TEST Nokia 5.3: Naglasak na povoljnoj cijeni, ali i bateriji te kamerama

blank

Prije nego krenemo na test Nokije 5.3 vraćamo se u prošlost, i nove i stare Nokije, u vrijeme kada su mobiteli bili posebni. Koliko je posebna nova Nokia 5.3?

Nova (HMD Global) Nokia s nama je od 2017. godine. Svi se sjećamo uzbuđenja koje je izazvao model Nokia 3310 (2017), tijekom kongresa MWC u Barceloni u veljači 2017. godine. U medijima se pisalo više o ovom simpatičnom mobitelu na tipke, s 2G vezom, nego o mnogim drugim tadašnjim flagshipovima.

Prije nove 3310 predstavljen je ipak jedan Android pametni telefon, Nokia 6, koja je veliki uspjeh polučila najprije na kineskom tržištu. Kinezi su doslovce razgrabili taj mobitel s 5,5 inča dijagonale ekrana. Sjećamo se propitkivanja hoće li doći u prodaju u Europu.

Nokia 3310 (2017)
Nokia 3310 (2017)

Paralelno s Nokijom 3310 (2017) u Barceloni su predstavljan još dva modela – Nokia 5 i Nokia 3. Uslijedili su novi modeli koji su preuzeli nekadašnje Nokijino numeričko označavanje – Nokia 8 te Nokia 7 i Nokia 2. U 2018. godini stiže Nokia 1, ali se prelazi i na nasljednike modela iz 2017. godine – Nokia 6.1.

Našu pozornost privlači model Nokia 7 plus koji privlači kupce dobrom cijenom, dobrim dizajnom i dobrim hardverom koji skladno radi uz Android 8. U međuvremenu, Nokia se ponovo udružuje s poznatom njemačkom Carl Zeiss optikom. Slijedi zatim cijela lavina novih modela te Nokia biva osnažena potražnjom kojoj doprinosi i ugradnja čistog Androida, bez ikakvih dodataka. Korisnici to cijene.

U seriju 5, čijeg smo predstavnika model Nokia 5.3 uzeli na test, stiže nasljednik Nokia 5.1 sredinom 2018. godine, ali i veći model Nokia 5.1 Plus. Ekran se s 5,2 inča (Nokia 5) povećava na 5,5 inča (Nokia 5.1) i na 5,86 inča (Nokia 5.1 Plus). Bio sam u Moskvi u svibnju 2018. godine, samo dva tjedna prije početka svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji, na svjetskoj premijeri novih modela – Nokia 2.1, Nokia 3.1 i Nokia 5.1.

blank
Novinar portala Portofon.com na svjetskoj premijeri novih Nokija u Moskvi

U 2019. godini stiže treća generacija novih Nokia koja u nazivu ima broj 2 – Nokia 3.2 i Nokia 4.2, predstavlja se i dugoočekivana Nokia 9 PureView. Gotovo svi modeli dobivaju nasljednike, osim serije 5.

Istina, predstavili su još jedan reinkarnacijski model Nokia 5310 (2020), koji na neki način pripada seriji 5. Ali, novi model nema nikakve veze sa serijom 5 nego sa starom Nokijinom serijom 5 koja je zasigurno kroz povijest polučila najzanimljivije modele, poput 5110 iz 1998. pa 5210 te predivnog modela Nokia 5310 XpressMusic iz 2007. godine. Nokia 5410 nikad se nije pojavila s obzirom da se broj 4 kod Nokije koristio samo nekoliko puta, jer je u Kini taj broj nesretan (kao kod nas broj 13). Nova Nokia je nastavila u istom smjeru te nema serije 4.

Dakle, ne postoji model Nokia 5.2, dok se brojka 2 koristi u mnogim modelima (na drugoj poziciji). U međuvremenu, Nokia je predstavila i modele s podbrojem 4 – Nokia 2.4 i Nokia 3.4. Ostaje pitanje hoće li se pojaviti Nokia 5.4. Interesantno je da je nova ekipa uopće uzela u obzir broj 4; očekivao bih da će prijeći na brojku 5.

Što nudi Nokia 5.3

blank

Vratimo se u sadašnjost, na 4G model Nokia 5.3. Ono što se odmah primjećuje na prednjoj strani telefona jeste natpis NOKIA. Vjerojatno ste primijetili da su mnogi proizvođači s prednje strane izbacili naziv tvrtke. Nokia je tome i dalje vjerna, što nam se sviđa. Nokiju ćete i dalje prepoznati na stolu, barem po tom natpisu. Po mnogim drugim detaljima to je klasični Android smartphone s nešto više identiteta na stražnjoj strani, zbog kamere. I zbog čistog Androida.

Testirana Nokia 5.3 neće vas razočarati, iako se radi o povoljnijoj cijeni od 1400 do 1600 kuna, ovisno o trgovini. Glavne karakteristike su joj veliki kapacitet baterije od 4000 mAh te četverostruka stražnja kamera. Krenimo najprije od baterije.

Pritisnemo li stražnju stranu kućišta od kompozitnog (plastičnog) materijala otpornog na ogrebotine, u cijan boji (dolazi još u boji pijeska i boji ugljena), boji koja je poprilično originalna i jako dobro izgleda u moru današnjih boja, osjeti se mali „luft“ – nije to nešto što ćete inače osjećati, naročito ako je mobitel u zaštitnoj maski. Najbitnije je kako se ponaša baterija koja se puni s punjačem od 2 A odnosno snagom od 10 W, preko USB Type-C konektora. Nokia je zadržala 3,5 mm ulaz za slušalice.

blank

Bateriju smo do 100 posto napunili za oko tri sata, što je proces koji traje pa je bateriju potrebno smisleno puniti. Osim ako ju ne punite tijekom cijele noći. Zatim smo na telefonu pokrenuli naš standardni testni video, podesili jakost osvjetljenja na 50 posto. Nakon nešto više od 15 sati baterija je bila u potpunosti ispražnjena. U stvarnom životu baterija traje oko dva dana.

4x kamera

Idemo sada na stražnju stranu, na poziciju iznad senzora otiska prsti koji reagira promptno – u vizualni krug smještena je četverostruka kamera (ne koristi Zeiss optiku). Kao i većina kamera u 2020. godini, i ova omogućuje snimanje širokokutnih kadrova (5 megapiksela, 118 stupnjeva), makro snimanje s male udaljenosti (2 megapiksela), dubinske efekte uz senzor od 2 megapiksela.

blank

Glavni senzor od 13 megapiksela nudi otvor blende od f/1.8, što znači da se i u slabijim svjetlosnim uvjetima mogu dobiti solidni rezultati. Uz umjetnu inteligenciju Nokia 5.3 se odlično bori s jakim svjetlima u mraku, a po danu su rezultati sasvim dobri i zadovoljavajući za većinu korisnika koji neće previše zumirati detalje i tražiti dlaku u jajetu. Boje na fotografijama nisu prenabrijane, djeluju vrlo realno ukoliko se usporede s onim što se snima. Ukoliko je vani tmurno vrijeme, boje neće biti jarke nego će i one ostati tmurne.

blank

I stražnja i prednja (od 8 megapiksela, ugrađena u urez ekrana) kamera snimaju fullHD video filmove. Omogućeno je usporedno snimanje kao i odabir kvadratnog omjera, namijenjenog za Instagram.

Prelazimo sada na ekran od 6,55 inča, što znači da ste u trendu jer 84 posto novokupljenih pametnih telefona sad već ima ekran dijagonale veće od 6 inča. 720 x 1600 piksela je rezolucija ekrana koji pruža sasvim dobru vidljivost uz IPS matricu (podržan je TÜV Rheinland certifikat kako vas navečer ne bi smetalo plavo svjetlo). Omjer stranica ekrana je 20:9, a gustoća piksela po inču 268 ppi. Recimo i da je ekran zaštićen s Gorilla Glass 3 staklom koje pazi na ogrebotine.

blank

Dual SIM Nokiju 5.3 (TA-1234) pokreće Snapdragon 665 na 11 nm tako da nije ugrađen jeftiniji čipset, 8 procesorskih jezgri radi na taktu do 2 GHz, a radna memorija od 4 GB i 64 GB interne solidna su konfiguracija za ovaj cjenovni rang. Memorija je proširiva microSD karticama do 512 GB. Inače, ovaj model je dostupan i u verziji s 3 GB i sa 6 GB RAM-a.

Sad dolazimo do interesantnog detalja – Nokia 5.3 koristi Android One temeljen na Androidu 10. Dakle, operativni sustav je „olakšan“ i namijenjen je pametnim telefonima s manje radne memorije i procesorske snage, kako ne bi došlo do bilo kakvih trzaja u radu. I to se niti ne osjeti. Vlasnici će uživati u nadogradnjama softvera (dvije godine) i u tri godine sigurnosnih ažuriranja tako da uskoro slijedi Android 11. Nokia je oduvijek bila za preporučiti, a tako je i u novije vrijeme.

blank

blank

blank

 

RETRO Povratak u prošlost: Nokia 5110 (1998.)

Jako se dobro sjećam 1998. godine i modela poput Nokije 5110 i 6110. I dok je 6110 plijenio pozornost svojim kameleon izgledom i naprednim mogućnostima kalendara i organizatora, Nokia 5110 se isticala promjenjivim kućištima. Dakle, mogli ste u potpunosti ogoliti mobitel i imati potpuno novi mobitel za samo nekoliko sekundi. Trebali je samo nabaviti novu Xpress-On masku. Jedna Nokia 5110 u Zagrebu je imala i LED antenu koja je svijetlila svaki put pri dolaznom pozivu.

Nokia 5110 u zelenoj boji
Nokia 5110 u zelenoj boji

Nokia je pozornost privlačila ne samo svojim dizajnom nego i jednostavnim sučeljem, malim brojem tipki ispod monokromatskog (jednobojnog) ekrana koji je prikazivao 5 linija teksta. Tada se rezolucija ekrana nije isticala u broju piksela. Nije imala niti svoj telefonski imenik pa ste bili osuđeni na 200-tinjak mjesta u memoriji SIM kartice na koju se ime osobe moglo napisati s maksimalno 14 znakova (računajući i razmake). Dakle, ime autora teksta Krunoslav Cosic nije moglo stati s razmakom; moglo se napisati Krunoslav Cosi.

Memorija telefona je omogućavala spremanje mali broj obavljenih telefonskih poziva (5 propuštenih, 5 primljenih i 8 biranih), morali se paziti i na broj pristiglih SMS poruka (ako ste ovaj telefon koristili u Hrvatskoj onda se poruke u toj 1998. godini nisu mogle niti primati jer ih Cronet nije podržavao. 15. travnja 1999. godine korisnici prve GSM mreže CRONET u Hrvatskoj su počeli koristiti uslugu slanja i primanja SMS poruka.

blank

Masa telefona je 170 grama, visina 132 milimetra, što znači da je zauzimao poprilično mjesta i nije bio zgodan za nositi u prednjem džepu hlača, a tada ga nitko nije nosio u stražnjem džepu, kao što se danas nose pametni telefoni. Tada nije bilo priključka za slušalice od 3,5 mm, nije bilo niti Bluetootha, niti pravog interneta. Postojao je samo alarm, a mogle su se igrati tri igre – Snake (Zmija), Memory i Logic. Baterija je imala kapacitet 600 mAh, a opcijski se mogla zamijeniti s jačim kapacitetom od 900 mAh.