TEST Motorola Defy (2021): Ovaj mobitel prkosi svemu oko sebe

blank

Tko kaže da su svi pametni telefoni isti i da imaju dosadan dizajn? Pogledajte Motorolu Defy, pametni telefon koji se ne plaši ničega

Motorolu pratim desetljećima i svaki put me zadivi sa svojim inženjerskim dostignućima što se tiče mobilne telefonije. 3. travnja 1973. godine predstavili su prvi pravi mobitel na svijetu Motorola DynaTAC; na ulicama New Yorka s telefonom u ruci se prošetao inženjer Martin Cooper i nazvao svojeg konkurenta iz AT&T-ja.

Nitko ne može ostati ravnodušan na model Motorola StarTAC iz 1996. godine, pa zatim na Motorola v3688 vader, a novije generacije pamte Motorola RAZR V3 s kraja 2004. godine. Ta oštrica je ponovo izazvala mnoge upitnika iznad glava – kako su uspjeli u tako tanko kućište smjestiti svu elektroniku?! Mnogi su se čudili tom inženjerskom dostignuću.

Zatim su prije dvije godine predstavili Motorola RAZR 2019 sa savitljivim ekranom. Istina, u pozadini Motorole sada je Lenovo, ali na telefonu je znak sa slovom M. Kao i na najnovijem Motorola Defy, pametnom telefonu koji nastavlja stopama koje je u rujnu 2010. godine, dakle prije točno 11 godina, predstavio tadašnji model Defy.

Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021
Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021
Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021
Motorola Defy+, Motorola Defy Mini, Motorola Defy 2021

Ta prva Motorola Defy iz 2010. godine bila je prvi pametni telefon otporan na prašinu i vodu, a ima za tadašnje vrijeme uobičajen ekran dijagonale 3,7 inča. Bilo je to vrijeme Androida 2.1 Eclair, a uslijedila je nadogradnja na Android 2.2 Froyo (frozen yogurt).

Motorola Defy 2021 MIL-SPEC 810H

11 godina kasnije Defy je unaprijeđen u svakom pogledu (ok, ne baš u svakom pogledu jer u trenutku testiranja koristi Android 10 verziju) pa sada uz to što mu ne smeta niti voda niti prašina nema straha niti od pada na tvrdu podlogu.

Danas uobičajeni dodatak zaštitna maska odnosno kućište već je tu – kućište na prvi pogled djeluje kao da se koristi takva zaštita. Motorola Defy 2021 udovoljava i standardima američke vojske. Oznaka MIL-SPEC 810H znači da uz standardnih 30-ak minuta u vodi na dubini do 1,5 metara može izdržati i pad na betonsku podlogu s visine do 1,8 metara. Dakle, stavite li na trenutak mobitel na glavu i on vam padne, neće mu biti ništa. Nismo to isprobavali, sigurni smo da bi to ostavilo sitne tragove na testnom kućištu.

blank

Ali, mnoge druge situacije ne ostavljaju tragove dok će pametni telefoni koji udovoljavaju samo IP68 standardu najvjerojatnije prestati raditi. Motorola Defy 2021 trebala bi, zahvaljujući oznaci MIL-SPEC 810H, izdržati niski tlak, niske i visoke temperature, temperaturni udar, sunčevo zračenje, gljive, vibracije i zvučnu buku, kiselu atmosferu, udar iz vatrenog oružja (ovo je zanimljivo), zamrzavanje i odmrzavanje, slanu maglu eksplozivnu atmosferu…

Ergonomija i temperaturni šokovi

Čim pogledamo Defy shvaćamo da je ovo drugačiji pametni telefon i što se tiče izgleda, a ne samo završne obrade s reljefnim uzorkom koji će dobro doći svima koji rade s rukavicama i trebaju „grip“ u rukama dok su recimo na gradilištu. Tri kuta kućišta telefona su zakrivljena dok je četvrti kut pravokutan i na tom se dijelu može spojiti lenyard odnosno debela i kvalitetna trakica za nošenje telefona oko zapešća ruke.

blank

blank

U ruci je Motorola Defy masivan i robustan telefon, upravo onakav kakav bi i trebao biti svaki robusni telefon. Ima velike gabarite, širok je, osjeti se debljina. Ali, ništa to nije drugačije u odnosu na gotovo sve današnje pametne telefone koji se nalaze u zaštitnim maskicama. Ne bježi iz ruke, a sviđa nam se i što je stražnja strana poravnata što se tiče trostruke kamere i LED bljeskalice. Još je bolje riješen senzor otiska prsta koji se nalazi ispod znaka Motorola.

Jasno, rubovi oko 6,5-inčnog ekrana su deblji i zbog same zaštite kućišta. Ekran zaštićen Gorilla Glass Victus staklom spaja se na plastiku na boku i na stražnjoj strani. Istaknimo dodatnu tipku na boku, u gornjem desnom dijelu, koja se može dodatno programirati, kao prečac do najčešće korištene funkcije telefona.

blank

blank

Može se koristiti i za Push-to-talk funkciju odnosno pritisni za razgovor, kako bi se mobitel koristio i kao radijska stanica. Ako želite, možete ovoj tipki dodati dvije funkcije koje se pozivaju dužim pritiskom ili pak dvostrukim pritiskom. Može to biti uključivanje stražnje LED-ice, pokretanje Chrome pretraživača, pristup porukama, YouTubeu ili bilo čemu drugome što koristite na telefonu.

Ugrađen je FM radio pa ako se nalazite negdje u prirodi gdje nema interneta, a želite biti informirani, jednostavno spojite 3,5 mm slušalice (morate ih dodatno kupiti) i slušate radijski program. Pri tome samo pazite da temperatura oko vas nije niža od -25°C odnosno viša od 55°C. Da, u takvim uvjetima će funkcionirati Motorola Defy. Možete s njom otići na Arktik, u Skandinaviju, a izgleda da joj neće biti ništa niti ako završi u automobili na suncu. Osim ako temperatura u vozilu ne prijeđe spomenutih 55 stupnjeva.

blank

Specifikacije

Motorolu Defy 2021 pokreće čipset Snapdragon 662 na 11 nm, ima osam procesorskih jezgri koje rade na taktu do 2 GHz, ugrađena su 4 GB radne memorije te 64 GB interne memorije. Zgodno je što se memorija može i proširiti microSD karticama, ali pri tome uzima drugi SIM slot. Dakle, možete imati i dvije SIM kartice u telefonu, ali ne i microSD.

Ekran od 6,5 inča u IPS LCD tehnologiji nije nešto što oduševljava što se tiče rezolucije, ali ćete dobiti dužu autonomiju baterije jer manje piksela troši manje energije. Za one koji ne traže dlaku u jajetu ovo neće biti presudan detalj. Vidljivi kut nije nešto što rastura kao na telefonima ovog cjenovnog ranga, što znači da je Motorola Defy najviše usmjerena prema korisnicima kojima treba čvrst uređaj koji ne moraju paziti na svakom koraku.

blank

Boje ne „vrište“ kao na današnjim pametnim telefonima, zagasite su i nemaju živost kakvu biste možda očekivali. Ali, dobit ćete sasvim OK vidljivost ekrana. Sviđa nam se što ekran reagira čim primimo telefon u ruku pa odmah možemo znati postoje li kakve nove obavijesti.

Ugrađena je baterija kapaciteta 5000 mAh, što će vas itekako oduševiti jer će potrajati poprilično dugo (i do 10 sati), s obzirom na ugrađeni hardver i HD+ ekran. Puni se preko Type-C konektora, snaga punjenja je 20 W, a baterija se ne može izvaditi van kućišta kao kod prvih Defy modela. Naime, nakon prvog Defy modela uslijedili su Defy+, Defy Pro, Defy Mini, Defy XT. Cijela plejada Defy modela, u periodu od 2010. do 2012. godine.

Straga je ugrađena kamera od 48 megapiksela, a uz nju dva senzora po 2 megapiksela koja se koriste za makro i dubinske snimke. Kamere su lijepo ukomponirane što se tiče dizajna, a funkcionalnost im je prosječna. Prednja kamera dolazi s 8 megapiksela i smještena je unutar ureza na vrhu ekrana.

blank

Cijena za Motorola Defy (XT2083-9)

Prije nego li napišemo cijenu spomenimo da se često puta, za notifikacije, uz zvučnika telefona čuje „Hello Moto“, zvuk koji pamtimo sa starijih modela Motorolinih telefona. I nismo ga htjeli promijeniti niti u kojem slučaju. Originalan je i dalje, a i dovoljno prodoran među svim današnjim zvukovima.

Ne sviđa nam se što trenutno nema Android 11, a uskoro će stići i Android 12. Ipak, nadogradnja bi treba stići na Android 11. Istovremeno, ako ostanete na Androidu 10 ugrađeni hardver će zasigurno bolje raditi jer neće biti opterećen novom verzijom softvera, ali i u nekoj daljnjoj budućnosti nećete imati funkcionalnost kod aplikacija koje će zahtijevati minimalno Android 11.

Za iznos od 2600 kuna dobit ćete 232 grama težak smartphone s kojim se nećete morati preznojiti padne li vam na pod, u slatku vodu, u morsku vodu (to veći broj drugih telefona ne može izdržati), u ulje, ostane u automobilu i zimi i ljeti. Prednosti kućišta su zaista velike i možda nadilaze nedostatke koje smo spomenuli. Za one koji trebaju upravo takav telefon i spremni su izdvojiti 2600 kuna (rujan 2021.).

blank

blank blank blank blank blank blank