TEST LG K40 Što donosi XL oznaka i serija K

blank

Ako bismo arapski broj 40 napisali rimskim brojevima bio bi to XL. Testirali smo LG K40 odnosno LG K XL

U prosjeku, čovjekov aktivni radni vijek je 40 godina – počinje sa završavanjem škole, a završava odlaskom u mirovinu.
U numerologiji, ukoliko u nju vjerujete, određeni brojevi pripadaju u povoljne i nepovoljne. I dok se uz nepovoljne brojeve vežu različite opasnosti, problemi, nevolje, lažni prijatelji, loše zdravlje, uz povoljne brojeve ide sve pozitivno. Broj 40 spada među povoljne brojeve, a karakteriziraju ga napor i iznenadne napetosti.

Ako ste vjernik i pročitali ste Bibliju, onda ste primijetili kako je broj 40 vrlo čest broj. Korizma od Pepelnice do Uskrsa traje 40 radnih dana, u vrijeme kad je Noa bio aktivan kiša je padala 40 dana i 40 noći te donijela veliki potop na Zemlju, a Isus je u pustinji proveo 40 dana. Čitajući Bibliju pronaći ćete broj 40 vrlo često.

blank

Postoji još primjera koji se vežu uz broj 40: trudnoća traje 40 tjedana, s 40 godina čovjek je na intelekutalnom vrhuncu, a Slaveni su koristili mjeru pod nazivom oka koja je sadržavala 40 nečega. I dok ćemo mi kao nekakav krajnji broj za označavanje raznih situacija koristiti baš broj 100 (sto puta sam ti rekao, bilo je to prije 100 godina), Rusi koriste broj 40 u takvim situacijama.

U vrijeme starih Rimljana nastali su rimski brojevi koje su kasnije u većini dijelova svijeta zamijenili arapski brojevi, a zanimljivo je kako u rimskom brojevnom sustavu ne postoji broj nula. Kako bismo napisali broj 40 rimskim brojevima, koriste se dva slova – X i L, a istovremeno XL označava i nešto vrlo veliko.

Odgovara li vam jakna s oznakom XL? Možda se u njoj nećete ugodno osjećati jer vam je prevelika ili pak premala, ali ćete s pametnim Android telefonom LG K40 sigurno reći kako vam odgovara u ruci, bez obzira imali veću ili manju ruku. Za današnje pojmove srednje velik smartphone ugodno leži u ruci, s blago zaobljenim staklom na prednjoj strani koje prekriva poprilično velik IPS LCD ekran od 5,7 inča, u omjeru 18:9. Uz IPS matricu veže se kvaliteta i dobar prikaz u svim uvjetima, a mi smo 4G dual SIM LG K40 isprobali na sunčanom Jadranu. K40 predstavljen je na Mobile World Congressu 2019 u Barceloni u veljači 2019. godine.

blank

blank

blank

blank

Uz odličan vidljivi kut, ekran podržava i plavo osvjetljenje za noćne sate te podešavanje veličina stavki na ekranu kako bi bile dobro vidljive i onima sa slabijim vidom. Imali bolji ili slabiji vid, vjerojatnost da ćete HD rezoluciju 720 x 1440 piksela primijetiti u svakodnevnom radu je zaista mala. Obol je to koji dolazi uz povoljniju i nižu cijenu, a istovremeno dobru kvalitetu prikaza informacija. Veliki plus koji dolazi uz K40 je Eco Playback koji zatamnjivanjem ekrana prilikom slušanja glazbe štedi bateriju, bez da moramo sami podešavati osvjetljenje i kasnije ga vraćati na željeni nivo.

blank

blank

New Moroccan Blue naziv je plave boje kućišta u kojoj smo na test dobili LG K40, a dostupne su još dvije boje – crna i siva. Plastična pozadina s glossy finišom dobro leži u ruci, na površini ne ostaju tragovi prstiju pa će se u pakiranju priložena krpica za čišćenje češće koristiti za ekran nego za stražnju stranu na kojoj se nalaze kamera, LED blic i senzor otiska prsta.

blank

I dok se na bočnoj desnoj strani nalazi tipka za pokretanje i isključivanje telefona (i ekrana), na bočnoj lijevoj strani pronalazimo tipku Google pomoćnika. Dovoljno ju je pritisnuti i kratko držati te upiti što vas zanima, bez da upisujete u Google traženi pojam.

blank

blank

Na dnu bočnog dijela kućišta smješteni su zvučnik, 3,5 mm ulaz za slušalice te microUSB za punjenje baterije kapaciteta 3000 mAh koja nije promjenjiva bez odlaska u servis. Zbog toga je kućište poprilično čvrsto, utegnuto, nema škripuckanja. Baterija se uz klasično korištenje mobitela za svakodnevne, danas uobičajene aplikacije (bez igranja zahtjevnijih igara) može koristiti i do dva dana.

Uz 2 GB radne memorije, što je donja granica ugodnog rada, ali uz HD ekran to ne dolazi previše do izražaja (osim pri povratku na početni ekran iz nekih zahtjevnijih aplikacija), LG K40 se s Androidom 8.1.0 te uz Mediatekov čipset MT6762 Helio P22 dobro drži u većini situacija. Takt osam jezgri procesora maksimalno ide do 2 GHz (četiri jezgre rade na taktu do 2 GHz, četiri na maksimalnih 1,5 GHz), a u K40 je ugrađeno 32 GB interne memorije. Nije vam dovoljno? U utor ćete moći smjestiti microSD karticu kapaciteta do 1 TB. Dakle, nema problema s memorijom.

blank

Zanimljiva nam je prednja kamera od 8 megapiksela i uz otvor blende od f/2.0. Dobro se bori s teškim uvjetima kao kada u pozadini imamo jako svjetlo, automatski podešava osvjetljenje ovisno o okruženju. Uz LED blic na prednjoj strani, moguće je dobiti i zabavne efekte poput Music Flash kada se bljeskalica usklađuje s glazbom koju u tom trenutku slušate. Želite li napraviti svoj gif, bljeskalica će napraviti četiri puta osvjetljenje. Moguće je s prednjom stranom dobiti i zamućenu pozadinu.

blank

blank

blank

Umjetna inteligencija koristi se kod prednje i stražnje kamere te može prepoznati osam različitih scena i tako prilagoditi osvjetljenje pojedinim situacijama poput izlaska i zalaska sunca, a telefon će razlikovati ljude od životinja, znat će kada fotografiramo cvijeće ili hranu. 16-megapikselna stražnja kamera ima auto fokus te donosi solidne fotografije s kojima ćete u većini situacija biti zadovoljni i pohvaliti se na društvenim mrežama odmah nakon što obavite fotkanje, bez odlaska u galeriju. Odlično rješenje! Video se snima u full HD rezoluciji.

Fotografirano s LG K40:

blank

Kamera pruža i vizualnu pretragu za onim što smo fotografirali pa ćemo vrlo brzo i lako saznati dodatne informacije bilo o odjeći koja nam se sviđa, automobilu ili bilo kojem drugom objektu snimanja. Google Lens je odlična funkcija.

blank

Trendovski orijentiran, uz popriličan broj naprednih i zanimljivih funkcija, novi LG K40 balansira s povoljnom cijenom i u pojedinim segmentima nešto slabijim hardverom. A među zanimljive funkcije spadaju svakako Smart Doctor (koji pruža pogled na rad mobitela što se tiče korištenja baterije, pohrane, radne memorije), zatim KnockON kod kojeg se dvostrukim dodirom odnosno kuckanjem po ekranu zaključava odnosno otključava ekran. Imate li dolazni poziv, LED bljeskalica će treperiti u skladu s odabranom melodijom kako ne bismo u bučnim uvjetima propustili poziv.

blank

blank

Cijena za LG K40 u slobodnoj prodaji kreće se od 1100 do 1300 kuna (kolovoz 2019.), a dostupan je i kroz pretplatnički model u A1 Hrvatska.

blank

blank

 

RETRO Povratak u prošlost: LG K serija

Unatrag 15-ak godina LG-jeva serija K iznjedrila je vrhunske modele koji će zauvijek ostati zapisani u povijesti mobilne telefonije – Chocolate, Shine, Prada, Cookie, Arena… Svi ti modeli su uz slovo K imali i još jedno dodatno – KG800 Chocolate (2006.), KU970 Shine (2007.), KE850 Prada (2007.).

LG KG800 Chocolate, KU970 Shine, KE850 Prada
LG KG800 Chocolate, KU970 Shine, KE850 Prada

 

Model koji sadrži samo slovo K i s kojim je započeta serija je LG K10 predstavljen početkom 2016. godine, uz 5,3-inčni HD ekran, 1 do 2 GB radne memorije, 16 GB interne, bateriju kapaciteta 2300 mAh, a Android 5.1.1 (Lollipop) pokreću Qualcomm i Mediatek čipseti, ovisno za koje je tržište telefon bio namijenjen.

LG K10
LG K10

Pamtimo i LG K3 iz 2016. godine, a nudi ekran od 4,5 inča, Android 6, radi na taktu do 1,1 GHz, ima 1 GB radne memorije i 8 GB interne te stražnju kameru od 5 megapiksela i prednju VGA od 0,3 megapiksela. Baterija je kapaciteta 1940 mAh.

LG K3
LG K3