TEST LG K41S: Telefon koji ima sve, pa i više

blank

Možda će teza o svakom novom mobitelu kao najboljem zvučati sto puta viđenom, ali kod modela LG K41S to je zaista tako

Svake su godine pametni telefoni sve bolji i bolji, to je jasno već desetljećima, od kada postoje mobiteli. Ali, u određenim godinama mobiteli ipak naprave veći iskorak te nisu samo bolji u odnosu na prethodnika nego puno, puno bolji.

Konkretno, model LG K41S ima čak i jedan senzor kamere više u odnosu na testirani LG Velvet s tri senzora. K41S nudi tako i makro senzor na stražnjoj kameri pa su i snimke s udaljenosti od samo četiri centimetra na kraju kvalitetne.

blank

Glavne prednosti modela LG K41S (puna oznaka LG LM-K410EMW) svakako su veliki ekran od 6,56 inča u HD+ rezoluciji, što je povećanje s prošlogodišnjih modela LG K40S sa 6,1 inča, ali u odnosu na model LG K40 s 5,7 inča. U međuvremenu, ova su tri modela promijenila perspektivu ekrana pa K40 ima omjer stranica 18:9, K40S ima 19:9, a kod novog K41S omjer je 20:9. Zasigurno će nasljednik imati 21:9.

IPS matrica kod sva tri modela, pa i kod novog, nudi odličan vidljivi kut, bez gubitka kvalitete ako se telefon gleda i pod kutom, što je odlično kada sadržaj na ekranu gleda više osoba. Ekran se otključava dvostrukim tapkanjem po ekranu, što je i brže i praktičnije, ali i dugoročno dobro rješenje s obzirom da ne moramo koristiti bočnu On/off tipku koja je ipak fizička te će duže trajati.

blank

Kad već spominjemo tipke recimo i kako se na lijevoj bočnoj strani, uz tipke glasnoće, nalazi i tipka pristupu Google Assistantu, digitalnom pomoćniku koji omogućuje zadavanje različitih glasovnih naredbi. Dakle, ne morate po telefonu tražiti kakva će sutra biti vremenska prognoza ili kolika je udaljenost od Zagreba do Berlina nego je to dovoljno samo glasom pitati telefon. Na donjem se dijelu nalazi i 3,5 mm ulaz za slušalice.

Ukoliko se istovremeno pritisnu tipke za uključivanje telefona i tipka za stišavanje zvuka, resetirat ćete telefon. To je vrlo bitno za znati ako vam se slučajno telefon zamrzne, a baterija se ne može izvaditi van. Sva sreća, nama se LG K41S niti jednom nije zamrznuo, a ugrađeni čipset Mediatek MT6762 Helio P22 radi sasvim dobro. Isti se čipset s osam jezgri na taktu do 2 GHz koristi i u K40 i u K40S.

Uz 3 GB radne ovaj 4G pametni telefon s Androidom 9 i 32 GB memorije proširive microSD karticama u konačnici radi sasvim dobro, bez ustručavanja i za pokretanjem nešto zahtjevnijih aplikacija. I za rad s više njih. Istovremeno, baterija od 4000 mAh u lijepom plavom kućištu i uz samo HD+ ekran može potrajati i do nekoliko dana.

blank

Spomenimo vrlo bitan podatak o udovoljavanju standardu američke vojske MIL-STD-810G, koji je daleko rigorozniji od IP68. Plastično kućište odaje dojam da je od stakla pa je zato i poprilično sklisko u rukama, na direktnom svjetlu vidljivi su i otisci prstiju, ali stvar rješava zaštitna prozirna silikonska maska koja dolazi u pakiranju. Pohvala za ovaj poklon jer ne morate tražiti zaštitu odmah nakon kupnje.

U praksi, uz testni video, pri 50 posto osvjetljenja, baterija se od 100% do 0% troši ovako (ukupno je trajala oko 15 sati neprestane reprodukcije videa):
100% u 13:00
22% u 01:16
0% u 03:46

blank

blank

Zatim je uslijedilo punjenje baterije s punjačem snage 10 W i USB Type-C kabelom, a baterija se od 0 do 100 posto napunila za nešto manje od dva sata. S punjenjem smo počeli u 15 sati, a u 16:57 je baterija bila napunjena:

15:00 0%
15:05 7%
15:11 11%
15:16 15%
15:32 30%
15:52 51%
16:12 70%
16:32 87%
16:57 100%

blank

blank

Uz straga smješteni senzor otiska prsta zasigurno je najbitniji detalj mobitela K41S i stražnja četverostruka kamera koja dolazi u kombinaciji 13 MP + širokokutna 5 MP + dubinska 2 MP + makro 2 MP. Dakle, sve je tu, sve što vam je danas potrebno: Istina, nema teleskop uz koji bi bilo moguće optičko ili hibridno zumiranje, ali to je karakteristika pametnih telefona koji su barem četiri do pet puta skuplji.

Stražnja kamera radi fullHD video, a općenito je kvaliteta snimki sasvim dobra (pridonosi i umjetna inteligencija koja dodatno optimizira scene). Ako niste prerigorozni i ne zumirate svaki piksel, reći ćete: kapa dolje! I prednja kamera od 8 megapiksela ne zaslužuje kritike. Dakle, sasvim dobar rezultat koji možete vidjeti na našim snimkama.

Fotografirano s LG K41S
Fotografirano s LG K41S
Fotografirano s prednjom kamerom, LG K41S
Fotografirano s prednjom kamerom, LG K41S

Generalno, kamere su u odnosu na prethodnike znatno uznapredovale – recimo, prošlogodišnji LG K40Sima dvostruku kameru od 13 + 5 megapiksela (ima širokokutni senzor) dok LG K40 ima samo jedan senzor od 16 megapiksela. Jedino je prednja kamera kod modela LG K40S s više megapiksela (13) u odnosu na 8 na K41S.

Kućište debljine 8,2 mm ugodno leži u ruci, masa telefona je 191 gram, a unutar kućišta nalazi se i NFC čip s kojim je moguće obavljati beskontaktno plaćanje, jednu od stvari koja se u ovim vremenima preporučuje na većini prodajnih mjesta. Dakle, nakon ugovaranja usluge kod vaše banke zatražite mobilno bankarstvo i beskontaktno plaćanje s mobitelom.

Cijena za LG K41S u domaćim se trgovinama kreće od cca 1000 pa do 1400 kuna, a spomenimo i kako telefon ima DTS-X 3D zvuk koji proširuje zvučnu sliku kako bi se uz veliki ekran i zvukovi što bolje doživljavali.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

 

blank

blank