Isprobali smo Apple Music na Samsungu Galaxy S20+

blank

Pet godina nakon starta servisa, Apple Music je dostupan i u Hrvatskoj. Isprobali smo uslugu putem Samsunga Galaxy S20+

Sve je počelo 8. lipnja 2015. godine predstavljanjem servisa Apple Music, a krajem mjeseca (30. lipnja 2015.) servis je ponuđen korisnicima u više od 100 zemalja svijeta. Sljedeće godine stigla je i video ponuda. Sad je konačno na red stigla i Hrvatska tako da i hrvatski korisnici mogu slušati 60 milijuna pjesama, među kojima su i neki od hrvatskih naslova. Servis je dostupan u 167 zemalja svijeta, čime je daleko uspješniji i od Spotify servisa osnovanog 23. travnja 2006. u Švedskoj. Slijedi test usluge Apple Music.

blank

Apple Music je dostupan za sljedeće platforme: macOS, iOS, iPadOS, tvOS, watchOS, CarPlay, HomePod, Windows, Android, Chrome OS, Amazon Echo, Sonos i kroz web pretraživač. Pretplatnici mogu kreirati svoj profil i zatim svoju glazbu dijeliti s prijateljima, ali i pratiti druge korisnike kako bi znali koju glazbu slušaju.

Uobičajeno je da se korisnicima nude tri mjeseca besplatnog korištenja usluge, ali korisnici u Hrvatskoj dobili su besplatnih prvih šest mjeseci nakon čega se usluga mjesečno plaća 44,99 kuna.

blank

Kroz servis Apple Music moguće je slušati internetsku radijsku postaju Beats 1 putem koje se program prenosi u više od 100 zemalja svijeta, 24 sata na dan. Beats 1 je besplatan za korištenje, čak i ako ne plaćate pretplatu na Apple Music,a glazbu odabiru mnogi poznati umjetnici.

Kako koristiti Apple Music na vašem Android pametnom telefonu

Za početak, na Android pametni telefon je potrebno preuzeti mobilnu aplikaciju Apple Music (preuzeta je 50 milijuna puta), a veličina same aplikacije razlikuje se ovisno o uređaju. Za Samsung Galaxy S20+ veličina aplikacije je 36,64 MB, a tražit će se od vas pristup kontaktima na telefonu (ako želite pratiti prijatelje čije brojeve telefona imate spremljene u svojem telefonskom imeniku), povezati se s prijateljima na Facebooku te pristup memoriji telefona. Slijedi pristanak na uvjete korištenja, kroz 12 točaka.

blank

blank

Prvo smo isprobali besplatno isprobavanje usluge Apple Music. Potrebno je unijeti svoj Apple ID ili pak kreirati novi. Uslijedila je verifikacija pristupa računu kroz SMS poruku u kojoj nam je stigao verifikacijski kod od šest znamenki. Zatim se od vas traži da unesete način na koji ćete uslugu plaćati nakon što prođe period od šest mjeseci. Odabere se Individual ili Family opcija, ovisno želite li uslugu koristiti samo vi (44,99 kuna) odnosno uslugu Apple Music može koristiti šest osoba kroz opciju Family koja mjesečno košta 69,99 kuna.

U aplikaciju možete unijeti svoju kreditnu ili debitnu karticu (Visa, MasterCatd, American Express), moguće je odabrati i plaćanje preko mobitela putem mobilnog operatora. Popunite svoje osobne podatke (ime i prezime, adresu na koju bi trebali stizati računi.

blank

Zatim među ponuđenim opcijama odaberete glazbene žanrove koje volite, glazbenike koje volite, podesite u postavkama svjetliju ili tamniju temu, dodavanje pjesama na vašu playlistu, odabir mobilne mreže ako želite streamati glazbu u bilo kojem trenutku, preuzimanje glazbe na telefon te još neke postavke.

I zatim krećete sa slušanjem glazbe. Pjesme možete preuzeti (downloadati) na svoj mobitel kako biste ih slušali bez potrošnje podatkovnog prometa, brisati ih iz Library kolekcije na telefonu, dodavati na playlistu, ostaviti like, podijeliti album. Možete gledati ekskluzivne sadržaje poput dokumentaraca o vašim omiljenim umjetnicima, koncertne filmove i originalne tv emisije. U konačnici, sve je vrlo jednostavno i razumljivo, kako su i naviknuti Appleovi korisnici.

blank

U ponudi se nalaze i hrvatski glazbenici. Pronašli smo Parni valjak, ET-jev hit Tek je 12 sati, Severininu pjesmu Prijateljice i Severinih sedam albuma. Za Bijelo dugme je dostupno 37 albuma i različitih kompilacija na kojima su njihove pjesme. Za druge glazbene žanrove slobodno sami istražite ponudu.

blank

Na Samsungu Galaxy S20+ započeli smo sa slušanjem glazbe najprije preko stereo zvučnika, uz dobru kvalitetu zvuka, bez neke zamjerke, a zatim i preko slušalica. Prvi dojmovi: to je to! Iz Apple Musica se može izaći u bilo kojem trenutku kako biste obavili bilo što na pametnom telefonu, a glazba će svirati u pozadini. Primat ćete i notifikacije dok slušate pjesme, uz lagano stišavanje zvuka pjesme na sekundu.

Želite li otkazati probnu verziju, to možete učiniti u bilo kojem trenutku. Naravno, sve pjesme koje ste prethodno preuzeli u svoj telefon nećete više moći slušati. Kako otkazati Apple Music? Odaberite For You (za vas) na dnu ekrana, zatim dodirnite na svoju sličicu u desnom gornjem dijelu ekrana te zatim Upravljanje pretplatom.

Preuzmite službenu Apple Music aplikaciju za Android

blank

blank