TEST A1 Alpha 20: Jamstvo vrijedi i nakon otplate pametnog telefona

blank

Prvo slovo grčkog alfabeta, Alpha, naziv je najnovijeg pametnog telefona u ponudi A1 Hrvatska, kojeg A1 i potpisuje, a dostupan je u dvije zanimljive izvedbe – A1 Alpha 20 i A1 Alpha 20+

S vrućim ljetnim danima, već treću godinu za redom, u ponudu A1 Hrvatska stiže novi A1 pametni telefon. U srpnju 2018. godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala je svoj prvi pametni telefon pod nazivom A1 Smart N9 s 2 GB radne memorije, 16 GB interne memorije, s ekranom dijagonale od 5,5 inča te sa stražnjom kamerom od 13 megapiksela.

blank

Prošlog ljeta stigao je A1 Alpha s 3 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, sa 6,26-inčnim ekranom s notchom na vrhu u obliku kapljice vode, a na stražnjoj se strani nalazi dvostruka AI kamera od 13 i 2 megapiksela. Pročitajte naš test A1 Alpha

Ovog ljeta A1 je svoj pametni telefon ponovo unaprijedio, s tim da su u ponudi dvije verzije: A1 Alpha 20 i A1 Alpha 20+. Prvi model ima tri senzora kamere na stražnjoj strani dok plus verzija ima četiri senzora. Povećana je i interna memorija na 128 GB, dodatno proširiva microSDXC karticama (12 GB koristi se za operativni sustav). Što se tiče smještaja prednje kamere, kod modela Alpha 20 se koristi notch sličan prošlogodišnjem modelu (na ekranu od 6,22 inča) dok jači model Alpha 20+ ima malu rupicu u gornjem lijevom dijelu ekrana dijagonale 6,53 inča.

A1 Alpha 20 & A1 Alpha
A1 Alpha 20 & A1 Alpha
blank
A1 Alpha 20 i A1 Alpha 20+

 

Jamstvo od čak tri godine i napredne mogućnosti

Ono što karakterizira oba nova A1 Android 10 pametna telefona za 2020. godinu je trogodišnje jamstvo, što znači da ćete i nakon dvogodišnje otplate još 12 mjeseci imati jamstvo. To je rijetkost na hrvatskom tržištu. Dodajmo i kako će 1 euro od svakog prodanog novog A1 Alpha pametnog telefona Telekom Austria donirati Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) za pomoć u borbi protiv virusa COVID-19. Pohvalno!

blank

Na test smo uzeli model A1 Alpha 20 u Dark Chrome tamnoj boji kućišta koje odaje dojam kvalitete jer nema uvijanja kućišta, što znači da je sve kvalitetno finiširano. Možete odabrati i drugu boju – Agathe Green. Pazilo se i na ergonomiju pa uređaj mase 165 grama ugodno leži u ruci, uz zaobljene rubove kućišta od plastike koje ne klizi iz ruke (dimenzije su 158,7 x 74,6 x 8,5 mm). Vizualno, nova Alpha 20 izgleda moderno, rubovi su zaobljeni, a senzor otiska prsta na stražnjoj strani dovoljno je samo dotaknuti i ekran se uključuje.

Dakle, idealno rješenje koje ne zahtijeva prethodni pritisak neke tipke na kućištu. S tim da se na isti način može javiti i na dolazni poziv, što se podešava u postavkama, a moguće je na isti način okinuti fotografiju odnosno pokrenuti video snimanje, dok ste u načinu fotoaparata. Nadalje, na ovaj se način mogu brzo pokrenuti i neke od aplikacija, dodavanjem dodatnih otisaka prstiju. Vrlo korisno!

blank

blank

Prepoznavanje lica druga je mogućnost otključavanja ekrana, ako želite koristiti najnovije biometrijske mogućnosti ovog telefona. Naravno, i dalje su dostupni uzorak (Pattern povezivanje točkica na ekranu), brojčani PIN ili određena lozinka. Spomenimo kako se lozinka ipak smatra najjačom zaštitom dok su prepoznavanje lica i otisak prsta nešto manje pouzdane zaštite.

Nakon što otključamo IPS ekran dijagonale 6,22 inča s „V-notch“ urezom na vrhu (HD+ 720 x 1520 piksela, omjer 19:9, 270 ppi) dobit ćemo punokrvni Android 10 pametni telefon s odličnim prikazom slike iz svih kutova, bez gubitka kvalitete ako nam je telefon smješten sa strane, a kvaliteta je bitna i kada više osoba gleda u ekran telefona. Pri tome HD+ rezolucija pokazuje sasvim dovoljnu gustoću piksela, bez primjetne pikselizacije.

A1 Alpha 20 (2020.) & A1 Alpha (2019.)
A1 Alpha 20 (2020.) & A1 Alpha (2019.)

blank

blank

Pored usjeka na vrhu ekrana smještene su informacije o točnom vremenu, kapacitetu bateriju, signalu i pristigle obavijesti, a veličina ikona i fonta je solidno velika. Čak je veća nego kod većine današnjih telefona, što je veliki plus. Podržan je i noćni način rada, ali i način zaštite očiju od plavog svjetla u noćnim satima, što je također veliki plus. Ova se mogućnost može podesiti kako bi se aktivirala i deaktivirala u određeno vrijeme noći odnosno dana.

Baterija, kamere

Ono što danas zanima korisnike pametnih telefona svakako je baterija, a A1 Alpha 20 ima ugrađenu bateriju kapaciteta 4000 mAh. Uz HD+ rezoluciju, čipset MT6762 Helio P22 s osam procesorskih jezgri na taktu do 2 GHz i 4 GB radne memorije telefon omogućuje više od jednog dana korištenja. Dakle, nema straha od istrošene baterije niti u večernjim satima, ako ste bateriju napunili prethodnu noć. Priloženi punjač bateriju puni snagom od 10 W odnosno strujom od 2 A, preko microUSB konektora. Na gornjoj strani kućišta smješten je 3,5 ulaz za slušalice koje su i priložene u pakiranju.

blank

Novi A1 4G pametni telefon na stražnjoj strani ima trostruku kameru, uz senzore koji su smješteni jedan ispod drugoga te vrlo lijepo izgledaju na pozadini kućišta koje svakako preporučujemo zaštititi zaštitnom maskom. S obzirom da je ovaj uređaj izradio Alcatel, a testiranje potpisuju austrijski A1 stručnjaci, možete potražiti i masku za model Alcatel 3L (2020).

Trostruka kamera u kombinaciji 48 MP + 5 MP + 2 MP omogućuje napredne fotografske mogućnosti. Glavni senzor od 48 megapiksela koristit ćete u većini situacija, a uz otvor blende f/1.8 kamera će biti upotrebljiva i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Senzor je veličine 1/2.25″, a nalazi se u sredini trostrukog postava kamera. Ispod njega nalazi se širokokutni senzor koji hvata poprilično širok kut tako da se s male udaljenosti može snimiti daleko veći kadar.

blank

(Fotografirano s A1 Alpha 20: normalno, širokokutno, makro)

A na vrhu je smješten senzor od 2 megapiksela namijenjen snimanju objekata s udaljenosti od samo nekoliko centimetara. Čak uz najveći digitalni zum kamera omogućuje dobre rezultate. Moguće je koristiti i ručne postavke, što će biti zanimljivo fotografski naprednijim korisnicima. Dakle, u rukama ćete imati poprilično dobru kameru, s dobro izoštrenim detaljima koji će zadovoljiti većinu korisnika. Kamere su u 2020. godini zaista napredovale.

Za zabavu, ugrađeni su AR emoji s kojima ćete se zabavljati kad ne znate što biste drugo radili. Ili pak ako točno znate što želite postići s ovim zanimljivim emoji stickerima koji prate geste našeg lica. Ne propustite aktivirati Google Lens uslugu s kojom ćete daleko više iskoristiti kameru te otkriti puno informacija o onome što snimate. Recimo, gdje je kupljena majica vaše prijateljice. Ili pak prevesti određeni tekst. Dodatnih mogućnosti nudi bočna tipka za Google pomoćnik (Assistant) s kojom pokrećemo Googleovu tražilicu.

Naravno, nismo odoljeli pokrenuti prednju kameru od 8 megapiksela kako bismo pogledali kako izgledamo, bez korištenja zabavnih emoji stickera, a naknadno se snimke mogu i podešavati kroz zanimljive alate dostupne na jedan klik na donjem dijelu ekrana.

blank

 

Cijena za A1 Alpha 20

A1 Alpha 20 uz A1 tarifu Mobilna M košta 9 kuna jednokratno i 15 kuna mjesečno kroz dvije godine. Za 179 kuna, koliko mjesečno košta tarifa Mobilna M, dobit ćete 5 GB interneta, 5000 min ili SMS-ova prema svim mrežama te dodatnih 5 GB interneta odaberete li e-račun.
Alpha 20 se može kupiti i bez potpisivanja ugovora na dvije godine, uz maloprodajnu cijenu od 1199 kuna. Ako svoj novi A1 Alpha 20 model kupite putem weba, na poklon ćete dobiti Bluetooth slušalice Music Sound, zaštitnu maskicu te zaštitu za staklo.

blank

 

RETRO Pogled u prošlost: A1 Smart N9 (2018.)

U srpnju 2018. godine A1 Telekom Austria Grupa lansirala je svoj prvi pametni telefon pod nazivom Smart N9. Hardverska kombinacija unutar kućišta je 2 GB radne memorije, 16 GB interne proširive microSD karticama, 2900 mAh je kapacitet baterije. Na stražnjoj strani se nalazi kamera od 13 megapiksela, senzor otiska prsta, a na prednjoj IPS LCD ekran dijagonale 5,5 inča (720 x 1440 piksela) i kamera od 8 megapiksela s LED blicom. Pokreće ga MediaTek MT6739WA čipset, uz četiri jezgre na taktu do 1,3 GHz.

A1 Smart N9
A1 Smart N9