TEST Honor X8: Elegantan, tanak i bez otisaka prstiju

blank

4G pametni telefoni još uvijek su tražena roba i u gradu i na selu, a Honor X8 ima štošta za ponuditi, bez obzira na starost njegovog vlasnika

7,45 mm debljina je Honora X8. Nemojte ga zamijeniti za Honor 8X iz 2018. godine čija je debljina 7,8 mm. Možda će vam u ruke doći Honor X8 5G verzija čija je debljina 8,68 mm. Dakle, ako vam ne treba 5G, a vjerojatno niti treba uz dovoljno brz 4G i wireless kojim smo uglavnom okruženi, u sljedećih godinu-dvije-tri bit će dovoljna i ova verzija.

Spomenimo i kako 5G verzija ima HD+ ekran od 6,5 inča, za razliku od 4G-a sa 6,7 inča i fullHD+. Ova se dva modela razlikuju i u kamerama, kapacitetu baterije te urezu odnosno rupici u ekranu za prednju kameru.

U Titanium silver boji Honor X8 izgleda izuzetno elegantno, otmjeno, profinjeno. Ako s prstima jedete rastopljenu čokoladu i zatim primite svoj telefon, na njemu će sigurno ostati vidljivi tragovi. Možda ćete, kad se čokolada osuši, imati efektno kućište i to bi vam moglo biti cool, ali u ovaj je telefon uloženo puno truda kako bi se dobilo elegantno kućište na kojem ne ostaju nikakvi tragovi korištenja.

blank

blank

Dostupne su još dvije boje kućišta – Midnight Black i Ocean Blue, uz masu od 177 grama. Uz zaobljene rubove telefon ugodno sjeda u džep, a nešto ravniji bok kućišta koji asocira na aluminij djeluje kao da je prošao kroz kakav skupocjeni stroj za obradu. Iako bi bilo možda ljepše da je na boku zaista aluminij, što bi povećalo cijenu telefona, plastika vam je ipak sigurnija ako telefon pade. Znamo da je aluminij izrazito mekan metal te na njemu ostaju svi tragovi. Možemo reći da bi bočna strana bila osjetljivija od (plastične) stražnje.

Jasno, kao i na svim današnjim telefonima, stražnje kamere su izbačene prema van i spomenutih 7,45 mm ne odnosi se na taj dio telefona. Ali, kako se telefon ne trži za kamere onda tu razliku nećete niti osjetiti. Honor je razvio inovativno rješenje za doziranje ljepila koje je omogućilo da se lijevi i desni okvir na modelu X8 komprimiraju na 1,1 mm dok je gornji okvir tanak samo 1,15 mm.

blank

blank

Honor je na donji dio kućišta smjestio utore – USB-C za punjač te 3,5 mm ulaz za slušalice. Možda bi pozicija za slušalice bila bolja na vrhu, naročito u situacijama kada su slušalice utaknute dok igramo igricu, a telefon nam je naslonjen na trbuh. Ili ga pridržavamo s oba mala prsta dok se krećemo.

Sviđa nam se bočno postavljen senzor otiska prsta jer je nekako najpraktičniji usporedi li se s pozicijom na dnu ekrana ili na stražnjoj strani. Jasno, svaka od tri solucije ima prednosti i nedostatke, ali rijetko korištena bočna pozicija je baš praktična. Za nas!

blank

blank

Honor X8 bi čak mogao završiti i kao umjetničko djelo na nekom zidu ili polici glavne mogućnosti ipak krije unutar kućišta. Krenimo od LCD ekrana dijagonale 6,7 inča, u omjeru 19,9:9 te rezoluciju od 2388 x 1080 piksela, uz 391 ppi.

Ima 90-hercno osvježavanje slike što će dobro doći pri igranju igara, ali i jednog dana kada ugrađenih 6 GB radne memorije možda biti slabo za neke od aplikacija koje će se koristiti. U ovom je trenutku to sasvim dovoljno za većinu toga što ćete raditi na telefonu. Pa i za igranje srednje zahtjevnih igara, što se tiče hardverskih prohtjeva. U slučaju potrebe iz memorije telefona će se za potrebe radne memorije koristiti 2 GB tako da ćete imati ukupno 8 GB radne memorije. Odlično ako radite s većim brojem aplikacija, koje su aktivne u pozadini.

Naravno, više herca znači i veću potrošnju baterije. Ugrađena baterija od 4000 mAh puni se priloženim punjačem od 22,5 W. Za 91 minutu se Honor X8 napunio od 2 do 100 posto. Nakon 10 minuta punjenja imali smo 16 posto baterije, a gotovo 50 posto za 30-ak minuta. Na grafu donosimo rezultate našeg punjenja baterije:

blank

blank

Nije to ni prebrzo, ali niti presporo punjenje. Za neke druge modele Honor nudi punjenje snagom od 100 W. Čak i bežično. Honor X8 ne podržava bežično punjenje. Što se tiče trajanja baterije, to je parametar koji ovisi o svakom osobno, o broju aktivnih aplikacija, o signalu, o jakosti osvjetljenja ekrana, koliko često tijekom dana otključavamo ekran itd. Ali, izdržat će svima cijeli jedan dan.

Uz 6 GB radne memorije (što je jedina opcija u ponudi) dolazi 128 GB flash memorije koja se ne može proširiti microSD karticama. Naravno, u vremenu oblaka mnogi smatraju kako je to suvišna opcija, ali postoje korisnici koji svoju memoriju ne žele dijeliti ni s kim.

Snapdragon 680 na 6 nm procesu izrade ugodno radi na maksimalnom taktu 8 procesorskih jezgri do 2,4 GHz. Android 11 još uvijek nije podignut na Android 12, ali se kombinira s Honorovim Magic UI 4.2. Naravno, svi Googleovi servisi su dostupni.

Prednja kamera od 16 megapiksela unutar ekrana dobra je i kad se iza nas nalazi prozor s jakim suncem izvana. Prepoznaje lice, prati lice unutar kadra ukoliko se krećemo tako da će dati zaista dobar rezultat. Nudi i malo uljepšavanja ukoliko se ne smatrate dovoljno lijepim. Nismo odoljeli niti bokeh efektu koji zamuti našu pozadinu. Zgodno ako se želite snimiti, a u pozadini je nekakav nered.

Stražnja kamera, kao i prednja, snima maksimalno fullHD video, a sastoji se od glavnog senzora od 64 megapiksela, uz otvor blende f/1.8 te dodatna tri senzora – 5 za širokokutne te po 2 megapiksela za makro i dubinske snimke. Dakle, sve je tu.

Ako ste malo upućeniji u fotografiju isprobajte ručni (pro) način rada i postavljanja raznih parametara kamere, ali i neke dodatne opcije poput Story, dual-view, super-macro, naljepnice (stickers). Dakle, s kamerom ćete se i zabaviti, ali i oduševiti u većini situacija. Kamera je realistična, ne nabrijava boje, a tome pridonosi i IPS LCD ekran. Fotografirano s Honor X8:

Cijena za dual SIM telefon Honor X8 (TFY-LX1) je 1.549 kuna (srpanj 2022.), odnosno oko 205 eura. Dobit ćete zaista upečatljiv budget smartphone s kojim ćete dobiti sve što vam danas treba. Možda će netko poželjeti 5G, ali to će i dodatno platiti. Isplati li se uložiti? I da i ne – 5G signal još uvijek nije na visokoj razini, pa niti na zadovoljavajućoj. Bit će do 2025. godine, do kada je hrvatski regulator to propisao kao uvjet svima koji su otkupili pravo na korištenje 5G spektra.

Kako izgleda Honor X8 u našim rukama pogledajte u video prilogu:

 

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank