TEST Huawei B535-232 4G Router 3 Pro: Ruter s kojim imate signal na bilo kojem mjestu

blank

U ponudi Hrvatskog Telekoma nudi se Internet posvuda, opcija koja za samo 49 kuna omogućuje čak 60 GB podatkovnog prometa

Ne spadate li u korisnike kojima treba neograničeni, flat internet onda će 2 GB podatkovnog prometa dnevno (u prosjeku) biti sasvim dovoljni. Hrvatski Telekom nudi tarifu Internet posvuda koja uključuje 60 GB prometa, bez ugovorne obaveze, a to će vas mjesečno koštati samo 49 kuna. Uz tarifu potreban vam je i ruter.

blank

Hrvatski Telekom u svojoj ponudi ima ruter Huawei B535-232 4G Router 3 Pro (to je puni naziv), a ruter i tarifu možete koristiti na bilo kojem mjestu u Hrvatskoj na kojem postoji mobilni signal HT-a. Dakle, govorimo o mobilnom internetu za koji vam je potrebna strujna 220-voltna utičnica.

Instalacija i postavljanje su krajnje jednostavni: nakon vađenja rutera iz kutije trebate u njega ubaciti HT-ovu podatkovnu SIM karticu te ga spojiti na utičnicu, pričekati nekoliko trenutaka dok se ruter spoji na mobilnu mrežu Hrvatskog Telekoma i zatim na svojem pametnom telefonu, tabletu, računalu ili nekom drugom uređaju s bežičnim povezivanjem potražiti ruter.

blank

Još sam upišete lozinku kako se na ruter ne bi bilo tko mogao spojiti i trošiti vam podatkovni promet koji je ograničen, ali ipak dovoljan za prosječnog korisnika koji ne streama svakodnevno veće količine podataka.

Na svoj pametni telefon možete preuzeti mobilnu aplikaciju Huawei HiLink te uz razinu prijemnog signala pratiti preostali broj gigabajta odnosno postotak neiskorištenih gigabajta i spojene uređaje (znat ćete ako se još netko spojio bez vašeg znanja).

blank

Zgodno je što se Huaweijev 4G ruter može prenositi na bilo koju lokaciju – krenete li na more i unajmite apartman, imat ćete svoj internet. Ponesite ga na vikendicu, a ukoliko u svojem vozilu imate 220-voltnu utičnicu imat ćete internet i u pokretu. Potrošite li 60 GB, možete aktivirati i dodatnih 20 GB prometa za 40 kuna. Postoji i opcija 20 GB+ koja se automatski aktivira nakon što potrošite svih 60 GB uključenih u osnovni paket.

Naravno, HT-ovu SIM karticu možete smjestiti i u bilo koji drugi uređaj, ne mora to biti ovakav ruter. Možete kupiti prijenosni ruter (Mi-Fi) koji ima svoju bateriju, možete SIM karticu ubaciti u USB stick koji se zatim spaja na USB ulaz računala, u pametni telefon, tablet ili laptop sa SIM utorom. Ovo je zasigurno najjeftinije rješenje na tržištu, ukoliko trebate samo podatkovni promet, bez razgovora.

blank

Maksimalna brzina surfanja pri downloadu je do 350 Mb/s, upload podataka do 100 Mb/s, ali brzina ovisi o mobilnom uređaju i njegovim karakteristikama odnosno podržanoj maksimalnoj brzini, o razini signala te trenutnoj prometnoj opterećenosti mobilne mreže. Na ruter se mogu spojiti i dvije dodatne antene kako bi se povećala razina prijema signala.

Na Wi-Fi (2,4 GHz i 5 GHz, 802.11 a/b/g/n/ac, 2×2 MiMo) mrežu istovremeno možete spojiti do čak 64 uređaja, a Huawei B535 4G Wi-Fi ruter ima i 3 LAN priključka za spajanje drugih uređaja mrežnim kabelom.

blank

blank

Isprobali smo Huaweijev ruter na različitim mjestima, u centru grada ali i na ruralnom lokalitetu pored Slavonskog Broda. Najveća brzina koju smo postigli je 90,2 Mb/s u downloadu. Zanimljivo, ali veće brzine prijenosa podataka postižu se izvan grada, za što je očigledan razlog opterećenost bazne stanice.

I dok smo u centru Zagreba u downloadu postizali brzine od 14 do 51 Mb/s (upload 15 do 42 Mb/s), izvan grada bi brzine najčešće bile iznad 50 Mb/s pa i 70 Mb/s. To su sasvim solidne brzine prijenosa podataka dovoljne za većinu poslova i zabavu za koju vam je potreban internet.

Cijena za uređaj Huawei B535-232 je samo jednu kunu ukoliko uređaj koristite uz Gigabox i sklopljeni ugovor na 24 mjeseca (uključen je neograničeni mobilni internet) dok je u slobodnoj prodaji cijena za Huaweijev ruter 1198 kuna.

blank

blank

blank blank