TEST Nokia G20: Kad se spoje skandinavski stil i dugotrajnost

blank

Sigurno ste čuli za G20 zemlje, skupinu najmoćnijih država na svijetu. Moćna je i Nokia G20, novi pametni telefon sa sjevera

Group of Twenty (G20) Finance Ministers and Central Bank Governors ili Skupina od 20 ministara financija i guvernera središnjih banaka je neformalni forum u kojem su od 2008. godine okupljene sljedeće države članice:

Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Europska unija.

Spomenutih 20 članica s dvije trećine stanovništva svijeta čini 90 posto svjetskog BDP-a odnosno 80 posto svjetske trgovine. Stanovništvo spomenutih država može uživati i u sigurnosti gospodarstva.

blank

U sigurnosti će uživati i vlasnici novog pametnog telefona Nokia G20, uz bočno postavljen senzor otiska prsta te otključavanje telefona uz pomoć prednje kamere od 8 megapiksela smještene unutar ureza na vrhu ekrana od 6,5 inča, u HD+ rezoluciji (720 x 1600 piksela), u omjeru 20:9.

Još veću sigurnost pruža podatak o čak tri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja te dvije godine nadogradnji operativnog sustava. Instaliran je Android 11 što znači da uskoro možemo očekivati nadogradnju softvera na Android 12, a zatim u 2022. godini i na Android 13. Uz sigurnosne nadogradnje sigurni ste i u 2022. i u 2023. pa i u 2024. godini. Do tada možemo očekivati da će se pojaviti nekoliko nasljednika modela Nokia G20.

blank

Boja noći

Night / Dark Blue naziv je boje koja je navedena na pakiranju u kojem ćete dobiti i kompletan punjač. I dalje se na prednjem dijelu predivno dizajniranog kućišta nalazi logo Nokia. To je nešto što više ne viđamo na novim modelima pametnih telefona i jako nas veseli.

Ergonomski ugodno izrađeno kućište od plastike, uz reljefni finiš na stražnjoj strani i lijepu tamnoplavu boju, čini se kao dobitna kombinacija za sve koji traže izuzetno puno toga, ali ruku ne žele zavući duboko u džep. S vrhovima prstiju iz džepa će izvući 1299 kuna, a ostatak novca će iskoristiti za nešto drugo.

blank

Kad se Nokia G20 stavi na stol nećete se ničega sramiti jer nudi sve što i današnji pametni telefoni čija cijena ide barem pet puta više: četverostruku stražnju kameru, veliki IPS LCD ekran dobre vidljivosti u svim uvjetima, ali i moćnu bateriju kapaciteta 5050 mAh, uz 10 W izlazne snage (5 V, 2 A). Iz škole znamo da se snaga dobije kad se pomnože napon i struja.

Dakle, punjač nije ekstra brz poput današnjih, ali je pohvalno što uopće dolazi u pakiranju. Recimo, uz modele Nokia X10 i Nokia X20 nećete ih niti dobiti. Kao niti slušalice. Iz Nokije poručuju da će se zahvaljujući tom potezu riješiti 12.000 tona e-otpada koji generiraju punjači za mobilne telefone u EU. Odlučite li se ipak za kupnju novog USB-Type-C punjača, Nokia će prikupljeni novac donirati dobrotvornoj organizaciji Clear Rivers koja radi na uklanjanju plastičnog otpada s međunarodnih plovnih putova.

blank

blank

Baterija traje do cca 12 sati upotrebe ekrana, što je odličan rezultat. Jasno, tome „kumuje“ samo HD+ rezolucija, osvježavanje ekrana sa 60 Hz tako da nećete dobiti fullHD rezoluciju niti brže osvježavanje ekrana. Za to biste morali zavući ruku u džep barem dvostruko dublje, ako ne i još dublje. Baterija se puni oko tri sata, što je i očekivano s obzirom na kapacitet i brzinu punjenja. Nekome će sve to biti minus, ali moramo takve podsjetiti na cijenu Nokije G20 te trajanje baterije koje oduševljava. I spomenute nadogradnje softvera koje puno znače. Ne zaboravimo i čisti Android, bez dodataka kakve ćete dobiti kod drugih brandova. Sve to inače samo smeta u radu telefona.

Kamere, konektori

blank

blank

Na stražnjoj se strani nalazi četverostruka kamera pri čemu je glavni senzor od 48 megapiksela. Za 1300 kuna ovo je i više nego super, a imat ćete 5-megapikselnu širokokutnu te dva senzora po 2 megapiksela koji se koriste za makro i dubinske efekte. Sve je to smješteno unutar decentnog kruga, a cijeli telefon krasi prepoznatljiv skandinavski dizajn. LED-ica je smještena izvan kruga, nema tu niti senzora otiska prsta koji bi kvario dojam stražnje strane.

Na desnoj bočnoj strani smješten je senzor otiska prsta, na idealnom mjestu na kojem ćemo ga najlakše pronaći. Ne da li nam se tražiti tu tipku, možemo koristiti prepoznavanje lica. Naravno, ako skinemo masku (i vjerojatno šminku) s lica.

blank

Posebnosti

Što čini 4G model Nokia G20 posebnim u odnosu na druge telefone? Uz presijavanje plave boje sviđa nam se što telefon reagira na naše kretnje, čim ga podignemo. Dakle, ne moramo ništa pritisnuti, na ekranu će se odmah pojaviti sve bitne notifikacije. Ili barem točno vrijeme i današnji datum. Znate li koji je danas datum? Većina nas to ne zna.

Uz USB Type-C konektor za punjenje, što je iskorak prema skupljim telefonima jer su do nedavno jeftiniji telefoni koristili sporiji microUSB port, imamo i 3,5 mm ulaz za slušalice te ugrađen FM radio. Bežične slušalice su fora, ali ih treba često puniti. Žičane se ne pune. A Nokiju G20 treba puniti svaka dva do tri dana. Da, izdržat će tri dana uz uobičajeno korištenje koje ne podrazumijeva igranje igara.

blank

Na kraju krajeva, na ovom telefonu debljine 9,2 mm s 4 GB radne memorije niti ne možemo očekivati strašne performanse. Bit će to sasvim dovoljno za korisnike koji koriste Facebook, odigraju sudoku i zatim uživaju u životu. I snimaju ga s kamerama koje u trenutku pozicioniranja traže cca jednu sekundu dok se slika na ekranu izoštri. Ako nigdje ne žurite, ovo je sasvim OK. Namjestite kadar i dok provjeravate jesu li svi koje snimate u kadru, možete okinuti.

Sasvim nam je Ok i prednja kamera koja će u noćnim uvjetima omogućiti dobre snimke jer se na kratko ekran osvijetli i zatim okine fotografija. Za većinu manje zahtjevnih korisnika će i prednja i stražnje kamere raditi sasvim dobre snimke. Ne samo po danu i sunčanom vremenu nego i u večernjim satima. Zumirali smo detalje i u tom dijelu dobili dobre rezultate. Dakle, Nokia G20 je povoljna cijenom, cijena je zaista smiješno niska s obzirom što ćete sve dobiti.

blank

Sasvim ugodno radi uz 4 GB radne memorije i čipset Mediatek G35 s osam procesorskih jezgri koje rade na taktu do 2,3 GHz. Memorija telefona je 64 GB, a u ladici za SIM nalazi se prostor za ukupno dvije SIM kartice te dodatno mjesto za microSD kartice do 512 GB.

Kad se sve zbroji i oduzme, Nokia G20 (oznaka TA-1336 DS) pruža puno, a ne traži previše. Odličan omjer uloženo – dobiveno! Cijena za model Nokia G20 je 1299 kuna (rujan 2021.).

blank

blank