TEST Huawei Mobile WiFi E5573Cs: I po cesti i po plaži

blank

Mobilni hotspot uređaji omogućuju spajanje više uređaja na internet, a mogu se koristiti u bilo kojoj situaciji. Isprobali smo Huaweijev uređaj iz ponude A1 Hrvatska

Podatkovnog prometa nikad nema dovoljno, ako se sa svojim pametnim telefonom ili tabletom krećete izvan zone wireless signala. Nije riječ samo o korištenju različitih servisa na mobitelu (e-mail, društvene mreže, dopisivanje preko instant aplikacija) nego i o nadogradnji instaliranih mobilnih aplikacija i samog operativnog sustava. Rješenje su mobilni hotspot uređaji ili kraće MiFi.

blank

U kojim su situacijama mobilni hotspot uređaji mogu koristiti? Dok se vozite u automobilu, na hotspot vašeg pametnog telefona možete spojiti druge uređaje (na primjer, od vaše djece). Istovremeno, trošit će se baterija vašeg telefona, a ne samo podatkovni promet. Kad dođete na odredište, bilo u apartman, vikendicu, kod bake ili na plažu, hotspot uređaji su i dalje idealni.

Možda radite posao turističkog vodiča – na ovaj način možete ponuditi i besplatni internet grupi turista koju vodite sa sobom. Naravno, poslužit će i kao hotspot u roamingu, kupnjom SIM kartice mobilnog operatora u zemlji koju posjećujete.

blank

Obavljate li posao na terenu, a sa sobom nosite prijenosno računalo, ponovo se mobilni hotspot uređaj pokazuje kao rješenje interneta u pokretu. Vrlo lako se baterija može napuniti spajanjem na USB ulaz u vozilu, na računalu ili pak na klasični auto odnosno kućni punjač. Ovakvi su uređaji odlično rješenje i za iznajmljivače apartmana, ali i za poslovne urede u kojima nije potreban neograničeni internet. Dakle, trebate li mjesečno nekoliko desetaka gigabajta podatkovnog prometa, kupite mobilni hotspot i bit ćete jako zadovoljni.

Testirali smo Huawei Mobile WiFi E5573Cs, maleni prijenosni uređaj mase 95 grama u kojem se nalazi SIM kartica A1 Hrvatska i baterija kapaciteta 1500 mAh. Uređaj na sebi ima LED indikatore jakosti prijema signala i kapaciteta baterije (zelena boja označava napunjenu bateriju, a crvena da je baterija slaba. Signal se emitira na 2,4 GHz.

Pristup podatkovnom prometu je zaštićen lozinkom tako da ste sigurni od upada drugih korisnika koji bi mogli trošiti vaš podatkovni promet, a instaliranjem mobilne aplikacije Huawei Link možete upravljati lozinkom, ali i nadzirati koliko vam je podatkovnog prometa preostalo (u gigabajtima, postotku te grafičkom prikazu preostale količine podataka). Aplikacija pokazuje i postotak napunjenosti baterije te razinu signala kao i sve trenutno spojene uređaje.

blank

Napunjena baterija trajala nam je od pet do šest sati, s tim da smo na ovaj ruter spojili dva različita uređaja – desktop računalo i pametni telefon. Maksimalno se na Huawei Mobile WiFi E5573Cs može spojiti do 16 različitih uređaja. Pri downloadu se može postići maksimalnih 150 Mb/s (LTE Cat4), a brzina ovisi o lokaciji odnosno udaljenosti od bazne postaje. Dakle, podržan je rad na 2G, 3G i 4G mrežama, uz maksimalni upload podataka brzinom od 50 Mb/s.

blank

Mobilne tarife

U A1 Hrvatska u ponudi su dostupne tri tarife, a uređaj ćete jednokratno platiti samo 9 kuna:
Mobilni Net S s 2,5 GB interneta (plus 2,5 GB interneta uz e-račun) – 59 kn/mjesečno
Mobilni Net M s 10 GB interneta (plus 10 GB interneta uz e-račun) – 99 kn/mjesečno
Mobilni Net L s 50 GB interneta (plus 50 GB interneta uz e-račun) – 169 kn/mjesečno

Ustreba li vam tijekom mjeseca dodatnih gigabajta, možete ih dodati kroz tri opcije:
Opcija 5 GB za 70 kn/mjesečno
Opcija 1 GB za 15 kn/mjesečno
Opcija 20 GB za 110 kn/mjesečno

blank

blank