TEST Honor Magic4 Lite 5G: Uz magiju sve postaje veliko

blank

Iako je u nazivu Lite (lagano) novi Honorov smartphone po funkcijama baš i nije toliko slab koliko mu naziv (možda) sugerira

Ogroman je, vjerojatno je prvi dojam koji bi Honor Magic4 Lite 5G čuo kada bi bio ljudsko biće, dok ga vlasnik pokazuje prijateljicama. Tko zna, možda uz umjetnu inteligenciju pametni telefoni uskoro počnu razumijevati i takve stvari te se na ekranu telefona pojavi i kakav prigodan emoji. S obzirom da je ekran dijagonale 6,81 inča, ta grimasa bi se vidjela jako daleko. Ili čula, ako bi i zvuk pratio grimasu.

Telefon bi pokazivao sreću, a sigurno je i vlasnik sretan. Iako je u sjeni jačeg modela Honor Magic4 Pro, laganija je izvedba ipak zadržala neke bitne karakteristike, iako one nisu niti približno iste. Osim spomenute dijagonale ekrana. Dakle, to su dva poprilično različita telefona, a veže ih i veliki istaknuti krug na stražnjoj strani kućišta. Plastičnog kod Honor Magic4 Lite 5G odnosno staklenog kod Honor Magic4 Pro.

blank

I cjenovno su ova dva telefona poprilično daleko jedan od drugog tako da jaču izvedbu niti nema potrebe uspoređivati s onim što imamo u rukama. U rukama nam je plavo izdanje koje se presijava poput metalik boje na automobilu. Dobro je to finiširano, ali podloga hvata sve otiske prstiju. Kao da je tajni državni agent. Za zaštitu od ostavljanja otisaka Honor je u pakiranju priložio prozirnu silikonsku zaštitu. Hvala!

Honor Magic4 Lite 5G je na hrvatskom tržištu dostupan u crnoj i srebrnoj boji (Midnight Black i Titanium Silver), a naša plava testna izvedba Ocean Blue izgleda kao da gledamo u čistu morsku vodu, negdje kod nas na Jadranu.

blank

Vratimo se još malo na veeeeeeliki ekran od 6,81 inča. Jasno, među najvećima je na tržištu, uz visinu kućišta od 166 milimetara, ima izrazito uske rubove oko ekrana poput modela Honor X8 kojeg smo testirali, a kućište je prosječne mase od 189 grama. Nije nezgrapan u ruci, iako se tako čini na prvi pogled. Debljina kućišta telefona je 8 milimetara.

Ekran je razvučen u formaciju (omjer) 20:9 tako da će biti fantastičan za gledanje video filmova, ali i pokazivanje foto i video uradaka za više ljudi koji će se istovremeno nagnuti iznad ekrana u LCD tehnologiji.

Ne znam hoće li promatrači primijetiti osvježavanje slike uz 120 Hz, ali to je veliki benefit ako se igrate online protiv nekoga drugoga. Naravno, baterija trpi pa ako vam to nije potrebno odaberite standardnih 60 Hz. Rezolucija ekrana je fullHD+ što uz 385 točkica po inču znači solidnu kvalitetu.

blank

blank

Pronašli smo u postavkama ekrana jednu opciju koju već dugo vremena ne viđamo na današnjim Android telefonima – vrijeme trajanje osvjetljenja ekrana koje može biti – NIKAD. Već neko vrijeme telefoni omogućuju maksimalno 10 minuta (toliko nudi i Honor Magic4 Pro). Ne ulazim u razloge zašto bi netko odabrao da se osvjetljenje nikada ne isključuje (autor to koristi kada testira telefon ili želi što prije potrošiti bateriju).

Snapdragon 695 je 5G čipset pa ste odmah spremni i za novu generaciju mobilne telefonije, ako vam je to bitno. Ako nije, ostavite u postavkama 4G jer će vam baterija ipak nešto duže trajati. Današnji su pametni telefoni nevjerojatno napredni, ali i troše ogromne količine energije. Živimo u vremenu kada bismo trebali savjesnije razmišljati o energiji pa nakon kupnje Honora Magic4 Lite obavezno pregledajte sve postavke. Nemojte niti slučajno aktivirati ono NIKAD!

blank

Uz čipset se veže RAM, a Honor je ugradio 6 GB što je više nego dovoljno za ugodan rad većine aplikacija kao i istovremenog rada na više njih (u pozadini). Flash memorija telefona od 128 GB je baš „Lite“ te povremeno treba provjeriti koliko je popunjena. Nema microSD proširenje, utor za SIM omogućuje umetanje još jedne SIM-ice pa vam ostaje oblak ili brisanje fotki i videa. Ili aplikacija i igara. Dođe li do prenapunjenosti memorije postoji realna mogućnost da se telefon neće moći pokrenuti. To znači odlazak u servis i brisanje svih podataka.

Unutar rupice na vrhu ekrana Honor je ugradio kameru od 16 megapiksela. Kvaliteta joj je osrednja, ako se zumiraju detalji, ali bez tog zumiranja kvaliteta je sasvim u redu. Video se snima u fullHD-u, kao i sa stražnjom kamerom, što je još uvijek karakteristika cijenom povoljnijih modela.

blank

Kod stražnje trostruke kamere smještene unutar crnog, istaknutog kruga s natpisom Matrix najviše koristi nudi glavni senzor od 48 megapiksela. S f/1.8 otvorom blende radi solidne fotografije i u noćnim uvjetima. Naravno, noćni način će dati bolje rezultate.

Još bolje rezultate daje Pro način u kojem je moguće podesiti puno više toga nešto što će automatika odraditi. Čak i uz danas sveprisutnu umjetnu inteligenciju koja pokušava prepoznati što snimamo te zatim u pozadini optimizira određene boje, kontrast i saturaciju.

S Honor Magic4 Lite 5G je moguće snimati istovremeno i s prednjom i sa stražnjom kamerom, uz ekran podijeljen na dva dijela, ali i koristiti opciju malog ekrana za selfie kameru koji se može pomjerati po kadru koji se snima. Podržane su i Priče odnosno Story. Kvaliteta sa stražnjom kamerom je manje-više dobra, nema nekog razloga za kritiku. Dodatna dva senzora po 2 megapiksela su za dubinske efekte i makro snimke poput pčela na cvijetu ili skeniranja dokumenta s male udaljenosti.

blank

blank

Fotografirano s Honor Magic4 Lite
Fotografirano s Honor Magic4 Lite

Nema razloga niti za kritiku baterije odnosno priloženog punjača u kutiji. Snage je 66 W te bateriju kapaciteta 4800 mAh puni izrazito brzo. Dok ujutro operete zube baterija je dovoljno napunjena da dođete do posla i usput obavite razgovore odnosno u autobusu provjerite nove vijesti. Kad dođete na posao ponovo spojite punjač, iako je sastanak za 10 minuta. Nakon 10 minuta baterija ima kapacitet 19 posto, nakon 25 minuta je na 52 posto, a nakon ukupno 52 minute baterija je napunjena.

Nema panike kao kod drugih telefona sa slabijim punjačima. Koje nekada niti ne dobijete u pakiranju. Nije podržano bežično punjenje, ako vam je to potrebno za punjenje u automobilu, kako se ne biste mučili sa žicom oko ručice mjenjača. Na grafu donosimo rezultate našeg punjenja baterije:

blank

Honor Magic4 Lite je 5G smartphone koji s mnogim funkcionalnostima opasno konkurira višestruko skupljim modelima. Aduti su mu veličina ekrana sa 120 Hz, brzo punjenje, izrada i finiš, uz vrlo dobru kameru koja će poslužiti u većini situacija. Eventualno, uz tako veliki ekran nedostaju stereo zvučnici, a nekima bi 128 GB (minus 15-ak gigabajta za operativni sustav Android 11 i Magic UI 4.2) mogli biti malo, ako svaki dan snimaju i arhiviraju sve na svojem telefonu.

Cijena za Honor Magic4 Lite 5G je 2399 kuna (srpanj 2022.) odnosno oko 320 eura. U tom cjenovnom rangu je poprilično velika gužva i neki proizvođači čak nude i optičku stabilizaciju slike na kameri, ali ne nude tako veliki ekran i nemaju snažan punjač. Nemaju niti 5G, a ovaj telefon omogućuje istovremeni rad dviju 5G SIM kartica. Što se nas tiče, Honor Magic4 Lite zaslužuje preporuku za kupnju.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank