do plaže ćete moći slušati glazbu, sa samo jednim punjenjem. Ako vam se tada baterija potroši, dovoljno je samo 10 minuta punjenja u lijepo dizajniranoj kutiji za punjenje te ćete nakon toga moći slušalice koristiti čak četiri sata.

Cijena zrakoplovne karte do Reykjavika na Islandu je oko 2500 kuna, a slušalice su otprilike samo jedna petina tog iznosa. I možete ih koristiti godinama. Cijena za Huawei FreeBuds 4i je 599 kuna, a neki su u travnju iskoristili promotivnu akciju i kupili ih za 499 kuna.

Uzmemo li u obzir da je prosječna brzina kretanja odraslog čovjeka 6 km/h, s jednim punjenjem slušalica moći ćete prepješačiti oko 60 kilometara. Krenete li pješice od Zagreba prema Sisku (do tamo je cca 60 kilometara), bez problema ćete u Sisak stići s jednim punjenjem. Za cipele i vaše noge ne jamčimo, ali za slušalice možemo jamčiti da će izdržati cijeli put.

Radite li na poslu osam sati te za cijelo vrijeme rada slušate glazbu iz Huaweijevih slušalica, također će vam ove slušalice potrajati dovoljno da u glazbi uživate od odlaska od kuće i kasnijeg povratka s posla.

Mogli bismo navesti još najmanje stotinu ili tisuću primjera što se sve može obaviti ili napraviti za deset sati pa sami slobodno razmislite i uključite maštu.

blank

Dok se sluša glazba, i kutijica ima svoju svrhu. Obli oblik je smirujući pa ako se želite opustiti ili smiriti nakon nečega napetog, samo uzmite praznu kutijicu (postolje u kojima se slušalice pune) te ćete osjetiti smirujući efekt. Još ako zamislite da ste na plaži s crnim pijeskom, a u vašim rukama su bijele slušalice. Mi smo na test dobili bijelu boju koja bi zasigurno bila praktičnije rješenje na spomenutoj islandskoj plaži jer bi se crna boja lako mogla utopiti u crno pješčano okruženje.

Glavne karakteristike slušalica

Prije nego vam opišemo naše dojmove o zvuku, spomenimo nekoliko tehničkih podataka. Masa slušalice je 5,5 grama tako da im se uopće ne osjeća težina, a masa kutije za punjenje je 36 grama. Svaka slušalica ima bateriju kapaciteta 55 mAh dok je u kutiji od sjajne, na dodir glatke plastike, smještena baterija od 215 mAh.

S onemogućenom opcijom poništavanja buke slušalice će s jednim punjenjem trajati deset sati, a s omogućenom opcijom poništavanja buke oko sedam i pol sati. U razgovoru se trajanje baterije primjetno smanjuje – 6,5 sati s isključenim poništavanjem buke odnosno 5,5 sati s uključenim.

Ako koristimo samo jednu slušalicu za telefonski razgovor (ili slušanje glazbe, ako vam to odgovara – možda na poslu, kako biste komunicirali s drugima), onda se druga ipak ne troši pa na taj način možemo dobiti na dodatnoj autonomiji baterije. U slušalice je ugrađen Bluetooth 5.2, podržavaju pop-up povezivanje, a podržano je i otkrivanje nošenja slušalica.

Kutija omogućuje punjenje koje će pružiti ukupno trajanje slušanja od oko 22 sata. Dakle, slušalice se mogu dva puta napuniti, a nakon toga je potrebno napuniti kutijicu. U kutiji se koristi magnetski mehanizam tako da slušalice neće ispasti ako se kutija slučajno otvori (i poklopac kutije ima magnetski mehanizam).

blank

Obje slušalice imaju ugrađene kapacitivne senzore što znači da se upravljanje obavlja jednostavnim dodirom po površini slušalice, a ugrađen je driver (zvučnik) od 10 milimetara. U pakiranju dolazi USB-C kabel, što ove slušalice ističe ispred drugih koje koriste microUSB (koji ipak omogućuje sporije punjenje od USB-C). Dobit ćete u pakiranju i silikonske čepiće za uši, u tri različite veličine.

Obavezno sve tri veličine čepića isprobajte jer ćete osjetiti dvije bitne stvari: ugodnije nošenje slušalica u uhu te bolju odnosno vama prihvatljiviju razinu zvuka. Naime, uz širi čepić imat ćete bolje širenje basa, a uz uži će više doći do izražaja visoki tonovi. Naravno, sve je to individualno, ovisno o vašem uhu pa priložene silikonske čepiće nemojte čuvati zapakirane.

Telefonski razgovori

U telefonskim razgovorima sugovornici su nas dobro čuli, čemu pomaže i istureni dio slušalica koji je u tom slučaju ipak usmjeren prema našim ustima, za razliku od slušalica koje su kompletno smještene u uhu, pri čemu vam ništa ne viri prema van. Što se tiče spajanja slušalica na pametni telefon, potrebno je otvoriti kutiju te zatim u postavkama telefona pričekati dok se pojavi naziv slušalica. I to je to. Vrlo jednostavno uparivanje, a kasnije se sve obavlja automatski.

blank

Isprobali smo slušalice po vjetrovitom vremenu i obavili telefonski poziv. Uz dva mikrofona smanjuje se pozadinska buka. Ukoliko se s nekim želimo pozdraviti, a slušamo glazbu, ne moramo niti vaditi slušalice van uha; dovoljno je pritisnuti slušalicu te napraviti gestu povlačenjem prstom prema dolje, po kućištu slušalice. Ako ih ipak izvadimo iz uha, glazba se automatski pauzira te nastavlja kad vratimo slušalice u uho. Ovo je opcija koju ipak nemaju sve slušalice na tržištu.

Touch osjetljiva površina na slušalicama omogućuje da se dvostrukim dodirom pauzira i kasnije ponovo pokrene glazba, dvostrukim dodirom javljamo se i na telefonski poziv dok će dugi pritisak na površinu uključiti odnosno isključiti poništavanje pozadinske buke (ANC). Pitamo se zašto na slušalicama nigdje ne piše Huawei?? Osim na kutiji za punjenje.

Preuzmete li na svoj pametni telefon aplikaciju Huawei AI Life (za Android i iOS), u aplikaciji se mogu podešavati različite funkcije slušalica (uključiti ili isključiti ANC, provjeriti kapacitet baterija u slušalicama i u kutiji, definirati što će se dogoditi nakon dvostrukog dodira na slušalicama tako da se može promijeniti tvornički postav – može to biti pauziranje pjesme, prebacivanje na sljedeću ili prethodnu pjesmu…).

A sada o zvuku…

blank

Uz TWS tehnologiju dobit ćete pravi stereo zvuk, što znači da vam zvuk neće kasniti kao s drugim Bluetooth slušalicama, što je jedna od glavnih prednosti TWS tehnologije. Ovo će biti bitno gamerima kojima je svaka milisekunda bitna.

Po pitanju niskih, srednji i visokih tonova Huawei FreeBuds 4i daju dobar kompromis te se može reći kako imaju i dobar bas, ako slušate elektronsku glazbu uz ovako male slušalice. Može proći i slušanje vokala, iako u tom dijelu fali još malo finog „uštimavanja“. Uz jaču (prometnu) pozadinsku buku prolaze vrlo dobro i taj test.

blank

Daleko je bitnije kakav izvor zvuka pri slušanju koristite. Ako koristite samo YouTube, onda nemate mogućnost podešavanja ekvilajzera, što nam je uvijek bitno. Zato smo na mobitel prebacili nekoliko omiljenih pjesama, pokrenuli glazbu preko zasebnog playera, uz jače podešavanje basova i nešto manje viših tonova. Srednje frekvencije smo ostavili u sredini, nismo previše dirali. Tada smo dobili odličan zvuk, prilagođen upravo nama. Šteta što ovakvo podešavanje ne nudi aplikacija Huawei AI Life.

Još bolju kvalitetu su pokazale prilikom dvije online press konferencije preko računala – čuli su se i mogu se doživjeti svi efekti koji se koriste u prezentacijama, osjeti se punoća zvuka i svakako ih preporučujemo i za taj dio korištenja, uz onaj prethodno spomenuti za igranje. Prilikom telefonskih razgovora, pored bučne prometnice, sugovornik će nas čuti samo ako glasnije razgovaramo, što je uobičajeno za ovakav tip slušalica.

blank

Kad podvučemo crtu, za nevelik iznos (599) kuna dobit ćete odličan dizajn, dugo trajanje baterije, vrlo dobru do odličnu kvalitetu zvuka te dobru ergonomiju ako satima slušate glazbu na ovakav način. Inače, liječnici savjetuju da se svakih sat vremena napravi pauzu, nakon korištenja slušalica u uhu. Na taj ćete način štititi svoj sluh, a i uživati u mnogim drugim stvarima u životu. Ili zvuk podesite na cca 30 posto te uživajte u svim životnim situacijama u kojima ćete slušalice Huawei FreeBuds 4i koristiti.

blank