TEST TCL 10 SE: Ekran zaslužuje čistu desetku

blank

TCL nudi natprosječno kvalitetan ekran, što niti ne čudi jer su svjetski proizvođač ekrana. Ako je cijena povoljno, onda je to hit telefon

Čak sedam sati dnevno u prosjeku gledamo u ekran, pokazuju najnoviji podaci. Djeca ekrane koriste za školu ne samo na daljinu nego i dok su u školskim klupama, zaposlenici provode sve više vremena pred ekranom računala; dodajmo na to i vrijeme za igru ispred ekrana. Postajemo ovisnici o ekranima.

Kupujete li pametni telefon, obratite pozornost na kvalitetu ekrana. Kao nekada kad smo kupovali monitore za računala pa je bilo vrlo bitno pronaći model sa što većom kvalitetom tadašnjih CRT ekrana. Danas se na tržištu nude različiti modeli pametnih telefona, različite rezolucije i tehnologije ekrana, a jedan od lidera u proizvodnji tih ekrana je kineski TCL.

blank

Kompanija je s radom počela prije točno četiri desetljeća; od 1981. godine pod nazivom TTK proizvodili su radio kasetofone da bi četiri godine kasnije naziv promijenili u današnji TCL (Telephone Communication Limited). U međuvremenu, TCL je u svoje vlasništvo uzeo brand mobitela Alcatel, nekoliko godina bili su i vlasnici BlackBerry branda (do kolovoza 2020.), a u rujnu 2019. u Berlinu su na IFA sajmu predstavili i svoj prvi pametni telefon TCL Plex.

Taj model Plex bio je dizajnerska osnova za modele koji su se pojavili u 2020. godini – TCL 10 L, TCL 10 Pro i TCL 10 5G. Najbolje se to primjećuje na stražnjoj strani na kojoj se kamera nalazi u horizontalnoj formaciji.

blank

Model koji smo uzeli na test je TCL 10 SE, a kad bismo ga morali opisati u tri kratke riječi, bilo bi to: povoljan, kvalitetan i lijep. Cijena za TCL 10 SE je trenutno na akciji te je snižen s 1519 kuna na 999 kuna, u mobis.hr web shopu nudi se u dvije boje (siva i plava), a mi smo na test uzeli plavi (Polar Night).

Na stražnjoj je strani plastika koja djeluje kvalitetno na dodir, ali na njoj ostaju otisci prstiju. TCL je mislio i na to te je u pakiranju ponudio besplatnu prozirnu zaštitnu maskicu; istovremeno ćete time štititi mobitel od oštećenja i ogrebotina, a dobro će doći za stražnji dio s kamerama jer je dodatno istaknut. S maskicom se poravnava.

blank

Uz 2.5D staklo na prednjem dijelu TCL 10 SE je odlično ergonomski finiširan. Ugodno leži u ruci, a masa od 166 grama je prosječna za današnje pametne telefone. Ekran je uobičajen za današnje vrijeme – 6,52 inča dijagonale i HD+ rezolucija pružaju dobru sliku. Jasno, proizvođač je TCL te je za očekivati da će na svoje telefone ugraditi kvalitetan ekran.

Primjećuje se to u većini uvjeta u kojima smo telefon koristili pa i na direktnom suncu. U postavkama ekrana nudi se veći broj opcija na kakav inače nećete naići kod drugih daleko skupljih telefona. Sve je u funkciji kvalitete i prilagodbe, prema osobnim preferencijama. Detaljnije možete vidjeti u našem filmu u kojem smo isprobali TCL 10 SE.

Spomenuli smo stražnje kamere, a glavni senzor od 48 megapiksela nudi otvor blende od f/1.8 što znači da se može kvalitetno iskoristiti i u slabijim svjetlosnim uvjetima. Ali, da biste koristili svih 48 megapiksela potrebno je u postavkama kamere odabrati High pixel način rada. Tek onda se koristi svih 48 megapiksela.

Dodatni senzor od 5 megapiksela koristi se za širokokutne snimke (do 115 stupnjeva) dok treći senzor od 2 megapiksela služi za dubinske efekte. S obje strane trostruke kamere nalaze se LED diode koje će najprije nakratko osvijetliti prostor, a zatim će se ponovo uključiti nakon što se procijeni potreba za svjetlom. Video se snima u fullHD rezolcuiji. U ovom cjenovnom rangu ipak ne očekujemo 4K video.

blank

blank

U urezu ekrana nalazi se selfie kamera od 8 megapiksela. I s njom smo uglavnom bili zadovoljni, ali se pri zumiranju primijeti softversko peglanje detalja.

blank

TCL 10 SE pokreće MediaTek Helio P22 čipset na taktu od 2 GHz, telefon ima 128 GB memorije proširive microSD karticama (pohvala za toliki kapacitet, s obzirom na cijenu), a radna memorija je 4 GB. Sasvim dovoljno za ugodan rad u svim situacijama, pa i s većim brojem otvorenih aplikacija u pozadini. Operativni sustav je Android 10 kojem je dodano nešto sitnih izmjena uz TCL UI.

Ugrađena baterija ima kapacitet od 4000 mAh što će biti dovoljno za više od jednog dana nešto češćeg korištenja odnosno za dva do tri dana manje intenzivnog jer HD+ rezolucija ekrana nije veliki potrošač energije. U pakiranju dolazi punjač snage 10 W s USB Type-C konektorom, što je pohvalno jer još uvijek mnogi proizvođači u nižem cjenovnom rangu ugrađuju stariji microUSB konektor.

Na vrhu kućišta nalazi se 3,5 mm ulaz za slušalice pa ako koristite žičane slušalice nećete imati gužvu oko istovremenog korištenja punjača i slušalica, što je situacija kod telefona koji nemaju 3,5 mm ulaz za slušalice.

blank

S obzirom na sve viđeno i doživljeno s TCL 10 SE, ovo je model za preporuku ako tražite smartphone za nižu cijenu, a istovremeno želite uživati u velikoj memoriji, bez straha da ćete često morati brisati snimljene fotografije i video filmove. Ili pak instalirane aplikacije koje telefon s malom radnom memorijom teško može „prožvakati“. Sučelje je fluidno, ugodno radi, telefon lijepo leži u ruci tako da mu je teško pronaći manu, s obzirom na cijenu i kvalitetan ugrađeni ekran.

blank

 

RETRO Povratak u prošlost: TCL Plex (2019.)

Naziv Plex veže se uz multiplex, a TCL je model Plex predstavio u rujnu 2019. godine, na veliko iznenađenje. I odmah su pogodili ne samo s dizajnom nego i s karakteristikama, a istovremeno nisu išli na visoku cijenu.

TCL Plex & TCL 10 SE
TCL Plex & TCL 10 SE

U nekim je detaljima Plex sličan modelu 10 SE: imaju gotovo istu dijagonalu ekrana, ali Plex ima fullHD rezoluciju; ima trostruku Sony kameru ali u kombinaciji 48 + 16 + 2 megapiksela te snima 4K video. Baterija je kapaciteta 3820 mAh, ali prednja kamera daleko odskače s 24 megapiksela.

Dijele istu memoriju od 128 GB, a Plex je s cijenom od 329 eura ipak bio daleko skuplji od 10 SE. Istovremeno, Plex ima 6 GB radne memorije te je i danas poželjan telefon s kojim ćete izazvati pozornost.

TCL Plex & TCL 10 SE
TCL Plex & TCL 10 SE