Na današnji dan obavljen je prvi poziv preko mobitela

blank

3. travnja 1973. ušao je u povijest mobilne telefonije – na današnji dan obavljen je prvi telefonski poziv preko mobitela Motorola DynaTAC

Motorolini inženjeri na čelu s dr. Martinom Cooperom projekt mobitela započeli su krajem 1972. godine, a cilj je bio već desetljećima postojeći auto-telefon prenijeti u manje kućište, koje će biti prenosivo. Nakon što je 3. travnja 1973. godine novinarima i javnosti predstavljen prvi mobitel na svijetu Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), prošlo je još deset godina prije nego li je mobitel Motorola DynaTAC 8000x postao komercijalno dostupan.

Cijena mobitela Motorola DynaTAC 8000x bila je 3.995 USD (danas bi koštao 50.000 kuna), a baterija telefona trajala je za 30 minuta razgovora. Odmah je postao simbolom bogatstva i moći, a kultni status dobiva pojavljivanjem u filmu Wall Street i u seriji Poroci Miamija.

blank
Martin Cooper s prvim mobitelom Motorola DynaTAC iz 1973. godine

3. travnja 1973. u New Yorku je s asfalta 6. avenije dr. Martin Cooper, izumitelj prvog mobitela, obavio prvi telefonski poziv – s mobitelom Motorola Dynatac.
Prvi poziv je uputio Motorolinom konkurentu Joelu Engelu u AT&T koji je također radio na projektu prvog mobitela, a s druge strane se čula samo tišina. Kasnije je Martin pitao Joela sjeća li se tog poziva, ali Joel je odgovorio kako se ne sjeća.

Prvi komercijalni telefonski poziv nakon Martina Coopera obavio je David D Meilahn iz njegovog Mercedesa 380 SL iz 1983. godine, a poziv je uputio Bobu Barnettu, bivšem predsjedniku Ameritech Mobile Communications.