TEST meanIT Veteran IV plus: Ovo je jedan od najjednostavnijih mobitela

blank

Mobitel meanIT Veteran IV plus je toliko jednostavan da će ga malo pametniji kućni robot-usisavač moći koristiti

Kad ste posljednji put u ruci imali mobitel s fizičkim tipkama? Viđate li takve telefone? Ako ih ne viđate, onda ste se okružili ljudima sličnih vama – imate moderan pametni telefon s velikim ekranom, pristupom internetu, snažnu kameru, ne slušate FM radio. Iako je ovo klasični mobitel, a za njima je i dalje velika potražnja u Hrvatskoj (govorimo o desecima tisuća prodanih komada godišnje), u izborniku se može pronaći puno toga.

Novi model meanIT Veteran IV plus cilja upravo na veterane, ali ne po broju godina korištenja mobitela nego po broju godina života. Jasno, možete ga koristiti i kao drugi mobitel, uz pametni telefon, jer je mali dimenzijama, izuzetno je lagan, a padne li neće mu se ništa (najvjerojatnije) dogoditi.

Nema što nema

Ima 1,77-inčni ekran, ima 21 tipku na prednjem dijelu kućišta, a među njima su neke za koje nećete možda odmah shvatiti čemu služe. Nama je trebalo neko vrijeme dok smo pronašli kako okinuti fotografiju s kamerom koja se nalazi na stražnjoj strani kućišta. Tamo nema LED-ice koja bi se koristila za snimanje fotografija, ali LED-ica je smještena na boljoj poziciji – na vrhu kućišta kako bi služila kao lampa. S tom lampom ćete se snaći na tavanu, u podrumu, po mraku, noću ako ustajete iz kreveta, a može se uključiti nešto dužim pritiskom na tipku 0.

blank

Navigacija s tipkama je u suštini vrlo jednostavna te se puno toga može postaviti na početne tipke, bez odlaska duboko u izbornik. Najprije smo tipke upoznali pogledom, a zatim i kroz funkcionalnost. Tipke nude ugodan i precizan hod, otkrivaju kvalitetu izrade, slova i brojevi su povećani do maksimuma prilikom otiska kako bi osobe koje slabije vide lakše uočile sve znakove. Ovo je pravi mobitel za starije osobe.

Jednostavno na kvadrat

Nakon dugo vremena napisali smo i nekoliko SMS poruka putem tipkovnice koja je za naprednije korisnike ostala negdje u prošlosti. Logika navigacije je onakva kakve se sjećamo: u glavni izbornik ulazimo preko lijeve tipke ispod ekrana, a zatim se putem strelica krećemo gore i dolje. Ne može biti jednostavnije.

Može! Za one koji će samo trebati nazvati nekoga dovoljno je da pritisnu tipku M1 i M2. Pod tim tipkama potrebno je spremiti dva telefonska broja koja ćete osobi (vlasniku ovog telefona) negdje zapisati, ako ne može zapamtiti.

blank

Još je jednostavnije pozivanje uz pomoć foto imenika. Na osam lokacija se uz telefonski broj može snimiti i fotografija te će pozivatelj lakše prepoznati koga treba nazvati. Postoji još jedno još jednostavnije rješenje: SOS tipka na stražnjoj strani kućišta. Dovoljno ju je samo pritisnuti pozvat će prethodno definirani broj telefona. Ili više njih, ako ih se unese maksimalno pet, a prva osoba se ne javi na pozi. Na primjer, na prvu poziciju možete smjestiti sina, na drugu susjeda, a na treću hitnu pomoć.

blank

Ovo je idealno rješenje i u slučaju neke opasnosti. Recimo, padnete na pod i ne možete ustati, iz nemoći ili straha da ste nešto slomili. Ali, mobitel vam je nadohvat ruke te samo prstom pritisnete SOS tipku. Slijedi SOS poziv, uz uključen vanjski zvučnik (speakerphone).

Sad kad smo opisali sve moguće načina pozivanja, a postoji i klasični način kroz pretragu telefonskog imenika kapaciteta 200 brojeva (u memoriji telefona) plus SIM kartica s cca 250 brojeva telefona, pogledajmo što još nudi meanIT Veteran IV plus.

blank

Plus mogućnosti

Ovaj plus u nazivu znali zaista neke dodatne, plus mogućnosti. U neke ste se već uvjerili, kroz foto imenik na primjer, ali postoje i neke poput slušanja glazbe. Umetnete microSD karticu kapaciteta do 16 GB iza baterije (da, baterija se može izvaditi van), na koju vam je netko snimio glazbu i možete uživati u zvuku. Moguće je preko 3,5 mm ulaza za slušalice spojiti upravo njih – slušalice.

Odlučite li slušati stari FM radio, za to vam neće trebati slušalice jer je antena već integrirana u kućište telefona. Moguće je ostaviti aktivan radio u pozadini, a zatim pročitati dolazne SMS poruke, na primjer. Ili zapisati neku stavku u notes i kalendar.

blank

Mobitel meanIT Veteran IV plus ima i pet alarma, kalkulator, ali nema internet. To znači da nema niti iznenađenja. Iznenaditi vas može netko s drugog telefona ukoliko vam preko Bluetootha pošalje neku stavku, poput fotografije. Iako je kamera izuzetno male rezolucije, poslužit će za snimanje malih uspomena. Postoji i audio player tako da na onu memorijsku karticu možete snimiti i glazbu ili pak fotografije. Postoji i diktafon za snimanje audio zapisa.

blank

Baterija, cijena

Ovaj dual SIM telefon omogućuje dane i dane korištenja jer ako zanemarite sve prethodne napredne funkcije onda će vam baterija kapaciteta 600 mAh zaista trajati jako dugo. Nema svakodnevnog punjenja baterije, ali nema niti Facebooka, niti WhatsApp i Viber poruka, nema besplatnih poziva preko spomenutih aplikacija.

Ovo je jednostavan mobitel namijenjen prvenstveno starijim osobama koje trebaju samo zapamtiti gdje su ostavili mobitel, a korištenje će im biti jednostavno, bez ikakvih upitnika u glavi. Mobitel ne zauzima niti puno mjesta tako da će stati u svaki džep hlača pa i košulje.

blank

Cijena za meanIT Veteran IV plus je 249 kuna (listopad 2021.), a u pakiranju ćete uz mobitel dobiti punjač te detaljne upute prevedene na hrvatski jezik. Kao što je i izbornik telefona preveden na hrvatski jezik. Ovo je uređaj kojem se nema što prigovoriti, nema nikakvih minusa nego samo pluseve, kao što mu i naziv sugerira. Detaljnije pogledajte u video filmu.

 

 

blank

blank blank blank blank