TEST Fossil Gen5 Carlyle HR 3265 Brown: Pamet i ljepota, uz remen kakav ne viđamo

blank

Fossil satovi proizvode se unatrag nekoliko desetljeća, a u novije vrijeme prisutni su i u segmentu pametnih satova. Isprobali smo zanimljive funkcije

Ne znamo jel vam poznato, ali u 2003. godini Fossil je predstavio Wrist PDA pametni sat na operativnom sustavu Palm OS. Cijena sata bila je 250 američkih dolara, a imao je monokromatski ekran osjetljiv na dodir s prikazom 16 nijansi.

Mnogima je Fossil daleko poznatiji po klasičnim satovima – i sami smo 90-ih godina na ruci nosili jedan takav primjerak, a vrlo često na ruci nosimo Fossil Arkitekt ME-1001 iz 2011. godine, uz masu koja se poprilično osjeti na ruci. Klasični Arkitekt sat koristi hibridni pogon – automatski i baterijski (kvarcni).

Fossil Arkitekt ME-1001 & Gen5 Carlyle HR 3265
Fossil Arkitekt ME-1001 & Gen5 Carlyle HR 3265

blank

Iz 2011. godine idemo u 2020. u kojoj testiramo pametni sat Fossil Gen5 Carlyle HR 3265 Brown sa smeđom kožnom narukvicom. Prije nego li se sat uključi, uz krunicu i dvije bočne tipke izgleda kao pravi klasik. U odnosu na naš model iz 2011. godine masa novog modela je poprilično manja, što je očekivano s obzirom da nema nikakvog mehanizma koji bi pokretao kazaljke.

Kvaliteta izrade odmah se i vidi i osjeti pod prstima –kućište od nehrđajućeg čelika i kožna narukvica od 22 milimetra idealno se nadopunjuju (kućište je vodootporno do 3 ATM odnosno 30 metara dubine), uz lijep dizajn i krunicu koja se okreće i ima funkciju. Dakle, ne vrti se u prazno kao na nekim pametnim satovima nego se koristi prilikom kretanja po izbornicima i obavijestima koje dolaze s uparenog pametnog telefona.

Pokretanje sata

Za punu funkcionalnost Fossilovog sata potrebno je iz Googleove i Appleove trgovine preuzeti mobilnu aplikaciju Wear OS (morate imati Android 4.4 i noviju verziju odnosno iOS 9.3 ili noviju verziju). Već time dajemo do znanja da se koristi Googleov operativni sustav Wear OS namijenjen pametnim satovima. Instalacija aplikacije prolazi brzo, slijedi uparivanje sata preko Bluetootha i podešavanje osnovnih parametara.

Prethodno je sat potrebno spojiti na punjač s magnetskim funkcioniranjem, s tim da nije potrebno razmišljati o kontaktima na punjaču jer se na stražnjoj strani nalaze dvije metalne linije koje se koriste za spajanje na dvije malene točkice na samom punjaču decentno dizajniranom.

Pogledate li kompletnu stražnju stranu, vidjet ćete i senzor za mjerenje broja otkucaja srca, a narukvica na stražnjoj strani otkriva sasvim drugačiji izgled od onog na koji smo naviknuti – i dok je s prednje strane primjetna predivna smeđa koža, na stražnjoj strani remena koristi se silikon.

blank

Ovim je potezom Fossil omogućio korištenje sata i za sportaše koji trebaju silikonski remen jer kožni ne bi podnio znojenje, a istovremeno je zadržana nota elegancije. Bravo! Idealno rješenje koje se ne viđa baš često tako da je kod drugih satova potrebno zamijeniti narukvicu. I na Fossilu se narukvica može promijeniti, ali čemu to raditi kad je ovo idealno rješenje.

Spajanje na pametni telefon

Nakon spajanja sata na punjač pojavljuje se logo Fossil, a zatim i prepoznatljive četiri točkice na rubovima okruglog ekrana osjetljivog na dodir, što je inicijacija Wear OS-a. Zatim s krunicom ili kretanjem prstom po ekranu podešavamo jezik izbornika. Hrvatski jezik nije podržan pa odabiremo engleski.

blank

blank

blank

Zatim na pametnom telefonu pokrećemo Wear OS aplikaciju te odabiremo sat pod nazivom Carlyle HR 3265. Inače, ako koristite više satova s Wear OS-om, moguće ih je sve dodati u aplikaciju. Idealno za one koji imaju sportski i elegantni sat, za različite prilike. Na sat je moguće kopirati sve Google račune koje koristite na samom telefonu. Mi koristimo četiri računa, tako da u praksi sve odlično funkcionira.

Sat ima ugrađen Wi-Fi i NFC (NFC za Google Pay plaćanje pa svoj novčanik doslovce možete ostaviti kod kuće) tako da nije ovisan o spajanju samo na pametni telefon, ima GPS ali se kombinira s korištenjem i od lokacije telefona. Zatim slijedi podešavanje izgleda sata između 55 ponuđenih dizajna. Tu smo pronašli zaista sve – od klasičnog izgleda, robota, sportskih, Movember (s brkovima koji jasno asociraju na muško zdravlje kojem se u studenom u cijelom svijetu posvećuje više pozornosti), ali i Big Tic s jasnom asocijacijom na Fossil.

blank

Na satu je moguće podesiti i neke od „tileova“ odnosno različitih funkcija poput vremenske prognoze, broja otkucaja srca, tajmera za pranje ruku (uključuje se odbrojavanje od 40 sekundi, a ako se radi o liječniku kirurgu tada se na satu može podesiti odbrojavanje od dvije minute) itd. Da, funkcija koju do sada nismo vidjeli na pametnim satovima, a omogućuje nam mjerenje odnosno prijedlog koliko dugo bismo trebali prati ruke.

Sat omogućuje i zanimljive opcije poput stišavanja zvuka na pametnom telefonu dok nosimo sat na ruci (moguće je odabrati stišavanje zvuka za dolazne pozive te za upozorenja i obavijesti koje možemo čitati na ekranu sata). Jasno, možemo sinkronizirati kalendar iz telefona (odnosno više kalendara ako koristimo različite račune), a znat ćemo i kad je neki praznik u Hrvatskoj.

Putem sata možemo primati dolazne pozive te recimo u vožnji na taj način telefonirati, ili pak dok sjedimo kod kuće ili na poslu. Odlična funkcionalnost! Google Assistent pomaže u različitim situacijama – recimo, možemo izgovoriti Call Mom i nazvat ćemo mamu.

blank

Ili pak poslati poruku, provjeriti glasom vremensku prognozu, podesiti alarm i podsjetnike, navigirati, slušati glazbu te potražiti odgovor na pitanje poput koje je godine osnovana Fossil grupa u kojoj su još i BMW, Michele Watch, Skagen Denmark, Misfit, WSI i Zodiac satovi. Fossil je u Teksasu 1984. godine osnovao Tom Kartsotis, a grupacija ima licencu za satove Puma, Emporio Armani, Michael Kors, DKNY, Diesel, Kate Spade New York, Tory Burch, Chaps i Armani Exchange.

U ostalim postavkama aplikacije na telefonu podešava se „Always-on screen“ tako da će se na ekranu sata stalno prikazivati točno vrijeme, a možemo uključiti opciju aktiviranja sata nakon trzaja rukom. Još se jedna zgodna opcija može aktivirati: čim na telefonu pokrenemo glazbeni player, on će se pokrenuti i na samom satu. Spomenimo i da se ovaj Fossil sat može koristiti za spajanje s Toyotinim automobilima, uz Toyota Remote Connect, tako da se preko sata može pokrenuti motor vozila, otključati i zaključati vrata, pronaći lokaciju vozila ako ste zaboravili…

Što nudi pametni sat Fossil?

blank

U postavkama sata se puno toga može podesiti – veličina fonta, pojačati dodatno osvjetljenje na suncu ili pak podesiti automatsko osvjetljenje ovisno o okolišu, promijeniti lice sata, podesiti glasnoća i melodija za dolazne pozive, uključiti Theatre način ako se nalazimo u kazalištu, na primjer.

Sat Fossil Gen5 Carlyle HR 3265 Brown promjera 44 milimetra i s AMOLED ekranom promjera 1,28 inča konkurira ekranima telefona, uz rezoluciju 416 x 416 piksela i gustoću od 328 ppi. Memorija sata je 8 GB, uz 1 GB radne memorije. Ekran ima poprilično dobru vidljivost u gotovo svim situacijama, dok smo vani, na otvorenom. Ekran sata možemo koristiti kao lampu jer se u tom slučaju ekran osvjetljava pozadinskim osvjetljenjem, bez ikakvog prikaza na samom ekranu.

blank

Spomenuli smo podršku za telefoniranje – u imeniku na satu, koji se sinkronizira s pametnim telefonom, možemo pronaći sve kontakte i sa sata inicirati odlazni poziv. Sat ima vlastiti zvučnik i mikrofon. Ako zagubimo svoj telefon, postoji opcija traženja posredovanjem sata.

Sat se može koristiti i za sportske aktivnosti, ali ovo nije toliko napredan sat kao pojedini modeli na tržištu koji prate i do 100 različitih sportova. Istovremeno, Fossilov sat nudi vježbe disanja (na ekranu se prikazuje kad trebamo udahnuti i izdahnuti zrak), korištenje kardiograma, korištenje Google Maps aplikacije na satu (odaberemo li neku lokaciju na koju želimo doći, automatski se Google Maps i ta adresa pokreću na ekranu telefona te automatski isključuje na telefonu nakon što ju zaustavimo na satu).

blank

blank

Istovremeno, sat omogućuje funkcionalnost mnogih aplikacija sa samog telefona: imamo sve loyalty kartice tako da će se na ekranu sata pokazati iglični kod koji se skenira u trgovinama, stavke iz kalendara, podešavanje alarma, korištenje drugih aplikacija. Na satu je moguće pokrenuti Play Store, trgovinu aplikacijama, te instalirati različite aplikacije, poput Telegram za dopisivanje, podcaste, ali i aplikacije poput adidas Running, Nike Run Club.

U radu se osjeti snaga ugrađenog procesora Qualcomm Snapdragon Wear 3100, sučelje ugodno radi, bez usporavanja i kašnjenja za našim dodirom, a dobro reagira i bočna krunica koju smo koristili prilikom kretanja po većem broju notifikacija.

Što sve nudi Fossil Gen5 Carlyle HR 3265 pogledajte i u našem video filmu:

Trajanje baterije i cijena sata

Sigurno vas zanima koliko može trajati jedno punjenje baterije koje do 80 posto kapaciteta traje 50 minuta. S uključenim svim funkcionalnostima, koje izuzetno troše bateriju, sat smo koristili oko dva dana. Jasno, isključivanjem bilo koje mogućnosti baterija će trajati znatno duže, a moguće je uključiti način koji se koristi samo za prikaz točnog vremena. Zgodno kad nam je baterija pri kraju te u tom slučaju ekran ne prikazuje ništa drugo, osim točnog vremena i datuma.

blank

Mi smo uglavnom koristili sve notifikacije koje su nam dolazile tako da je ekran sata vrlo često bio u upotrebi, imali smo aktivnu mogućnost aktiviranja ekrana trzanjem ruke i Always-on. Stvarno vrijeme trajanja baterije je od jednog do dva dana.

Sat smo napunili u večernjim satima, a sljedećeg dana oko 10 sati ujutro preostalo nam je još 85 posto baterije. U 16 sati popodne imali smo još 70 posto kapaciteta tako da se baterija ne troši previše brzo. Dan poslije, u 11 sati imali smo još 45 posto, u 21 sat preostali kapacitet je bio 27 posto. Do sljedećeg jutra baterija se u potpunosti ispraznila.

blank

Zanima vas cijena za sat Fossil Gen5 Carlyle HR 3265 – pronašli smo ga u Hrvatskom Telekomu za 2249 kuna (studeni 2020.) i to je cijena koja se plaća odmah, dakle bez ugovorne obaveze kao što postoji za mobitele. Zbog dizajna, naziva tvrtke, kvalitete izrade i mnogih funkcionalnosti sat možemo preporučiti za svakodnevno nošenje.

Mnoge funkcije sami ćete otkriti instaliranjem dodatnih aplikacija iz Googleove trgovine. Možda ćete ga početi koristiti češće nego pametni telefon, iako ima malen ekran, ali na kojem se može povećati veličina fonta za ugodnije korištenje. I ne zaboravite prati ruke, na što vas u opcijama podsjeća i ovaj primamljiv sat.

blank

blank

blank