TEST Samsung Galaxy Z Flip4: Okrenite se u novom smjeru

blank

Flip4 je svijet za sebe – u njemu ćete pronaći inspiraciju, praktičnost, napredne funkcije, a četvorka je dobila i veću bateriju

Kod Samsungove serije Flip ne vrijedi „treća sreća“. Već je prvi model iz 2020. godine bio zanimljiv i nije ga trebalo baciti u vodu. Godinu i pol dana kasnije stigao je Flip3 5G, a u kolovozu ove godine otišli smo do Londona kako bismo među prvima u svijetu vidjeli treću iteraciju telefona za kojim mnogi sline.

Nije prošao dan tijekom testiranja a da netko nije upitao za Flip4, poželio ga dotaknuti. Neki su pitali koliko ekrana ima taj telefon. Iako je tu, među nama, već tri godine Flip je izgleda kao koncept još uvijek novost. A gledamo ga svaki večer u reklamama na televiziji, na bannerima na web portalima.

U osnovi, radi se o klasičnom pametnom telefonu, shvatit ćete i sami nakon nekoliko dana korištenja ukoliko ga kupite (što vam toplo preporučujemo) jer se Flip4 koristi kao i svaki drugi smartphone. Kao i nekadašnji preklopni mobiteli, s kojima se Samsung proslavio.

blank

blank

Razlika je samo u prenošenju s jednog mjesta na drugo, a tada se u suštini ta razlika i osjeti. Kao i kod modela s kojima smo se družili prije 20-ak godina. Sjećate li se modela Samsung SGH-A300? Bio je to prvi mobitel s dva ekrana tako da smo i bez otvaranja odnosno rasklapanja vidjeli tko nas zove.

Tako da se ne morate plašiti njegove forme jer ona se nalazi svuda oko nas, vidjet ćete to na mnogim fotografijama koje smo snimili. Svijet je fleksibilan, prepun ravnih linija, ali i kosih, oštrih kutova, zakrivljen je kao i ekran od 6,7 inča koji se po dijagonali nije mijenjao od prvog modela.

AMOLED ekran se savija u središnjem dijelu, što je testirano i trebao bi vam izdržati barem 200.000 otvaranja i zatvaranja. Kad biste uređaj svaki dan otvorili 100 puta, značilo bi to da ćete i nakon pet godina biti u funkciji.

U odnosu na prethodnika

U međuvremenu, u nekim detaljima je Samsung Galaxy Z Flip serija i napredovala. Dobila je vodootpornost, mali vanjski ekran od 1,1 inča sada mjeri 1,9 inča te ima mnogostruke funkcije uz koje ćete telefon koristiti i bez otvaranja. To znači da će potrajati i duže od spomenutih 5 godina.

blank

Možete se s njim fotografirati, pokrenuti glazbu, provjeriti alarm, pokrenuti diktafon (nastavlja se na velikom ekranu), pokrenuti odbrojavanje, vidjeti cijeli aktualni mjesec sa svim datumima, provjeriti vremensku prognozu te dodati neki drugi widget.

Otvori li se Flip4 pod 90 stupnjeva ili više (ili manje, jer omogućuje sve varijacije kuta) dobit ćete mali laptop u pojedinim situacijama, određene će se funkcije moći jednostavnije koristiti jer je ekran podijeljen u dva dijela.

Povučemo li po ekranu s bočne strane moguće je na polovicu ekrana postaviti neku drugu aplikaciju. Recimo, u gornjem dijelu gledamo YouTube, a u donjem se s nekim dopisujemo. Ili komentiramo ono što zajedno gledamo, s tim da je druga osoba daleko od nas. Mi smo otvorili galeriju u gornjem dijelu ekrana, a web preglednik Chrome u donjem.

blank

blank

Samsung je u Flip4 ugradio najmoćniji ovogodišnji čipset Snapdragon 8+ Gen 1 s taktom na 3,19 GHz, ugrađeno je 8 GB radne te 128 GB, 256 GB ili 512 GB interne memorije. Spomenuti unutarnji Dynamic AMOLED 2X ekran u omjeru 22:9 ima funkciju prilagodbe te se frekvencija osvježavanja slike adaptira između 1 do 120 Hz, ovisno što se radi na telefonu.

Ako se igramo tada nam treba najveća moguća frekvencija, za surfanje internetom bit će dovoljno 60 ili 90 Hz, a za neke statične aplikacije nema potrebe za višestrukim osvježavanjem slike. Podrška za 5G i 120 Hz jamac su da će igranje biti izuzetno ugodno i konkurentno bilo kome u svijetu.

Tri kamere

Poput svakog današnjeg mobitela i ovaj naglasak stavlja na fotografiju i video. Za razliku od drugih formi kod Flipa4 se možete igrati s kamerama ako snimate selfie. Moguće je to preko kamere od 10 megapiksela smještene u rupici u unutarnjem ekranu, ali i preko vanjske dvije kamere od 12 megapiksela, pri čemu se koristi itekako bitna optička stabilizacija slike (OIS).

blank

blank

blank

Želite li s unutarnjom snimiti selfie samo podignite svoj dlan i ubacite ga u kadar. Maknite dlan i sekundu kasnije imat ćete snimku. Jako dobru, sudeći po onome što smo mi snimali. Još je bolja vanjska kamera jer omogućuje i širokokutne snimke i hvata kut do 123 stupnja. Sve situacije snimanja olakšava sklopivo kućište te mogućnost da se postavi na bilo koju podlogu i iskoristi kao držač.

Nama je zgodan bio redateljski prikaz u kojem se istovremeno snima i prednjom i sa stražnjom kamerom, uz kadar malog ekrana. Kao kad na televiziji imaju izvještaj s terena pa reportera smjeste u manji kadar, a snimaju zatim scenu u pozadini ili montiraju nešto drugo.

Flip4 nije prvak svijeta u fotografiji, ali daje vrlo dobre rezultate. Nekad će vas toliko ugodno iznenaditi, ukoliko se usporedi s Galaxy S22 serijom da ćete biti oduševljeni kao i mi. Ponekad će malo i razočarati ako se usporedi s najboljim iz Samsunga, ali uvijek ćete dobiti dovoljno dobar odnosno vrlo dobar rezultat.

blank

Ako previše zumirate detalje otkrit ćete šumove, ali vjerujemo kako će većina kupaca telefon koristiti za sve ono što im treba, a uživat će u dobrim selfijima, efektnom nastupu telefona na svakoj životnoj pozornici. Jako dobra strana telefona je njegov ekran, Samsung to uvijek savršeno radi i tu nema zamjerke. Zato su snimljene fotografije i video zapisi (maksimalno u 4K) uvijek puni boja, boje su zasićene i dobrog kontrasta te ćete sve vrlo rado objavljivati na mrežama.

Odlična ergonomija

Flip4 u ruci ugodno leži, osjeti se da je tanak kad se rasklopi (samo 6,9 mm), a debljinu ima u sklopljenom stanju (15,9 do 17,1 mm). Masa uređaja od stakla i metalnog okvira je 187 grama, što je uobičajena masa. Niti je pretežak niti prelagan. Magnetsko priljubljivanje sklopivih dijelova nije toliko jako kao na modelu Samsung Galaxy Z Fold4 kod kojeg je potrebno uložiti više snage za rasklapanje. Ono što još treba istaknuti je da su sada rubovi kućišta ravniji, manje su zaobljeni te se i po tome Flip4 razlikuje od Flip3 modela.

Najveći napredak u Flip seriji ostvarila je baterija – s 3300 mAh povećan je kapacitet na 3700 mAh pa će sada biti ugodnije za izdržati cijeli dan bez punjača ili power banka u blizini. Baterija se puni snagom od 25 W, u pakiranju dolazi samo kabel dok ćete za strujni adapter morati koristiti neki prethodni koji imate kod sebe ili kupiti novi.

blank

Bežično punjenje na solarnoj klupi
Bežično punjenje na solarnoj klupi

Za oko pola sata baterija se puni do 50 posto, a oko 50 minuta potrebno je do 100 posto. Možda će vam dobro doći i bežično punjenje snagom od 15 W, ako imate takav punjač. Većina novih automobila ima ugrađeno bežično punjenje, što je odlična i praktična opcija. Pri punjenju se toplina osjeti u gornjem dijelu kućišta, jer je baterija sastavljena od dva dijela, dok se u donjem dijelu ne osjeti toplina pa je držanje uređaja u ruci ipak ugodnije.

Stižu unaprjeđenja

Operativni sustav je Android 12, do kraja godine stići bi trebao i Android 13, a uz One UI 4.1.1 se može podesiti puno toga po svojim željama, što se tiče palete boja, pozadina i stila. Uz Android 13 očekuje se i One UI 5.0 koji će donijeti dodatne vizualne promjene, postavljanje različite pozadine poziva za svaki kontakt tako da možete jednostavno vidjeti tko zove samo jednim brzim pogledom. Novosti ima zaista puno i vrijedi napraviti nadogradnju na novu One UI 5 verziju.

Oduševljavaju boje kućišta pa je sigurno mnogima teško odabrati boju. Testni Samsung Galaxy Z Flip4 je u plavoj boji (Blue), posebna je i Purple odnosno ljubičasta, a o Pink Gold da ne govorimo. Graphite je siva boja, ako želite manje izlaganje pogledima.

blank

blank

Tržište sklopivih uređaja je u strašnom usponu. Isporuke sklopivih pametnih telefona doseći će 16 milijuna jedinica u 2022., procjenjuje Counterpoint, što je 73% više u odnosu na prethodnu 2021. godinu kad je isporučeno 9 milijuna jedinica. Za 2023. je procjena da će biti isporučeno 26 milijuna.

U foldable arenu uključuje se sve veći broj proizvođača, ali Samsung dominira s čak 62 posto tržišnog udjela u prvoj polovici 2022. godine. Prvi sljedeći konkurent Huawei ima udio 16 posto, Oppo je na 3 posto dok su svi ostali unutar 18 posto.

Cijena za Samsung Galaxy Z Flip4 (SM-F721B) s 8 GB radne i 256 GB interne memorije (bez mogućnosti proširenja) je 8999 kuna (1.194,37 €, studeni 2022.). Moram priznati, žao mi je vratiti uređaj natrag u Samsung jer test je upravo završio, a toliko toga se još može napraviti s njim. Nastavak slijedi…

blank

blank

blank

blank

blank