TEST LG Velvet: Famozno zvuči, famozno izgleda

blank

Baršunasti, svilenkasti osjećaj pod prstima ne dolazi s kvalitetnim kućištem novog pametnog telefona LG Velvet, ali dolazi nešto drugo

Ne znam jesu li u LG-ju najprije smislili naziv za novi Android 10 smartphone ili su prvo osmislili dizajn, ali činjenica je da su pogodili i s odabirom dizajna i s odabirom naziva telefona Velvet.

blank

Mobilna industrija voli slovno-brojčane oznake, one su (od)uvijek dio oznake svakog mobitela. Kad bih vas pitao znači li vam što oznaka KG800, vjerojatno biste najprije pomislili na „800 kila nečega“. Ne bi vam pala na pamet riječ čokolada, zar ne? Vjerojatno je netko, tamo u Koreji, razmišljao o tome te se sjetio da bi mobiteli mogli imati i nekakve nazive

Pa je KG800 iz 2006. godine dobio dodatni naziv čokolada odnosno LG Chocolate. Zvuči dobro, primamljivo, pamtljivo i zaziva zazubice; ne kako biste ga pojeli nego neku drugu vrstu zazubica. Pa su zatim predivnom kliznom modelu KE970 dodali naziv Shine. Sjaji dobro! KE850 Prada stigla je kao dio suradnje sa svjetski poznatim brandom, a cool su bili nazivi Cookie (jedan od najuspješnijih modela i na našem tržištu), Secret, Arena.

2009. godine je uslijedila nova čokolada u dva izdanja, BL20 New Chocolate i BL40 New Chocolate. Prvi je bio klizni (slider), a drugi izduženi mobitel u omjeru stranica ekrana 21:9. Tek sad vidimo koliko je taj mobitel bio ispred svojeg vremena, uz ovakav omjer stranica ekrana. Bio je idealan za gledanje filmova snimljenih u pravom kino formatu.

Pogledajte što sam pronašao u vrećici iz 2006. godine:

 

Zatim je u 2012. uslijedio naziv Optimus, serija Android telefona koja je dala obol mnogim LG-jevim telefonima različitog ranga, od nižih do viših karakteristika. Zatim je u kolovozu 2013. godine predstavljen model LG G2, čime je oznaka Optimus postala manje bitna, a u prvi plan se ponovo stavilo samo klasično označavanje modela. Sjećam se tog kolovoza, bio sam jedini hrvatski novinar na ekskluzivnom predstavljanju u New Yorku.

Od tog modela LG ulazi u arenu biranih, u kojoj su do tada vladali malobrojni proizvođači, a prilikom usporedbe najjačih mobitela novinari su birali samo Samsung, HTC, Sony i Apple. LG je ušao u to društvo. Nastavilo se s modelom LG G3, pa s LG G4 s kožnim pokrovom, a svoje mjesto u povijesti pronašao je i LG G5 s različitim dodacima koji su se mogli dodati na sam telefon.

Odlične kritike tržišta i struke pobrala je LG V serija, uz odlične hardverske karakteristike i dobru cijenu. Vraćamo se sada u sadašnjost, na LG Velvet model koji nosi oznaku LG LM-G910EMW. Primijetit ćete i da više nema oznaku ThinQ.

Kakav je osjećaj dodirnuti baršun?

blank

blank

Poput baršuna i svile, LG Velvet je ugodan na dodir. Fascinira osjećaj tankoće kućišta, kao da držimo papir u rukama. Jako lijep papir. Istina, kućište je osjetljivo na otiske prstiju, ali se nakon nekog vremena naviknete. S obje bočne strane kućište je ugodno, ergonomski zakrivljeno. Osjećaj je premium(ovski), uz 180 grama mase.

Kućište od stakla, s obje strane, uz metalni okvir, poprilično je sklisko u rukama kao i svi današnji pametni telefoni. Dakle, maska je obavezna za korištenje, osim ako ne želite razmišljati o padu telefona. Ako padne, mogao bi otklizati poprilično daleko.

LG je u novi Velvet ugradio dvije godine stari čipset Snapdragon 845, iz 2018. godine. Isti čipset LG je u toj 2018. godini ugradio u fenomenalni LG V35 ThinQ te u LG G7 ThinQ. Uz 4G verziju Velveta postoji i Velvet 5G, a 5G izvedbu pak pokreće ovogodišnji (novi) Snapdragon 765G. Da, strategija oko ugradnje starog čipseta je pomalo čudna, ali ako usporedimo spomenuta dva čipseta, po pitanju snage je superiorniji Snapdragon 845 čiji je takt do 2,8 GHz (Snapdragon 765G radi na maksimalnih 2,4 GHz).

blank

blank

Uz 6 GB radne memorije Velvet dobro funkcionira u svim uvjetima u kojima smo ga koristili, LG UX 9 sučelje nadograđeno na Android 10 ne kvari doživljaj, nema suvišnih aplikacija, a nakon što se telefon uključi aplikacije su suptilno organizirane po mapama tako da nemamo osjećaj nikakvog viška.

Ono što kod Velveta dominira jeste stražnja strana kućišta na kojoj se nalazi odlično dizajnirana trostruka kamera. Na vrhu je smješten glavni senzor od 48 megapiksela, unutar najvećeg kruga, dok su ispod u manjim krugovima smješteni senzori od 8 (širokokutni) i 5-megapikselni dubinski. Dakle, imate sve za hvatanje različitih situacija. Uz senzor veličine pola inča, 1.8 otvor blende i bez optičke stabilizacije slike fotografije su vrlo dobre (zadovoljavajuće prolaze i u noćnim uvjetima). Na dnu ovog niza na stražnjoj strani je LED bljeskalica.

Pogledajte fotografije s LG Velvet:

Fotografirano s LG Velvet
Fotografirano s LG Velvet

Dizajn je dobro pogođen, bit ćete zadovoljni i s onime što ćete vidjeti na zakrivljenom P-OLED ekranu od 6,8 inča, u fullHD+ rezoluciji. Omjer stranica ekrana je 20,5:9. Još malo pa kao ona izdužena nova čokolada. Na vrhu ekrana je urez s prednjom kamerom od 16 megapiksela dok se na donjem dijelu koristi optički čitač otiska prsta.

Od konektora LG nije izbacio 3,5 mm ulaz za slušalice, a svoje kupce časti i sa stereo zvukom koji dobro zvuči. Dodatak na kućištu je i posebni gumb koji pokreće Google Assistenta, digitalnog pomoćnika za kojeg sve češće susrećemo posebnu tipku. Ako više volite glasom upravljati telefonom, to je idealna funkcija.

Spomenimo i da je kućište vodootporno te mu ne smeta niti prašina (IP68), a udovoljava čak i standardima američke vojske, koji se kriju iza oznake MIL-STD-810G. Dakle, u ringu s većinom drugih vrhunskih pametnih telefona na tržištu, LG bi sigurno izašao kao pobjednik, s obzirom što sve može podnijeti.

blank

Unutar kućišta je smještena baterija kapaciteta 4300 mAh. Dakle, niti malen ali niti prevelik kapacitet, a sigurno se pazilo i na debljinu kućišta od 7,9 milimetara. Baterija se od 0 do 85 posto puni za 76 minuta, što se u praksi pokazuje najbolji postotak za kraj punjenja, kako bi se baterija sačuvala što duže (idealno je bateriju puniti kad kapacitet padne na 15 do 20 posto). Baterija se do 100 posto puni za oko dva sata.

Ovako izgleda punjenje s punjačem snage 15 W, a s punjenjem smo počeli u 11 sati:
11:00 0%
11:03 5%
11:10 15%
11:24 33%
11:34 45%
11:54 67%
12:16 85%

Baterija se može i bežično puniti snagom od 9 W, a prazni se na sljedeći način, nakon što smo na LG Velvetu u 16:00 sati, uz 50 posto osvjetljenja ekrana, pokrenuli testni video koji koristimo za sve pametne telefone koje testiramo (od 100 do 9 posto baterija je trajala duže od 17 i pol sati):
16:25 100%
23:40 64%
08:20 17%
10:00 9%

Cijena za LG Velvet

LG Velvet sa 128 GB memorije (plus utor za microSD) ima cijenu od 4290 kuna (listopad 2020.), a za taj se novac dobije izduženi dizajn za lakše držanje telefona u ruci, kojem ipak preporučujemo kupnju zaštitne (obavezno prozirne) maske kako bi dizajn došao do izražaja. Pohvaljujemo bateriju, kojoj bi (ipak!) dobrodošao nešto jači punjač.

blank

Solidne su i hardverske karakteristike LG Velveta kojeg ćete sigurno ponosno pokazivati na stolu. Ne znamo planira li LG dodatno jaču izvedbu pod (možda) nazivom Velvet Pro ili pak Velvet Plus, koja bi mogla zadovoljiti one korisnike koji traže najbolje što se može dobiti na tržištu.

Za vrijeme testa LG Velvet je izazivao pozornost ne samo kolega novinara koji su u našim rukama po prvi put u Hrvatskoj vidjeli novi Velvet nego i svih prijatelja koji me svaki tjedan pitaju koji mobitel koristim. Nakon Velveta, moj drugi (sekundarni) mobitel bit će LG Optimus 3D iz 2011. godine, s dvostrukom stražnjom kamerom koja snima 3D video i s 3D ekranom kojem za gledanje sadržaja ne trebaju 3D naočale. Nakon vraćanja Velveta natrag u LG ne mogu nastaviti s nečim običnim u rukama i na stolu.

LG Optimus 3D
LG Optimus 3D

 

U nastavku pogledajte još neke od LG-jevih uspješnica kroz povijest

 

blank

LG Prada
LG Prada
LG Optimus 2X
LG Optimus 2X
LG Optimus 2X
LG Optimus 2X
LG Crystal
LG Crystal
LG HB620T
LG HB620T